Braumeister og lav effektivitet

Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.
Brugeravatar
k.larsen
Indlæg: 710
Tilmeldt: 29. sep 2008, 20:47
Geografisk sted: nr.snede

Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af k.larsen »

Hej

Jeg har anskaffet mig en Braumeister 20 plus til små prøvebryg på mit lille bryggeri - og en Braumeister 50 plus til små bryg fadøl.

Jeg oplever imidlertid en meget lave effektivitet, som senest på BM 50 var helt nede på 50% !
Braumeisteren er vel ellers kendt for en god effetivitet, og jeg kan ikke forstår hvorfor det går så dårligt hos mig. Jeg valser som jeg gør til mit 200 liters system som er med falsk bund / 3 gryder.
Her har jeg normalt en effektivitet på ca 80%.

Ved seneste bryg på BM 50 gjorde jeg følgende:

55 liters of water. Used 11 kgs pale and 1,8 kgs cara gold malt.
Mashin at 55 degrees Celsius 5 minutes- 68 degrees for 50 minutes- 72 degrees for 15 minutes- 78 degrees for 10 minutes.
4 liters sparges water ( only 4 liter because of low SG )

Ended up with 40 liters at OG 1049 - and I took out all worth from the BM.

Er der nogle Braumeister bryggere som har et bud på hvad jeg kan gøre....?
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
Dalmoseosebryg
Indlæg: 1167
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af Dalmoseosebryg »

Jeg aner ik en skid om BM men synes 50 liter er meget vand og mæske med, hvis valsning er i orden, er der så andet en omrøring/cirkulerende der kan have indflydelse?
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af fjorgensen »

Jeg tror Dalmoseosebryg er inde på noget af det rigtige, ved 11 kg malt ville jeg mæske i 30 liter vand og så sparge med 45 liter.
keep it simple !
Brugeravatar
k.larsen
Indlæg: 710
Tilmeldt: 29. sep 2008, 20:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af k.larsen »

Braumeisterens system er ikke helt sammenlignligt med andre systemer - derfor er jeg mest interesseret i at høre fra dem der kender den. BM er designet til at man ikke behøver at eftergyde, eller ihvertfald kun i ret begrænset omfang. Derfor mæsker man i en større volumen vand.
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af Borg »

k.larsen skrev:Braumeisterens system er ikke helt sammenlignligt med andre systemer - derfor er jeg mest interesseret i at høre fra dem der kender den. BM er designet til at man ikke behøver at eftergyde, eller ihvertfald kun i ret begrænset omfang. Derfor mæsker man i en større volumen vand.
Jeg kender ikke BM’en, men jeg kender dog noget til mæskning og den indflydelse “tykkelsen” af mæsken har på enzymernes mulighed for at omsætte stivelsen til sukker.
En meget tynd mæskning nedsætter i sig selv effektiviteten, og det kan man ikke “designe væk” i en bryggemaskine.
Når det så er sagt, lyder en effektivitet på kun 50% ekstrem lavt. Specielt fordi jeg jo ved, at du ikke er en novice som brygger.
Er problemet det samme på de to størrelser BM’ere du har? Hvis ikke, så kan det måske hjælpe med til at finde problemet.

Din mæskeeffektivitet på 80% på din store anlæg opnår du (sikkert) til dels fordi, du benytter en tykkere mæsk.

Men ellers vil jeg lade BM-kenderne komme til.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dalmoseosebryg
Indlæg: 1167
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af Dalmoseosebryg »

Måske du også lige skulle tjekke om temperaturen passer
Chr.Rich
Indlæg: 82
Tilmeldt: 7. maj 2015, 16:27
Geografisk sted: Haderslev Sønderjylland

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af Chr.Rich »

Hej
jeg brygger på en 25l braumeister, jeg sparger ikke, men presser masken igennem en vinpresser
jeg bruger 20l vand til mellem 4,5 til 6kg malt men mest 4,5 kg jeg har sat effektiviteten til 70 jeg ender efter kogning med ca 18 l urt efter køling tilsætter jeg vand til 22l
har vedheftet en ipa opskrift med en målt alk% på 5,7
mvh
Chr.Rich
jir ipa.bsmx
(26.31 KiB) Downloadet 532 gange
Lykke
Indlæg: 3
Tilmeldt: 23. okt 2017, 10:28

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af Lykke »

Vi brygget på en Braumeister 20l. Syntes i starten at der var lidt dårligt flow når vi mæskede, så jeg valser nu lidt grovere og rører en eller to gange i malten undervejs. Mæskeeffektiviteten er nu over 80%


Sent from my iPad using Tapatalk
hr.øl
Indlæg: 75
Tilmeldt: 26. apr 2009, 20:13

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af hr.øl »

