Brewmonk effektivitet

Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.

Re: Brewmonk effektivitet

Indlægaf YodaVonBeck » 15. feb 2018, 12:07

Jeg skulle lige tilbage og kigge mere på begreberne i Beersmith :)
I Beersmith er "Mash tun addition" pladsen under maltpipen
"Tun deadspace" er det du forventer du taber når du skifter fra mæskning til humlekogning. Det er et tab, fordi Beersmith antager du skifter gryde.
Mit bedste bud på hvordan man bruger Brewmonk i Beersmith er at sætte "Mash tun addition" til 7L og "Tun deadspace" til 0L. På den måde kan tages der højde for begge dele og Beersmith justere det vand du skal bruge til mask og sparge. Dette er bare mit bedste gæt, men det giver mening med det jeg ved idag :)
YodaVonBeck
 
Indlæg: 26
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Brewmonk effektivitet

Indlægaf YodaVonBeck » 26. mar 2018, 09:31

Jeg har nu prøvet mit første bryg og kan bekræfte begreber i Beersmith :)

Effektivitet endte på 78% og der var meget meget lidt fordampning. Jeg brugte 20+12 L vand med 5kg malt og endte med 27,5 L bryg inkl. tab på ca 1-2 L ved overførsel fra Brewmonk til gærspand.
YodaVonBeck
 
Indlæg: 26
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Brewmonk effektivitet

Indlægaf Truntebryg » 27. mar 2018, 09:02

Så fik jeg kørt bryg #3 igennem BrewMonken i går – og det kørte aldeles glimrende. (ingen brændt sukker på varmelegemet)

BrewMonken viste 19L urt på scalaen, og hertil skal lægges de 2,5L ”bundfald” under hanen = 21,5L færdig urt. Nu går jeg ikke så meget op i ”Brewhouse” efficiency – men mere på mæske efficiency, da det jo er der vi er udfordret. Hvad folk spilder her og der, er mig ligegyldigt.

Opskriften lyder på 22L og jeg satte efficiency til 82% hvilket skulle give mig en 1.050 urt. Nu er dyret jo ret nyt for mig, og jeg har derfor justeret mit vandforbrug. Normalt bruger jeg 31-32L vand og justere det hele i en spand. Med BrewMonk er jeg gået ned på 30L da den ikke koger så meget vand af. (der er dog et dejligt frisk rullende kog) – jeg havde en ½L vand tilovers, da jeg spargede til nogenlunde BG og på det tidspunkt ukendt antal liter urt.

Fakta: 4,2Kg malt giver mig 21,5L urt på 1.053

Det skal lige nævnes at jeg IKKE har checket skalaen på BrewMonken – men jeg kan se hvad der er i gærbeholderen = nogenlunde som det plejer. Så jeg kan godt tillade mig at justere opskriften til 21L og 83% efficiency – hvilket giver mig 1.053 (holder scalaen – så har jeg faktisk 2,3% mere) Der samlede sig lidt over en ½L kavant, som målte 1,024 – men glemte at smide den over bålet.

BrewMonkMedHejs.jpg


Hvis vi ser bort fra diverse usikkerheder og spild her og der – så er jeg stadig optimistisk, 82,5% efficiency er muligt med ”bagage rems” sparge teknikken.

Fidusen (hvis der er nogen) er simpelthen og trække maltpiben langsomt op. Den må på intet tidspunkt slippe overfladen af urten. (lys med en lygte mellem maltpiben og gryden - og kig efter maltpibens "fødder") Jeg sparger så med 1L vand og ca 1cm løft af maltpibe.
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Brewmonk effektivitet

Indlægaf Truntebryg » 27. mar 2018, 09:30

Nå ja - der er selvfølgelig flere parametre ..

Tilsætning af malt, hele dynen i på en gang (måske ikke så smart) et 60cm langt piskeris bryges til at finde og kværne etv. "melboller". Her er jeg rimelig omhyggelig, da en tør melbolle ikke bidrager med noget som helst.

Recirkulering under mæske - her kører jeg hastigheden så højt op som muligt - UDEN at væskestanden stiger og så lukker jeg en smule mere på hanen. Kikker også ned i overløbshullet.

