Side 1 af 1

Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 13:13
af Esmannkr
Hej alle

Jeg bøvler lidt med tilslutningen af CO2 fra regulatoren og ned til fadet, er det bare en plastslange med Ball back der skal til (med spændebånd?) og kan man få en lynkobling eller alternativ til denne model (se billedet). Håber nogle vil hjælpe? Mvh. ThomasBillede

Sendt fra min SM-A530F med Tapatalk

Re: Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 15:05
af fjorgensen
Den studs du har, der peger skråt nedad til højre på billedet sætter du slangen på og så afslutte med en Co2 konnector til fadet.

Re: Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 15:54
af Esmannkr
Super, jeg var i tvivl om slangen godt kan blive på med trykket og om jeg skal stramme et spændebånd godt på?

Sendt fra min SM-A530F med Tapatalk

Re: Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 15:55
af Esmannkr
Og mange tak for svar!

Sendt fra min SM-A530F med Tapatalk

Re: Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 16:12
af fjorgensen
Esmannkr skrev:Super, jeg var i tvivl om slangen godt kan blive på med trykket og om jeg skal stramme et spændebånd godt på?

Sendt fra min SM-A530F med Tapatalk
Jeg ville lade slangerne sidde, men lukke for Co2 på flasken så en eventuel utæthed ikke tømmer Co2 flasken natten over :-)

Re: Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 16:28
af Knet
Hvis det er kold øl du karbonerer skal der jo ikke voldsomt tryk på og så tænker jeg, at slangen nok ikke blæser af. Men der er da surt hvis det sker og koster en flaske CO2. Så du kan da med fordel sætte et lille spændebånd på. Jeg plejer at karbonere med 0,7 bar ved 2 grader. Og bruger John Guest kobling, hvor slangen er låst fast.

Da jeg brugte min store 6 kg flaske karbonerede jeg ved 3 gange dagligt at åbne og lukke for flasken. Så er der tryk inde i manometeret som løbende glider ind i øllen. Bare for at være sikker på at det hele ikke gik tabt grundet utæthed. Nu bruger jeg en 500 gram flaske og den lader jeg bare være åben 24/7.

Vh. Kenneth.

Re: Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 16:41
af Borg
Du skal have spændebånd på.
Men du kan også købe lynkoblinger. F.eks. hos Lund Teknik.

Re: Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 17:17
af Esmannkr
Mange tak for de fine svar, dejligt med hjælp!! Jeg har karboneret med sukker, da jeg ikke havde co2 på det tidspunkt og i går "testede" jeg at der var masser at co2 i da jeg smed en picnichane på uden at spænde spændebåndene, så det endte med 3 liter øl på loft og gulv Jeg er lidt i tvivl om hvordan med co2, skal den være åben hele tiden og så fylder den selv på når den mangler, eller skal man bare holde øje med trykke og fylde på løbende når man ser der mangler (her tænker jeg under tapningen)? Lynkobling lyder godt, skal man skifte den der sidder på i forvejen eller passer den på?

Sendt fra min SM-A530F med Tapatalk

Re: Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 18:41
af Knet
Det er så ikke i tilgangen at det er gået galt, men i afgangen, når du er endt med øl i loftet? Brug som anbefalet spændebånd eller fittings med lås, så du ikke mister din CO2.

På min udgangsside har jeg en disconnect med gevind. Og på den kan direkte monteres en hane eller en John Guest, der fikserer slangen, hvis jeg vil køre med bremseslange.

Vedhæfter billede, da jeg alligevel er ved at sætte hanen på. Mosaic IPA. Det er vel fredag :-)

Re: Cornelius fad setup

: 15. jun 2018, 18:50
af Knet
Under tapning, med min lille flaske, er CO2 åben hele tiden.

Da jeg brugte den store, åbnede jeg når jeg tappede (med samme tryk som den er karboneret med, da det hele står på køl ved samme temperatur) så ligevægten af CO2 mellem headspace og øl bevaredes. Men igen: gad ikke ofre 6 kg CO2 på utæthed, så åbne/lukke.

Hvis nu du ikke tilsatte CO2 under/efter tapning, og du langsomt tømte fadet, ville trykket falde i headspace. Og så over tid ville øllen frigive CO2, så der igen var balance, fuldstændig som den CO2 du tilsætter i headspace under (tvangs)karbonering, vandrer ned i øllen til tryk er udlignet. Der findes altid ligevægt. Læs: fladere øl, hvis du ikke tilsætter CO2.

Re: Cornelius fad setup

: 18. jun 2018, 21:49
af Esmannkr
Tusind tak for det detaljeret svar og lyder spændende med en mosaic IPA, har jeg ikke hørt om? Jeg havde lige lidt travlt med at gøre klar til fødselsdag lørdag, så fik ikke svaret. Det var meningen at jeg skulle ha serveret fadøl i lørdags, men det blev kun 6 liter skum der røg ud af picnic hanen, lidt træls... Jeg kunne godt holde slangen på med håndkraft og prøvede med alt mellem 0 og 5 bar, men intet virkede... prøvede at køle øllet og det hjalp heller ikke, tror måske at en bremseslange kunne hjælpe eller en mindre slange?

Sendt fra min SM-A530F med Tapatalk

Re: Cornelius fad setup

: 19. jun 2018, 08:04
af Knet
Mht. Mosaic IPA er det blot fordi jeg nu er nået til mosaic humlen på min SMASH IPA tour. SMASH er Single Malt And Single Hop og jeg prøver i øjeblikket forskellige amerikanske humler af mod samme malt (Marris Otter) og samme gær (US 05). Formålet er at få en klar opfattelse af hvad hver enkelt humle byder ind med. Og der er markant forskel på øllene der kommer ud.

Det lyder som en kedelig oplevelse med skum serveret for gæster! Bremseslange er altid fint, men det er der vel på din picnic tap? Har aldrig brugt en selv, men de jeg har set har typisk haft 1,5-2 meter bremseslange?

Jeg tror der er sluppet ilt med ind der hvor du har holdt slangen fast. Så på med et spændebånd.
Og så er kold øl en forudsætning for at holde på CO2. Jo koldere desto bedre. Prøv evt. at skænke en varm øl vs en kold øl fra flaske, op i et glas, så vil du se og kunne smage hvordan CO2 frigives fra den varme.

Mit eget setup er det vist på de tidligere billeder højere oppe i tråden. Hanen monteres direkte på disconnect. Fad står i køleskab med hanen på, så hanen er også kold. Hanen har en kompensator så jeg kan regulere strømmen af øl (bremse det). Øl er karboneret med 0,7-0,8 bar og fremføres ved samme tryk. Med det setup skænker jeg problemfrit fra fad.