Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.
af Gajol » 31. jan 2012, 13:12
Hej Så fik jeg bestildt cornelius fade 2 stk hos lund med Picnicsæt http://shop.lundteknik.dk/product_info.php?cPath=768&products_id=13931Har bestildt en ekstra 300g c02 flaske på samme tid Vil lige høre hvad sådan en 300g ca holder til det er slf alt efter brug og co2 mængde man skal bruge i sit øl Jeg kørt med ca 2,0 - 2,3 CO2 volumen (sukker kabonering) og regner med at holde det på flere af mine opskrifter efter jeg skifter over til fad, så hvor mange fade kan jeg regne med at sådan en 300g flaske holder når der både skal kaboneres og udskænkes Planen er at få en 2 eller 6kg hjem alt efter hvad der nu komme til og passe ind men til en opstart må 300g kunen klar det /Kim
-
Gajol
-
- Indlæg: 418
- Tilmeldt: 16. aug 2011, 22:06
- Geografisk sted: Grenaa
af admin » 31. jan 2012, 13:22
Det korte svar er ja. En standard carbonering ligger på 4,8 gram pr liter øl, plus det koster det samme at presse øllet ud. altså 2*4,8*20= ca. 200 gram co2 pr fustage øl.
-

admin
- Site Admin
-
- Indlæg: 4753
- Images: 447
- Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
- Geografisk sted: 7080 Børkop
af Gajol » 31. jan 2012, 14:20
admin skrev:Det korte svar er ja. En standard carbonering ligger på 4,8 gram pr liter øl, plus det koster det samme at presse øllet ud. altså 2*4,8*20= ca. 200 gram co2 pr fustage øl.
Tak det lyder godt så ca 3 fustager på de 2 flasker Må heller få en 2 eller 3 kg hjem snart ellers bliver det hurtigt dyrt :) Og tilykke med den flotet artikel i avisen om dit bryghus /Kim
-
Gajol
-
- Indlæg: 418
- Tilmeldt: 16. aug 2011, 22:06
- Geografisk sted: Grenaa
af Truntebryg » 31. jan 2012, 20:28
admin skrev:Det korte svar er ja. En standard carbonering ligger på 4,8 gram pr liter øl, plus det koster det samme at presse øllet ud. altså 2*4,8*20= ca. 200 gram co2 pr fustage øl.
Det syntes jeg lyder af alt for meget .... godt nok opbevarer jeg mine øl koldt, og får derved foræret en del CO2 fra gæren - når du først har corboneret øllen, så bruger du da ikke så meget CO2 til kun at fylde luftrummet ? (der ryger jo ikke mere over i øllen)
-
Truntebryg
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
af admin » 31. jan 2012, 20:38
Ved 20 grader fylder 1 mol gas 24 liter, hvis jeg ikke husker galt, men det er ved 1 bar tryk.
-

admin
- Site Admin
-
- Indlæg: 4753
- Images: 447
- Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
- Geografisk sted: 7080 Børkop
af Runenaldo » 31. jan 2012, 20:47
admin skrev:Ved 20 grader fylder 1 mol gas 24 liter, hvis jeg ikke husker galt, men det er ved 1 bar tryk.
så er der til at trykke 8,5 fustager i en 300g flaske.
Mvh. Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
-

Runenaldo
-
- Indlæg: 1027
- Tilmeldt: 8. jun 2011, 20:38
- Geografisk sted: Skødstrup
af admin » 31. jan 2012, 20:54
P*V lig n*r*T der er ikke ligmed på min tlf
-

admin
- Site Admin
-
- Indlæg: 4753
- Images: 447
- Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
- Geografisk sted: 7080 Børkop
af Runenaldo » 31. jan 2012, 21:12
Udregningen for dem der kan li' sådan noget:
1bar= 101300 pascal n=1 mol T= 293,15 kelvin (20+273,15) "Kelvin=C+273,15" R=8,31kJ/(mol*K)
P*v=n*R*T v=(n*R*T)/P
(1*8,31*293,15)/101300=0,024m^3 (kubikmeter) => 24L
Kulstof=12g/mol Oxygen=16g/mol
CO2=12+2*16=44g/mol
44g/mol/24L=1,83g/L
1L/1,83g=0,545L/g
300g*0,545L/g=163,5L
163,5L/19L=8,6
Mvh. Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
-