Efter en ca 45m tid, så syntes jeg gennemstrømnings hastigheden falder og jeg må justere igen.

Effekt - fuld knald på første trin (det er jo kun vand) men jeg skruer ret langt ned under de vigtige trin (60-70 °C) da gennemstrømnings hastigheden falder og jeg ønsker IKKE specielt meget oversving. Kogning igen fuld knald.

Elektronikken virker dog rimelig intelligent - når temperaturen er omkring 3 °C fra målet, så er det som om der slår et relæ fra inde i maskineriet og den kører måske i et andet mode. Skal nok prøve at sætte en effekt måler på, så vi kan se hvad der sker. (altså om vi overhovedet skal tænke på effekten)
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Brewmonk effektivitet

Indlægaf Per » 27. mar 2018, 11:29

Truntebryg skrev:Nå ja - der er selvfølgelig flere parametre ..

Tilsætning af malt, hele dynen i på en gang (måske ikke så smart) et 60cm langt piskeris bryges til at finde og kværne etv. "melboller". Her er jeg rimelig omhyggelig, da en tør melbolle ikke bidrager med noget som helst.

Recirkulering under mæske - her kører jeg hastigheden så højt op som muligt - UDEN at væskestanden stiger og så lukker jeg en smule mere på hanen. Kikker også ned i overløbshullet.

Efter en ca 45m tid, så syntes jeg gennemstrømnings hastigheden falder og jeg må justere igen.

Effekt - fuld knald på første trin (det er jo kun vand) men jeg skruer ret langt ned under de vigtige trin (60-70 °C) da gennemstrømnings hastigheden falder og jeg ønsker IKKE specielt meget oversving. Kogning igen fuld knald.

Elektronikken virker dog rimelig intelligent - når temperaturen er omkring 3 °C fra målet, så er det som om der slår et relæ fra inde i maskineriet og den kører måske i et andet mode. Skal nok prøve at sætte en effekt måler på, så vi kan se hvad der sker. (altså om vi overhovedet skal tænke på effekten)
Tak for gode forklaring og råd. Jeg er lidt nysgerrig på hvordan du tager prøver for at måle BG?
Jeg tænker om du tager målinger løbende under spargningen?
Hvis man nu tager en lille prøve ud via taphanen, risikerer man så ikke at urten er lagdelt, da man ikke kan røre i urten når maltpiben er i?
Køler du prøven før du måler, eller kompenserer du for temperaturen?
Mvh. Per.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Per
 
Indlæg: 63
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Brewmonk effektivitet

Indlægaf Truntebryg » 28. mar 2018, 09:31

Godt observeret - jeg satte pumpetuden på, så den kunne pumpe ned imellem gryde og maltpibe.

Et enkelt glas fra hanen blev returneret og derefter blev der målt.

... og jo - den varme urt fordamper hurtigt ca 10% vand. Så hvis jeg måler 12°P så justere jeg det ned til 11°P

Det ikke så præcis en måling, da urten ikke er helt klar. (urenheder drejer IKKE lyset) men den viser dog at man ikke er helt ude i skoven.

Det vigtige er dog også, at du ønske måske 13°P i den færdige urt - ja så skal du bare måle xx°P i BG.

Jeg målte f.eks. 12,6°P (det er den så nok ikke, fordampet vand trækker op, urenheder trækker ned) i BG og urten i gærbeholderen var 13,4°P

Skulle have ramt 13, så jeg kunne nok have sparget til 12,2 (10°P ganges med 4 og der skrives 10 foran. Altså 1040)

Jeg målte BG lige INDEN maltpiben slap overfladen af urten og der var nok 2L spargevand tilbage. Tænker at turbolens kan skubbe lidt urt op i maltpiben, derfor gemte jeg 2L.

Når jeg nu har brygget en 3-4 bryg mere, så er jeg overbevist om - at jeg blot laver f.eks. 28L klar til bryg og mæsker med de 20 og sparger med de 8 = ønsket OG

Medium stærk bliver måske 22L mæske + 6L sparge

osv.
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Foregående

Tilbage til Udstyr

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: ual og 6 gæster