Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Så er det gang i et lille exbeeriment.
WB-06 vs. Munich.
Samme urt og samme mængde i, hver spand.
50/50 pilsner og hvede. Mæsket ved 67 grader.
Kogt i 90 minutter og humlet med Halletauer Mittelfrü til 13 IBU.
Urten har kølet udenfor i nat og bliver oxegineret og tilsat gær nu.
Sent from my iPad using Tapatalk
WB-06 vs. Munich.
Samme urt og samme mængde i, hver spand.
50/50 pilsner og hvede. Mæsket ved 67 grader.
Kogt i 90 minutter og humlet med Halletauer Mittelfrü til 13 IBU.
Urten har kølet udenfor i nat og bliver oxegineret og tilsat gær nu.
Sent from my iPad using Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Spændende !!!
Oxyderet er negativt - iltet er positivt ;-)
Oxyderet er negativt - iltet er positivt ;-)
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Projektet går ikke ud på at teste om oxyderet hvedeøl er godt ;-)Truntebryg skrev:Spændende !!!
Oxyderet er negativt - iltet er positivt ;-)
Jeg iltet med ren oksygen!
Sent from my iPad using Tapatalk
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Så er de to weissbier gæret ned. SG er på nuværende 1.012 i begge.
Det har begge gæret ved 18 grader.
Der er forskel på de to gær!
WB-06 til venstre er langt mere "hvid" i det. Gæren flokkulerer i brune fragmenter. Duften bærer i høj grad præg af banan.
Munich til højre har mindre gærsvæv. Dufter er mere ren i det, dog stadig med let præg af banan.
Jeg påtænker at flaske næste weekend.
Sent from my iPad using Tapatalk
Det har begge gæret ved 18 grader.
Der er forskel på de to gær!
WB-06 til venstre er langt mere "hvid" i det. Gæren flokkulerer i brune fragmenter. Duften bærer i høj grad præg af banan.
Munich til højre har mindre gærsvæv. Dufter er mere ren i det, dog stadig med let præg af banan.
Jeg påtænker at flaske næste weekend.
Sent from my iPad using Tapatalk
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
fedt. Tak for update. Samme urt, men med forskellige gær er også noget jeg vil prøve at lave.. :)
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Spændende og glæder mig til at høre jeres konklusion!
Har nemmelig slev været i gang med WB0, Munich Classic Wheat og MJ M22 Bavvavian gær. Og de 2 sidste er ok, mens WB06 gav noget "tart" citrun-sur smag og ikke ret meget banan over det!
Har faktisk lavede en del ret gode bryg med at blande Munich Classic Wheat og MJ M22 "½ n ½".
Evt. læs denne: http://braumagazin.de/article/brewing- ... urn false;
Har nemmelig slev været i gang med WB0, Munich Classic Wheat og MJ M22 Bavvavian gær. Og de 2 sidste er ok, mens WB06 gav noget "tart" citrun-sur smag og ikke ret meget banan over det!
Har faktisk lavede en del ret gode bryg med at blande Munich Classic Wheat og MJ M22 "½ n ½".
Evt. læs denne: http://braumagazin.de/article/brewing- ... urn false;
KBN
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Jeg skal nok komme med Update når de er karboneret.kbaggen skrev:Spændende og glæder mig til at høre jeres konklusion!
Har nemmelig slev været i gang med WB0, Munich Classic Wheat og MJ M22 Bavvavian gær. Og de 2 sidste er ok, mens WB06 gav noget "tart" citrun-sur smag og ikke ret meget banan over det!
Har faktisk lavede en del ret gode bryg med at blande Munich Classic Wheat og MJ M22 "½ n ½".
Evt. læs denne: http://braumagazin.de/article/brewing- ... urn false;
Næste eksperiment bliver dekoktion - ikke dekoktion. Samme opskrift, samme gær men dekoktionen til forskel.
Sent from my iPad using Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Hvilken decoction profil vil du gå efter ..
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Hej,
Iht. til denne tråd, så har jeg lige lyst til at give mine erfaring for har brygget mange hvedeøl til fruen det sidste år!
Og har lige i går smagt min første Weihenstephan 3068 våd-gær brygget øl , og ja, som alle andre har sagt, så gør våd gær en forskel.
Men både Mangrove Jack M20 og så Lallemand Munich CLASSIK Wheat gær, kommer man altså lang med! Men bemærk at Lallemand har både en CLASSIK Wheat og en ikke CLASKSIK Wheat tør gær, og man skal helt kalrt have den nye ved navn Classik!
Mine forsøg på en Bavaian Wheat:
M20 - Dunkel hvede med Citra + havtorn (alle med MJ M20):
WB06:
Banan smag = så skal du helt klart går vådgær = Weihenstephan 3068!
