Side 1 af 2

Serverings tryk.

: 1. nov 2018, 21:15
af mhn
Hej.

Jeg er ny med fade, og der er noget, jeg ikke helt fatter. :-)

Hvis man har et fad med et tryk på 2 - 2,5 bar, hvordan hulen servere med så med f.eks. 1 bar for at begrænse skum? Ender det ikke med øl i gas slangerne?

Indtil nu har jeg taget lidt at trykket af fadet, men det ender med små flade øl. Så det er ikke den rigtige plan.

Hvad er den gode løsning?

Mvh
Morten

Re: Serverings tryk.

: 1. nov 2018, 22:09
af morfmir
mhn skrev:Hej.

Jeg er ny med fade, og der er noget, jeg ikke helt fatter. :-)

Hvis man har et fad med et tryk på 2 - 2,5 bar, hvordan hulen servere med så med f.eks. 1 bar for at begrænse skum? Ender det ikke med øl i gas slangerne?

Indtil nu har jeg taget lidt at trykket af fadet, men det ender med små flade øl. Så det er ikke den rigtige plan.

Hvad er den gode løsning?

Mvh
Morten
Serveringstryk skal altid være højere end trykket i fadet, ellers dannes der skum i slangerne, hvilket resulterer i skum i glasset. Temperaturen skal ned eller serveringstrykket skal op. Har du mulighed for at sætte dit fad på køl kan det hjælpe dig lidt. Ellers må du hæve serveringstrykket indtil der ikke længere dannes bobler i slangen.

Hvis du har 2.5 bar ved 20c så er det ret voldsomt karboneret. Hvilken øl er det du har i fadet?
Jeg forsøger normalt at ramme 1.5 bar ved 20c. Det er lidt i underkanten, til de fleste øl, men så er øllet super let at servere og man undgår en masse bøvl med skum ved servering.

/Thomas

Re: Serverings tryk.

: 1. nov 2018, 22:43
af mhn
Hmmm det lyder som om, jeg skal øve mig lidt. :-)

De er i 9L Cornelius, de er sukker karbonerede, og de er i køleskab ved 8-9 grader. I øjeblikket er der en Steambeer og en Black IPA i skabet.

Indtil nu har jeg taget det meste af trykket af fadet og så monteret CO2 ved ca 1 bar. Men jeg synes, øllene bliver ½ flade med det setup, så jeg leder efter en bedre løsning.

Jeg troede, for højt serverings tryk gav skum?

Jeg har det stående i køleskabet med CO2 monteret, så trykket i fadet bliver vel ret hurtigt, det tryk jeg har sat på regulatoren?

I det nuværende setup er der ikke meget "slange". Jeg har hanen direkte på Ball-lock connectoren. Men jeg skal have fundet en mere permanent løsning, når jeg har lidt mere styr på tingene.

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 06:50
af 9colai
Det er vigtigt at have den rigtige længde slange og diameter, for at undgå skum. Du skal afbalancere dit system, ved at have modstand i ølslangen på serveringstryk minus 0,1bar (vist nok).

En hane direkte på fadet har jeg aldrig haft succes med, men man skal vist skrue næsten helt ned for trykket ved servering, og så skal der skrues op igen bag efter for at bevare karboneringsniveauet (hvis ikke det hele drikkes over en aften).

Alternativt kan man også bruge en hane med flow control, men jeg ved ikke helt hvor godt det er, i forhold til en slange.

Jeg bruger selv en picnic hane, med 1-1,5m bremseslange og et serveringstryk på 12-14 psi (ca 0,85 bar) ved 4 grader C. Det er billigt og det fungerer godt :-).

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 06:55
af mhn
Jeg har hane med flow control. Den del virker fint. Jeg kan godt kontrollere skummet ud over første glas ved at justere flow control.

Mit problem er, at jeg får ½ flad øl. Jeg tapper lidt øl de fleste dage og har derfor CO2 på hele tiden. Ender du ikke med 0,85 bar i dit øl?

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 10:07
af 9colai
Jeg har sat regulatoren til ca 0,85 bar og fustagen er 4 grader. Det er jeg kommet frem til ud fra en karboneringstabel.

Hvis din fustage også er omkring de 4 grader og et tryk på 2,5 bar, vil din øl blive stærkt overkarboneret, og så skummer det selvfølgelig også lettere. Regulatorens tryk skal indstilles efter karboneringsniveau og så skal med håndtere flow/midstand efter det.

Jeg ved ikke helt om jeg misforstår dig? Men prøv evt. en picnic tap færdiglavet til Cornelius. Dem Maltbazaren sælger er med john guest koblinger i begge ender, det er meget praktisk, hvis man vil leje lidt med slangelængderne :-).

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 15:25
af mhn
Jeg har grej til at samle en picnic tap. Men de har jo ingen flow control, så det regner jeg da med går helt galt?

Det lyder som om, jeg har forstået det rigtigt nok med, at trykket ikke kan være højre i fadet end det bliver serveret med.

Så der er ikke andre muligheder end at styre det med flow control?

