Tilblivelsen af et hjemmebryggeri
: 24. jul 2013, 12:47
Hej medhåndbryggere.
Langt om længe er jeg begyndt på at lave nogle rum i mine udhuse til mit kommende hjemmebryggeri. Og så tænkte jeg, at jeg ville indvie jer i arbejdet helt fra begyndelsen. Dermed kunne jeg sikkert få noget feedback, forslag til indretning/ændringer o.l., og vi kunne sammen få lavet nogle løsninger der kunne bruges hos os alle, ikke kun hos mig.
Grundlæggende formål med og krav til indretningen:
- Det skal kunne anvendes til håndbrygning af øl, lidt pølsemageri, røgeri, måske partering af en halv gris o.l.
- Det skal principielt kunne fødevaregodkendes.
- Vådt rum og tørt rum hver for sig.
- Vand, kloak, 240 og 400 V.
- Udsug.
- Isoleret, så det kan holdes frostfrit året rundt.
Bryggeriet skal laves i det der tidligere var en grisestald. I dag er alt inventar fjernet, og den står som et samlet rum på 138 m2 med alt inventar fjernet. Hallen er opført af stålspær, hvorfor indretningen i rum bliver lavet så væggene opmures under spærene, helt til loft. Murene isoleres, og nyt loft med isolering opsættes også.
Jeg har ikke nogen fast plan for, hvornår det hele skal være færdig. Det vil være afhængig af såvel økonomi som tid. Men da bygningen, hvor mit bryggeri står i dag, skal rives ned i næste måned, så skal der trods alt ske noget.
Dette billede viser halvdelen af hallen, hvor jeg vil lave bryggeriet: Overordnet tænkes indretningen lavet således: Der opmures en mur til højre i billedet så der dannes en gang, hvor døre til rummene, yderdør og døre til øvrige bygninger findes. Gangen gør det også muligt at isolere rummene optimalt, og sikrer at rummene ikke bliver anvendt som gangarealer (renlighed). Rummenes størrelse bestemmes af stålspærenes placeringer.
Det er ikke sikkert at den langsgående væg skal fortsætte efter de to rum, men den vil gøre det muligt at indrette endnu et selvstændigt rum i hallen.
Selve bryggeriet tænkes indrettet således: Det er bare en tegning på et stykke A4, og inventaret klippet ud af en post'it-blok, så det kan flyttes rundt. Noget af inventaret har jeg i forvejen, resten skal jeg have skaffet. Jeg mangler de to stålborde og udslagsvasken. Bryganlægget er dét jeg har i forvejen, selv om det sikkert også skal modificeres ved samme lejlighed.
Rummet skal have fliser på gulv og op til 2 meters højde på væggene, to afløb i gulvet, og vandføring langs væggene.
Lageret (råvarer og færdigvarer) tænkes indrettet således: Også herinde skal der fliser på gulv og vægge, og afløb i gulv. En enkelt vask skal der også være. Men det er meningen, at det skal være et tørt rum.
Køleskabe og frysere er alle nogle jer har i forvejen, så det bliver ved med at være sådan i første omgang. De anvendes til fyldte fustager, humle og gær. Til højre er reoler til malt, kolber, tomme fustager, redskaber m.m. Og endelig skal øllet også gære herinde. Der er ingen faste borde, men i stedet anvendes rulleborde. Det sparer på gulvpladsen, ligesom bordet kan flyttes derhen, hvor behovet er.
Men ellers er tanken, at alle frit kan kommentere, komme med gode idéer og forslag, og jeg lægger løbende nye billeder/tegninger op og kommer med beskrivelser og mine kommentarer.
I dag skal jeg have skåret ud i gulvene og gravet til 90 cm dybde, så jeg i weekenden kan støbe sokkel til væggene. Derefter skal resten af gulvene brækkes op, vand og kloak forberedes, isolering lægges ned, og nyt gulv støbes.
Langt om længe er jeg begyndt på at lave nogle rum i mine udhuse til mit kommende hjemmebryggeri. Og så tænkte jeg, at jeg ville indvie jer i arbejdet helt fra begyndelsen. Dermed kunne jeg sikkert få noget feedback, forslag til indretning/ændringer o.l., og vi kunne sammen få lavet nogle løsninger der kunne bruges hos os alle, ikke kun hos mig.
Grundlæggende formål med og krav til indretningen:
- Det skal kunne anvendes til håndbrygning af øl, lidt pølsemageri, røgeri, måske partering af en halv gris o.l.
- Det skal principielt kunne fødevaregodkendes.
- Vådt rum og tørt rum hver for sig.
- Vand, kloak, 240 og 400 V.
- Udsug.
- Isoleret, så det kan holdes frostfrit året rundt.
Bryggeriet skal laves i det der tidligere var en grisestald. I dag er alt inventar fjernet, og den står som et samlet rum på 138 m2 med alt inventar fjernet. Hallen er opført af stålspær, hvorfor indretningen i rum bliver lavet så væggene opmures under spærene, helt til loft. Murene isoleres, og nyt loft med isolering opsættes også.
Jeg har ikke nogen fast plan for, hvornår det hele skal være færdig. Det vil være afhængig af såvel økonomi som tid. Men da bygningen, hvor mit bryggeri står i dag, skal rives ned i næste måned, så skal der trods alt ske noget.
Dette billede viser halvdelen af hallen, hvor jeg vil lave bryggeriet: Overordnet tænkes indretningen lavet således: Der opmures en mur til højre i billedet så der dannes en gang, hvor døre til rummene, yderdør og døre til øvrige bygninger findes. Gangen gør det også muligt at isolere rummene optimalt, og sikrer at rummene ikke bliver anvendt som gangarealer (renlighed). Rummenes størrelse bestemmes af stålspærenes placeringer.
Det er ikke sikkert at den langsgående væg skal fortsætte efter de to rum, men den vil gøre det muligt at indrette endnu et selvstændigt rum i hallen.
Selve bryggeriet tænkes indrettet således: Det er bare en tegning på et stykke A4, og inventaret klippet ud af en post'it-blok, så det kan flyttes rundt. Noget af inventaret har jeg i forvejen, resten skal jeg have skaffet. Jeg mangler de to stålborde og udslagsvasken. Bryganlægget er dét jeg har i forvejen, selv om det sikkert også skal modificeres ved samme lejlighed.
Rummet skal have fliser på gulv og op til 2 meters højde på væggene, to afløb i gulvet, og vandføring langs væggene.
Lageret (råvarer og færdigvarer) tænkes indrettet således: Også herinde skal der fliser på gulv og vægge, og afløb i gulv. En enkelt vask skal der også være. Men det er meningen, at det skal være et tørt rum.
Køleskabe og frysere er alle nogle jer har i forvejen, så det bliver ved med at være sådan i første omgang. De anvendes til fyldte fustager, humle og gær. Til højre er reoler til malt, kolber, tomme fustager, redskaber m.m. Og endelig skal øllet også gære herinde. Der er ingen faste borde, men i stedet anvendes rulleborde. Det sparer på gulvpladsen, ligesom bordet kan flyttes derhen, hvor behovet er.
Men ellers er tanken, at alle frit kan kommentere, komme med gode idéer og forslag, og jeg lægger løbende nye billeder/tegninger op og kommer med beskrivelser og mine kommentarer.
I dag skal jeg have skåret ud i gulvene og gravet til 90 cm dybde, så jeg i weekenden kan støbe sokkel til væggene. Derefter skal resten af gulvene brækkes op, vand og kloak forberedes, isolering lægges ned, og nyt gulv støbes.