Hej med dig,

Brygger på en 20l Braumeister og har ingen problemer med effektiviteten. Jeg kan ikke se hvad der skulle være galt med din fremgangsmåde som du beskriver den. Jeg tror heller ikke umiddelbart at nogen af svarene her har givet dig en fuldstændig forklaring, selvom Borg er inde på noget interessant. Hvad med din 20l ???. Er det lige så skævt??
Prøv at søge hjælp i Braumeister-forummet. Der vil du garanteret kunne finde en "system-specifik" forklaring på dit problem...

https://forum.braumeisters.net/" onclick="window.open(this.href);return false;

God fornøjelse. Braumeisteren er en fin maskine ;-)

Hr. Øl
Venlig hilsen
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
hr.øl
Indlæg: 75
Tilmeldt: 26. apr 2009, 20:13

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af hr.øl »

Og jeg skal da også lige skrive at jeg er meget interesseret i hvad årsagen til den lave effektivitet er. Når du finder en forklaring må du meget gerne skrive her hvad du finder ud af... Det kunne jo være at jeg kunne blive klogere ;-)

Hr.Øl
Venlig hilsen
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
Brugeravatar
k.larsen
Indlæg: 710
Tilmeldt: 29. sep 2008, 20:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af k.larsen »

image1.png
image1.png (124.86 KiB) Vist 13125 gange
Jeg er kommet til den forståelse, at den lave effektivitet skyldtes at jeg ikke fik rørt malten nok ud ved indmæskning,
og ikke mindst at mæsken var for stiv/hårdt pakket i maltpiben. Jeg har købt dette nye filter fra Bac Brewing, som giver mere plads til mæsken
og derfor mere kontakt mellem malt og vædske, fordi filteret med sin større diameter ligger ovenpå maltpiben.
Det skulle så også forøge kapaciteten fra ca 13 kg til ca 16 kg malt.

Jeg ved at man også bare kan vende det originale filter om og derved få mere plads, men jeg kunne ikke stå for dette top kvalitets filter,
som jeg glæder mig til at prøve.
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
hr.øl
Indlæg: 75
Tilmeldt: 26. apr 2009, 20:13

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af hr.øl »

Det ser også spændende ud det filter, men hvis det er problemet at malten var for tæt pakket skulle du jo kun have haft problemer når du fyldte piben til maksimum. Var det kun når du fyldte til maksimum du havde problemer??.
Hvis piben er meget tæt pakket kan det give "kanaler" i malten hvor vandet/urten finder vej gennem malten uden at komme i bred kontakt med denne. Ellers tror jeg ikke på den forklaring.

Vil gerne høre om det nye filter løser problemet og vil også gerne vide om det er godt/nemt at bruge. Jeg har nemlig overvejet at anskaffe det for at for at kunne brygge high-gravity - noget som jo er Braumeisterens eneste rigtige problem....

Hr.Øl
Venlig hilsen
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
Brugeravatar
k.larsen
Indlæg: 710
Tilmeldt: 29. sep 2008, 20:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af k.larsen »

Den lave effektivitet var i mit første, og hidtil eneste bryg med BM 50. Der går lidt tid inden jeg får brygget igen, men skal gerne opdatere til den tid. Jeg tror på Bac Brewing filteret pga den ekstra plads, og jeg vil brygge med samme maltbase næste gang så det bliver nemt at se hvad det har bidraget med.
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
hr.øl
Indlæg: 75
Tilmeldt: 26. apr 2009, 20:13

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af hr.øl »

Det lyder helt klart som om du har fået pakket malten for tæt og derfor ikke har fået mæsket effektivt (på engelsk: wort fountains). Jeg så din opskrift igennem og maksimum for 50l er vist nok 13 kg. Du har været tæt med 12,8 kg. Det nye filter kommer til at løse problemet for dig. ;-)

Maksimum for min 20l er 6kg, men jeg har med held brugt 6,5kg uden at det er gået ud over effektiviteten. Det betyder selvfølgelig også noget hvor fint man kværner...

Hyg din med din 50l. Fin maskine!!

Hr.Øl
Venlig hilsen
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
mraabo
Indlæg: 39
Tilmeldt: 16. jun 2016, 11:17

Re: Braumeister og lav effektivitet

Indlæg af mraabo »

hr.øl skrev:Det lyder helt klart som om du har fået pakket malten for tæt og derfor ikke har fået mæsket effektivt (på engelsk: wort fountains). Jeg så din opskrift igennem og maksimum for 50l er vist nok 13 kg. Du har været tæt med 12,8 kg. Det nye filter kommer til at løse problemet for dig. ;-)

Maksimum for min 20l er 6kg, men jeg har med held brugt 6,5kg uden at det er gået ud over effektiviteten. Det betyder selvfølgelig også noget hvor fint man kværner...

Hyg din med din 50l. Fin maskine!!

Hr.Øl
Hvordan er det gået efter du prøvede det nye filter
Besvar

Tilbage til "Udstyr"