Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Det er også lidt sjovt at de amerikanske bryggerier arbejder med volumen CO2 i forhold til øllet.
Hvor de Europæiske arbejder med gram, jeg syntes gram er bedst - men det er nok fordi det er nemmest at måle.Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Har lige smækket et hurtigt excel ark sammen.
Mvh.
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Har lige banket en øltype/volumen/gram tabel sammen :-)
- Vedhæftede filer
-
- Oeltyper_gram_liter.xls
- (19.5 KiB) Downloadet 1021 gange
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Hej
Godt arbejde nu er det jo let at se fx American Lager - Light/Standard/Premium bruger max 5g pr l som så bliver til ca 100g pr fad
Godt arbejde nu er det jo let at se fx American Lager - Light/Standard/Premium bruger max 5g pr l som så bliver til ca 100g pr fad
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Der er bare det :-) at det er væsenligt nemmere at tappe øl der er under 5, lad det altid ligge på 4,5 for fadøl.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Jeg må godt nok indrømme at jeg er faldet af vognen her …
Men vi er enige om at 1 Kg CO2 fylder 535 L ?
0,3 kg fylder så 160 L altså kan jeg tilføre 8 CO2 volumenenheder på 20 L.
Hvis ikke jeg plasker alt for meget med min øl, så indeholder den vel ca. den første volumen enhed CO2 ? (jeg har jo ikke øllen under vacuum, men 1 atm.)
Da jeg kun karbonere op til ca 2,2 så skal der tilføres 1,2 volumen mere.
Da jeg har 8 enheder og skal bruge 1,2 mere - så kan jeg karbonere 6,6 fustager … ?
Jeg vil så ikke udtale mig om hvor meget jeg skal bruge for at tømme dem ;-)
Men vi er enige om at 1 Kg CO2 fylder 535 L ?
0,3 kg fylder så 160 L altså kan jeg tilføre 8 CO2 volumenenheder på 20 L.
Hvis ikke jeg plasker alt for meget med min øl, så indeholder den vel ca. den første volumen enhed CO2 ? (jeg har jo ikke øllen under vacuum, men 1 atm.)
Da jeg kun karbonere op til ca 2,2 så skal der tilføres 1,2 volumen mere.
Da jeg har 8 enheder og skal bruge 1,2 mere - så kan jeg karbonere 6,6 fustager … ?
Jeg vil så ikke udtale mig om hvor meget jeg skal bruge for at tømme dem ;-)
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
P= 101300 pascal
n=antal mol
T= 293,15 kelvin (20+273,15) "Kelvin=C+273,15"
R=8,31kJ/(mol*K) (gas konstanten)
v= volumen i kubikmeter
molvægt for CO2=12+2*16=44g/mol
P*v=n*R*T
v=(n*R*T)/P
v=((1000 gram/44)*8,31*293,15))/101300
V=0,547 kubikmeter CO2, så langt så godt, og resten har du også ret i, så man kan godt spare CO2 på den konto.
Det løjerlige er jo, når du står tilbage med en tom fustage - og har taget trykket af den, så har du en fuld fustage af CO2 ved en Atm, selv om du lige har lukket 2,5 bar ud af den.
n=antal mol
T= 293,15 kelvin (20+273,15) "Kelvin=C+273,15"
R=8,31kJ/(mol*K) (gas konstanten)
v= volumen i kubikmeter
molvægt for CO2=12+2*16=44g/mol
P*v=n*R*T
v=(n*R*T)/P
v=((1000 gram/44)*8,31*293,15))/101300
V=0,547 kubikmeter CO2, så langt så godt, og resten har du også ret i, så man kan godt spare CO2 på den konto.
Det løjerlige er jo, når du står tilbage med en tom fustage - og har taget trykket af den, så har du en fuld fustage af CO2 ved en Atm, selv om du lige har lukket 2,5 bar ud af den.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Ja sådan kunne man vel også sætte det op, hvor meget CO2 der så skal til for at presse en væske ud er så spørgsmålet.Truntebryg skrev:Jeg må godt nok indrømme at jeg er faldet af vognen her …
Men vi er enige om at 1 Kg CO2 fylder 535 L ?
0,3 kg fylder så 160 L altså kan jeg tilføre 8 CO2 volumenenheder på 20 L.
Hvis ikke jeg plasker alt for meget med min øl, så indeholder den vel ca. den første volumen enhed CO2 ? (jeg har jo ikke øllen under vacuum, men 1 atm.)
Da jeg kun karbonere op til ca 2,2 så skal der tilføres 1,2 volumen mere.
Da jeg har 8 enheder og skal bruge 1,2 mere - så kan jeg karbonere 6,6 fustager … ?
Jeg vil så ikke udtale mig om hvor meget jeg skal bruge for at tømme dem ;-)
Jeg mener CO2'en vil jo i et vist omfang komprimere sig inden der er nok tryk til at kunne modvirke "væskesøjle trykket" som jo så igen aftager desto mere du for skubbet ud. Eller drukket som man siger ;-)
Mvh.
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Så får man bare kun skum.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Var nu mere ment som et tankeeksperiment hvor jeg antog at der ikke var CO2 i øllen og at øllen ikke optog noget.admin skrev:Så får man bare kun skum.
Mvh.
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Hvorfor er det her en sticky ?
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
har du læst hele tråden ?
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Nope, kun skimmet den.
Er det måske mig der har slået noget overvågning eller bogmærke til ved et uheld ?
/cheers
Er det måske mig der har slået noget overvågning eller bogmærke til ved et uheld ?
/cheers
Nej det har du ikke, men det er en ret nyttig tråd for dem der interesserer sig for Co2 og fadøl.
Sendt fra min HTC One S med Tapatalk
Sendt fra min HTC One S med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Cornelis tvangskabonering med 300g flakes
Godaften kære medbryggere
Nu har jeg læst denne tråd igennem en del gange og der er noget som jeg ikke får helt fat i.
Hvilket tryk skal jeg sætte på fustagen hvis jeg karbonerer ved 20 grader og køler fustagen ned til 7 grader i forbindelse med tapning? Der er tale om en røgøl, og jeg er lidt i tvivl om hvilken kategori den går ind under, men den smager godt med tydelig røg. Mit bud er at jeg skal ramme 1,6-1,8 nu for at få ønsket karbonering ved tapning, men vil gerne være sikker inden jeg hælder for meget eller for lidt tryk på.
Tilsvarende ovenstående vil jeg gerne have et bud på karboneringstryk på en hjemmelavet æble/hyldeblomstcider af den tørre slags. Ligeledes karboneringstryk ved 20 grader for optimal karbonering ved 7 grader.
På forhånd tak for hjælpen.
Venlig hilsen
Jess Sørensen
Nu har jeg læst denne tråd igennem en del gange og der er noget som jeg ikke får helt fat i.
Hvilket tryk skal jeg sætte på fustagen hvis jeg karbonerer ved 20 grader og køler fustagen ned til 7 grader i forbindelse med tapning? Der er tale om en røgøl, og jeg er lidt i tvivl om hvilken kategori den går ind under, men den smager godt med tydelig røg. Mit bud er at jeg skal ramme 1,6-1,8 nu for at få ønsket karbonering ved tapning, men vil gerne være sikker inden jeg hælder for meget eller for lidt tryk på.
Tilsvarende ovenstående vil jeg gerne have et bud på karboneringstryk på en hjemmelavet æble/hyldeblomstcider af den tørre slags. Ligeledes karboneringstryk ved 20 grader for optimal karbonering ved 7 grader.
På forhånd tak for hjælpen.
Venlig hilsen
Jess Sørensen