Gerner skrev:Tak for svaret. Som ventet kan det tydes som at det formentligt er vigtigere at man er bedre til marketing, SCM og regnskab end man er til at brygge.
Hvis det kunne tydes således, så har jeg skrevet forkert.
Du skal være hamrende dygtig til at brygge øl, kende “alt” til emnet, og ikke arbejde efter “det plejer jo at gå godt” eller lade tilfældighederne råde. Du skal kende til din malt, humle, vand og gær. Du skal kende dine processer og vide, hvad der påvirker hvad. Du skal vide, hvad du kan gøre for at det hele hjælper dig mest muligt. For du skal være helt sikker på at kunne levere ensartet kvalitet hele vejen igennem.
Det er bare den mindste del af din tid der går til at brygge øl. Bogføring o.l. kan du betale dig fra. Selv om det så betyder, at du skal sælge flere øl, før der er noget til dig.
Det skal naturligvis være lysten der driver værket, men man skal bare nedtone den "romantiske" opfattelse af at producere og sælge sin egen øl.
Gerner skrev:Omkring din rig, så ser det for mig ud som om at du mæsker med omrøring. Er det korrekt og må jeg spørge om hvad der ligger bag af tanker. Det ville for mig være den bedste løsning, hvis der skal laves en god automatiseret løsning, der ikke stopper til.
Alle de tanker jeg har gjort mig om min rig er med udgangspunkt i, at jeg skal have så lidt manuelt arbejde som muligt. Forstå mig ret. Det er ikke for at jeg ikke vil arbejde for at lave godt øl til alle. Men det er netop for at kunne lave godt øl til alle. På mit gamle anlæg flyttede jeg med slanger hele tiden, når processerne skiftede. Jeg løftede 25 kg malt op i mæskekarret som var 160 cm over gulvet, rørede rundt med en brygspade, skulle have 50 kg våd malt over i en trillebøre. Ned i knæ, op på en stige, tunge løft osv. Alt det vil jeg have fjernet, da jeg ikke bliver yngre, og gerne vil brygge videre, når jeg bliver gammel (er lige rundet de 60 :-)).
Jeg bruger 100 kg malt til en normal styrke øl. De bliver transporteret hen til riggen på en pallestabler og løftet op i optimal højde til at kunne hældes ned i mæskekarret.
Omrøreren/mixeren skal først bruges til at blande de 100 kg malt sammen med 300 liter vand. Det står man (jeg) ikke og gør med en brygspade.
Dernæst skal den være med til sikre mæskeeffektiviteten ved at medvirke til, at enzymer og stivelse finder sammen. For yderligere at hjælpe med den proces, har jeg også etableret recirkulation under mæskningen.
Gerner skrev:Jeg er også vild med de store luger i karrene
Det er virkeligt godt, når der skal renses og tømmes.
Er det lavet, så du kan få en vogn eller lign. Under den og kan du komme ind i beholderen uden at skulle ned og kravle. Ergonomi og arbejdsmiljø er også noget der skal tænkes ind som prof.
Den mandeluge der er i mæskekarret er lavet, så underkanten netop flugter med den falske bund. Og når mæskekarret skal tømmes, kommer pallestableren igen i sving. Nu er der 200 kg våd malt der skal ud. Nogle store baljer på en palle på stableren, ind under slidsken med dem, og det kan skrabes ud med et redskab der ligner et forvokset hakkejern. Og så kan det køres direkte ud og sættes på traileren, og køres derhen, hvor det nu skal.
Gode spørgsmål og observationer, Gerner, som jeg prøver at give mine svar på og begrundelser for.
Jeg ligger på ingen måde inde med sandheden (hvis den findes), men baserer det jeg gør på min erfaring og lyst til at læse om og sætte mig ind i alt der har med brygning at gøre.