MJ M20 god = Ganske OK for en hvedeøl, men mangler lidt banasmag men giver en god hedekrop og udseende (og hvis denne gær vælges til banan-øl skal der helt klart gæres med løst låg, lidt ilt og gås lavt på gær). Super god til en Dunkel og Sort hvede, men kan også bruges til en Wit agtig hvedeøl med koriander og appelsinskal (hvis man da ikke har Wit gær). Og jeg har haft held til at lave en Hoegaggen og 1865 Blanc clone med med M20 (men vil anbefalde M21 dog). M20 holder fint noget gær i supension hilket er vigtigt i og med vi gerne vil have gæren med uden at have evt. andre rester med når vi hæld øl fra flaske.
Lallemand Munich CLASSIK Wheat gær = give måske en lidt mere "Weihenstephan 3068" banan-smag, men gæren er svær at holde i supension, og vil bliver næsten pilsnerklar over tid (derfor jeg valgte at forsæge med blande 2 gær typer). Super gær, men har dog fået et bryg (ikke listede) som giver en sulfur-smag nok fordi den faldt i temp. en meget kold nat! Jeg har ikke prøvet brygge med den "ikke-CLASSIK" version!
WB06 = tynd krop, klar, og sur! No-go!
M21 = Super wit gær for en Hoegaarden clone!
Iht. til denne tråd, så har jeg lige lyst til at give mine erfaring for har brygget mange hvedeøl til fruen det sidste år!
Og har lige i går smagt min første Weihenstephan 3068 våd-gær brygget øl , og ja, som alle andre har sagt, så gør våd gær en forskel.
Men både Mangrove Jack M20 og så Lallemand Munich CLASSIK Wheat gær, kommer man altså lang med! Men bemærk at Lallemand har både en CLASSIK Wheat og en ikke CLASKSIK Wheat tør gær, og man skal helt kalrt have den nye ved navn Classik!
Mine forsøg på en Bavaian Wheat:
- 6). https://beercalc.org/?t=148694" onclick="window.open(this.href);return false; (Weihenstephan 3068 Vådgær)
5). https://beercalc.org/?t=144835" onclick="window.open(this.href);return false; (blanding af M20 + Munich Classik wheat)
4). https://beercalc.org/?t=146287" onclick="window.open(this.href);return false; (blanding af M20 + Munich Classik wheat)
3). https://beercalc.org/?t=142090" onclick="window.open(this.href);return false; (Munich Classik wheat)
2). https://beercalc.org/?t=140250" onclick="window.open(this.href);return false; (Munich Classik wheat)(INFICERET)
1). https://beercalc.org/?t=135062" onclick="window.open(this.href);return false; (M20)
M20 - Dunkel hvede med Citra + havtorn (alle med MJ M20):
- https://beercalc.org/?t=143735" onclick="window.open(this.href);return false; (M20)(uden havtorn)
https://beercalc.org/?t=130645" onclick="window.open(this.href);return false; (M20)
https://beercalc.org/?t=134278" onclick="window.open(this.href);return false; (M20)
https://beercalc.org/?t=130645" onclick="window.open(this.href);return false; (M20)
- https://beercalc.org/?t=145251" onclick="window.open(this.href);return false; (M21)
https://beercalc.org/?t=141860" onclick="window.open(this.href);return false; (M21)
https://beercalc.org/?t=137739" onclick="window.open(this.href);return false; (M20)(1864 Blanc clone)
https://beercalc.org/?t=127612" onclick="window.open(this.href);return false; (M20)
- https://beercalc.org/?t=128534" onclick="window.open(this.href);return false; (M20)
https://beercalc.org/?t=131922" onclick="window.open(this.href);return false; (M20)
- Sort Hvede - https://beercalc.org/?t=139049" onclick="window.open(this.href);return false;
WB06:
- https://beercalc.org/?t=124193" onclick="window.open(this.href);return false; (WB06)
https://beercalc.org/?t=124603" onclick="window.open(this.href);return false; (WB06)
Banan smag = så skal du helt klart går vådgær = Weihenstephan 3068!
MJ M20 god = Ganske OK for en hvedeøl, men mangler lidt banasmag men giver en god hedekrop og udseende (og hvis denne gær vælges til banan-øl skal der helt klart gæres med løst låg, lidt ilt og gås lavt på gær). Super god til en Dunkel og Sort hvede, men kan også bruges til en Wit agtig hvedeøl med koriander og appelsinskal (hvis man da ikke har Wit gær). Og jeg har haft held til at lave en Hoegaggen og 1865 Blanc clone med med M20 (men vil anbefalde M21 dog). M20 holder fint noget gær i supension hilket er vigtigt i og med vi gerne vil have gæren med uden at have evt. andre rester med når vi hæld øl fra flaske.