Runenaldo
-
- Indlæg: 1027
- Tilmeldt: 8. jun 2011, 20:38
- Geografisk sted: Skødstrup
af admin » 31. jan 2012, 21:17
Men man trykker med 2,0 til 2,5 bar under tapning ved stue temp.
-

admin
- Site Admin
-
- Indlæg: 4753
- Images: 447
- Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
- Geografisk sted: 7080 Børkop
af Gajol » 31. jan 2012, 21:20
Wow det var da en omgang ser ud til jeg har glemt alt fra fysik Hvis det hjælper lidt til at finde svaret så lager jeg ved 10c og som der bliver skrevet tapper ved stue temp lad os sige 22c
/Kim
-
Gajol
-
- Indlæg: 418
- Tilmeldt: 16. aug 2011, 22:06
- Geografisk sted: Grenaa
af Runenaldo » 31. jan 2012, 21:37
admin skrev:Men man trykker med 2,0 til 2,5 bar under tapning ved stue temp.
Vil det sige at men reelt kun har 2-2,5 gange så lidt CO2? altså i teorien 9,6-12L at gøre godt med? Ja det er møg dårligt formuleret, men håber forståelsen er der :-)
Mvh. Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
-

Runenaldo
-
- Indlæg: 1027
- Tilmeldt: 8. jun 2011, 20:38
- Geografisk sted: Skødstrup
af admin » 1. feb 2012, 09:29
Hvis man har en helt fuld fustage pilsner øl, der står ved 10°C er trykket 1,2 bar (se tabel) da volumenen for øllet er 2,5 som type bestemt. Når du så tager fustagen med ind for at drikke det til en fest, det så en god ide at tage den ind dagen før, fordi at øllet jo stadig er 10 grader - konen bliver sur over at fustagen laver kondens skjolder på gulvet, og du bliver fustreret over at du ikke kan styre dit øl :-) Grunden hertil er klar, du vil starte med at tappe ved 10°C fustage trykket skal være lidt over karbonerings trykket, så ca, 1,4 bar. Men øllets temperatur stiger og det skulle trykket også, men du har jo drukket lidt af dit dejlige øl, så det er der ikke helt styr på :-) ved 15 grader skulle trykket nu have været 1,6 bar (se tabel) + lidt over altså 1,7. Der med begynder øllet at skumme. Hvis nu du havde taget dit færdig karboneret øl ind så temperaturen var tilpasset, så stiger trykket over øllet til 1,9 bar og du tapper ved 2,0 bar. øllet optager nu ikke mere CO2 som det ville have gjort, hvis du havde tappet fustage øl ved 10°C og 2,0 bar. Der er nu lige vægt, du bliver fuld, og tapningen giver ingen bøvl. Back to calc. Der er 4,8 gram CO2 i en alm. pilsner uanset temp. trykket vil bare svinge efter det. Altså 20 liter ganget med 4,8 gram CO2 = 96 gram. som du har brugt på tvangskarbonering. P= 101300 pascal n=antal mol T= 293,15 kelvin (20+273,15) "Kelvin=C+273,15" R=8,31kJ/(mol*K) (gas konstanten) v= volumen i kubikmeter
molvægt for CO2=12+2*16=44g/mol
P*v=n*R*T v=(n*R*T)/P
(P*v)/(R*T)=n => (202600*0,020)/(8,31*273,15)=n => 4052/2269,8765=1,785 mol Forbrugt CO2 er altså : 44 gram pr mol * 1,785 = 78,54 gram til at trykke øllet med. Total forbrug 78,54 + 96 = 174.54 gram på en 20 liter´s fustage.Hvilket jeg syntes var tæt på de 200 gram jeg nævnte først i min hurtige beregning: man bruger nemlig lige så meget CO2 som man har karboneret med, da det jo er et ligevægts forhold, ellers skummer øllet.
- Vedhæftede filer
-