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 15:55
af 9colai
Slangen er netop til flow control, det er også derfor at man bruger en bremseslange, da den reducerer trykket og dermed flowet. Husk dog at en picnic hane ikke tåler mere end 2 bar!

Men som sagt, hvis du har indstillet din regulator til 2,5 bar, er det nok der problemet opstår. Du skal ned på de 0,7-0,8 bar, hvis du opbevarer dine fustager på køl ved omkring 4 grader.

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 16:07
af mhn
Jeg har kørt med 1 til 1,1 bar indtil nu som tryk. Det er det, jeg synes er for flad øl. :-|

Jeg aner reelt ikke, hvad tryk der er efter sukker karboneringen. De 2 - 2,5 bar er det Beersmith foreslår øllene skal op på. :-)

Så jeg håbede på en genial løsning til, hvordan man kan have mere tryk på uden at drukne i skum. Det lyder som om, jeg har lidt af et problem, og må klare mig så godt jeg kan med flow controlen.

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 19:57
af 9colai
Du er velkommen til at låne en picnic hane af mig, hvis du bor i nærheden. Jeg bor i KBH. Så kan du altid prøve det af, jeg går ud fra at det er Cornelius fustager du har? Mine picnic hane er med ball lock tilslutning.

Teorien går på at trykfaldet skal ske langsomt over længere distance, men det gør de ikke på haner med flow control. Jeg har som sagt ikke en selv, så jeg taler ikke med erfaringer :-).

Du kan prøve det af for at finde ud af om en slange hjælper.

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 20:24
af mhn
Jeg kan selv samle en picnic hane. :-) Jeg har stumperne. ( Mit købe klik på Ebay og Ali er ikke heeelt under kontrol. :-) )

Men mit første forsøg var en hane på en træplade med 1½M slange på. Den virkede ikke bedre end direkte monteret. Så jeg tror ikke, jeg får så meget ud af forsøget. Flow controllen betyder rigtigt meget.

På sigt skal jeg have fat i en gammel fryser, så jeg kan få en bedre installation. Der kommer der nogle slanger på. Men den tid den glæde.

Det, jeg jagtede med denne tråd, var en mulighed for at skænke øl med højre tryk uden alt for meget skum. Det lyder til, det ikke er muligt.

P.S. Ja det er Cornelius ombygget fra pin-lock til ball-lock med kina stumper. Det koster omkring 60,-med renoverings sæt. :-)

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 21:11
af Knet
Jo koldere øllet er jo bedre holder det på CO2. Nu har du sukkerkarboneret. Og du har formentlig kørt sukker på svarende til ønsket rumfang jf. højeste gæringstemperatur? Så lyder 2,5 bar godt nok højt ved 8-9 grader.

Personligt tvangskarbonerer jeg. Jo koldere øl er, desto færre bar skal der til. Mit øl står ved 4 grader og jeg karbonerer med 0,8 bar. Jeg har en tyskerflaske permanent tilsluttet. Så 0,8 er også serveringstrykket. Jer tapper problemfrit den ene efter den anden med en hane med regulator sluttet direkte på disconnecten. Har aldrig haft problemer. Heller ingen skummende eller halvflade første tapninger. Det hjælper helt sikkert også, at hanerne forbliver på fadet til det er tomt. De er således også 4 grader. Har aldrig haft brug for bremseslange mv. med det

Vh. Kenneth

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 22:19
af mhn
Jeg begynder at føle mig lidt ensom med mit 1- 1,1 bar er fladt i det. :-)

Sukker karboneringen er præcis, som vi gør med flasker. Længere er jeg ikke med det.

Jeg har også det hele inde i et køleskab i det nuværende setup. Så alt er koldt og virker rimeligt fint. Det første glas, der skænkes, skummer. Derefter er der ingen skum problemer.

Næste version må vist være morfirs 1,5 bar.

Re: Serverings tryk.

: 2. nov 2018, 22:51
af Knet
0,8 bar ved 4 grader svarer ca til rumfang 2,5. Ved 10 grader svarer samme rumfang til 1,1 bar.
Når det er koldt holder øllet bare bedre på CO2 og så skummer det mindre. Men co2 frigives jo i glasset løbende som øl bliver varmere.
Prøv at tænke på hvad der sker hvis en for varm hvedeøl hældes ud af flasken, så frigives en masse CO2.

Så mit bud: så koldt som muligt. Og samme tryk på servering som på fad. En hane med regulator direkte på fad. Alternativt en picnic med bremseslange. Og i sidstnævnte tilfælde må tryk IKKE være over 2 bar. Så risikerer man, st hane går i stykker og 19 liter øl blæses ud.

Prøv evt at se på Lunds skema for tvangskarbonering. Uanfægtet der karboneres med sukker må skema kunne bruges.

Vh. Kenneth

Re: Serverings tryk.

: 3. nov 2018, 07:15
af mhn
Ups ja Beersmith taler om vols ikke bar. Det ender vist med jeg bliver klogere. :-)

Tak for henvisningen til skemaet.

Nu er mit problem så bare, at jeg ifølge det skema har ca. 2,5 vols på mit ½ flade øl. :-| Så det er altså ikke fladt selvom jeg opfatter det sådan. Den bliver nok ikke helt nem at løse.