Lallemand Munich CLASSIK Wheat gær = give måske en lidt mere "Weihenstephan 3068" banan-smag, men gæren er svær at holde i supension, og vil bliver næsten pilsnerklar over tid (derfor jeg valgte at forsæge med blande 2 gær typer). Super gær, men har dog fået et bryg (ikke listede) som giver en sulfur-smag nok fordi den faldt i temp. en meget kold nat! Jeg har ikke prøvet brygge med den "ikke-CLASSIK" version!
WB06 = tynd krop, klar, og sur! No-go!
M21 = Super wit gær for en Hoegaarden clone!
KBN
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
UHA da, du har da gjort lidt ved det der hvede...
Super info ☺
Super info ☺
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Skide godt med nogle nørder der gider at lave sådanne eksperimenter og vil dele med os andre :-)
Super initiativ , tommel op herfra ;-)
Super initiativ , tommel op herfra ;-)
Med Venlig Hilsen
Dennis H. Pedersen
Dennis H. Pedersen
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Det er dejligt som det vælter frem med info. Kbaggen, du har da gjort et seriøst arbejde. Jeg har også et par breve Munich Classic til at ligge, så det kan være de skal indgå i decoktions projektet.
Det ser ud til at vi er enige omkring WB-06 gæren. Gad vide hvad den så er god til? Har brugt den nogle gange til Wit bier med ok resultat.
Men weissbier er måske mere tricky end jeg gik og troede. Gæren er i hvert tilfælde altafgørende.
Til næste projekt har jeg ikke lagt mig fast på decoktionsprofil. Det er måske nogen derude som har erfaringer de vil dele??
Sent from my iPad using Tapatalk
Det ser ud til at vi er enige omkring WB-06 gæren. Gad vide hvad den så er god til? Har brugt den nogle gange til Wit bier med ok resultat.
Men weissbier er måske mere tricky end jeg gik og troede. Gæren er i hvert tilfælde altafgørende.
Til næste projekt har jeg ikke lagt mig fast på decoktionsprofil. Det er måske nogen derude som har erfaringer de vil dele??
Sent from my iPad using Tapatalk
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
Jeg har ikke rodet så meget med mæskeprofiler, men de føste hvedeøl er sikkert msæket ved 65`C, og henover det sidste år er jeg gået til at mæske ved: 55`C@20-30min --> 62-63´C@60min --> udmæske ved 75´C@5-10min . (I min BIAB process opvarmer jeg 10L til 60´C tilføre malt hvorved temp. falder til ca. 55´C, efter de 20min tilføre jeg 4L 80`C hvorved temp. bliver de 62´C derefter ind i ovn ved 62´C 1-1½ time alt efter hvad der lige passer, og udmæsker ved at varme på komfur).Øystein skrev: Men weissbier er måske mere tricky end jeg gik og troede. Gæren er i hvert tilfælde altafgørende.
Til næste projekt har jeg ikke lagt mig fast på decoktionsprofil. Det er måske nogen derude som har erfaringer de vil dele??
Jeg synes denne profil samt især det jeg begyndte at bruge mælkesyre har forbedret mine hvedeøl!
Iht. at lave gode hvedeøl, så skal man bruge vådgær hvis ønsket er en klon af Erdinger, Whiphenstan, Franciskaner (evt. leg med Lammelmand MUNCH CLASSIK gæren evt, blandet med M2J0), mens en række dunkle-øl og wit kan snildt laves med tørgær, dvs. MJ20 og MJ21. Uden reklame så evt. se min hjemeside med "Hoebaggen" og "The Funky Dunkel" :-)
WB06, ved jeg schisme ikke med, men kan nok bruges til noget Wit med en masse appelsinskal, koriander og Cascade, og dermed lave en fin frisk syrlig wit (og jeg vil nok fermentere den lavt hvis jeg skulle forsøge igen, dvs. 17-18`C).
KBN
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Re: Sammenligning af gær: WB-06 vs. Lallemand Munich.
I dag bliver det brygget i det gode vejr.
2. Omgang i hvedeølsgær projektet.
Lallemand Munich Classic vs. Wyeast 3068 weihestephan wheat.
Jeg liner de 4 hvedeøl op til en smagstest når de er klar.
Sent from my iPad using Tapatalk
2. Omgang i hvedeølsgær projektet.
Lallemand Munich Classic vs. Wyeast 3068 weihestephan wheat.
Jeg liner de 4 hvedeøl op til en smagstest når de er klar.
Sent from my iPad using Tapatalk