- tvangskarbonering_aalbryg.jpg (263.4 KiB) Vist 22022 gange
-

admin
- Site Admin
-
- Indlæg: 4753
- Images: 447
- Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
- Geografisk sted: 7080 Børkop
af Runenaldo » 1. feb 2012, 09:48
admin skrev:P= 101300 pascal n=antal mol T= 293,15 kelvin (20+273,15) "Kelvin=C+273,15" R=8,31kJ/(mol*K) (gas konstanten) v= volumen i kubikmeter
molvægt for CO2=12+2*16=44g/mol
P*v=n*R*T v=(n*R*T)/P
(P*v)/(R*T)=n => (202600*0,020)/(8,31*273,15)=n => 4052/2269,8765=1,785 mol Forbrugt CO2 er altså : 44 gram pr mol * 1,785 = 78,54 gram til at trykke øllet med. Total forbrug 78,54 + 96 = 174.54 gram på en 20 liter´s fustage.Hvilket jeg syntes var tæt på de 200 gram jeg nævnte først i min hurtige beregning: man bruger nemlig lige så meget CO2 som man har karboneret med, da det jo er et ligevægts forhold, ellers skummer øllet.
Din udregning er ved 273,15 grader kelvin altså 0 grader celsius? burde det ikke være ved 10 grader? :-) (P*v)/(R*T)=n => (202600*0,020)/(8,31*283,15)=n => 4052/2269,8765=1,722 mol Forbrugt CO2 er altså : 44 gram pr mol * 1,722 = 75,77 gram til at trykke øllet med. Total forbrug 75,77 + 96 = 171,77 gram på en 20 liter´s fustage.Ja indrømmet det er ikke mange grams forskel nu da jeg har regnet efter..
Mvh. Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
-

Runenaldo
-
- Indlæg: 1027
- Tilmeldt: 8. jun 2011, 20:38
- Geografisk sted: Skødstrup
af admin » 1. feb 2012, 09:58
Nej det skulle have været ved 20 grader, hvis ikke man skal være uvenner med konen :-) Men tænk på at man typisk trykker med 2,5 bar og måske endda næsten 3 før det holder op med at skumme. plus at når man tager en halv fustage ud i kulden (ca. 0° i min garage) skal trykket sænkes til 0,5 bar igen- for ikke at blive over-karboneret. altså har man et tab af CO2.
-

admin
- Site Admin
-
- Indlæg: 4753
- Images: 447
- Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
- Geografisk sted: 7080 Børkop
af Gajol » 1. feb 2012, 10:33
Hej
Nu begynder det at give lidt mening det hele
lad os sige at jeg har min øl til at stå ved 10c i 1 uge ønsket volume er 2,4 så den skal stå på 1,1 bar når den så skal drikkes tages den ud dagen før så den kommer op på rum temp 20c inden første glas tappes stilles co2 tryk til 1,8 + lidt mere så ca 2 for ikke at få skum
Eller hvis jeg lader den stå i køleren(10c) og tapper der fra lader jeg den stå på 1,1 + lidt så 1,3
Har jeg forstået det eller er jeg helt gal på den ?
efter hvad jeg ellers har forstået kan jeg fint tvangskabonere et fad i en 1 uge og derefter koble co2 fra og gå vidre til et nyt fad eller har jeg læst forkert ? det samem gælder med hane at man kan tappe og flytte hanen til et andet fad ?
Kan lige så godt få så meget info før det går galt :)
Det er lidt sovt du linker til det ark, jeg er næsten færdig med et ligende men med mere info på (print på begge sider) men jeg smider det op så alle kan se det når det er færdigt
/Kim
-
Gajol
-
- Indlæg: 418
- Tilmeldt: 16. aug 2011, 22:06
- Geografisk sted: Grenaa
Tilbage til Udstyr
Hvem er online
Brugere der læser dette forum: Majestic-12 [Bot] og 9 gæster
|
|