For gammel gær

Kun for nørder :-)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: For gammel gær

Indlæg af Truntebryg »

KimJohansen skrev:"We don’t recommend to aerate the wort in normal conditions. The dry yeast has been produced and dried with a specific know-how of the Lesaffre Group, in order to maximize the Ergosterols content of the cells. It allows the yeast to ferment well.
However, you could aerate the wort in particular cases, for example if you recycle the yeast, maybe the 02 will be limited after the 4th or 5th pitch."
Lallemand skriver faktisk noget lignende på deres hjemmeside ... altså at det ikke er nødvendig at ilte urten ;-)
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: For gammel gær

Indlæg af Borg »

For mig er det underordnet hvad den enkelte brygger foretrækker at gøre. Mit eneste formål er, at give den brede oplysning, så en spørger har mulighed for at træffe din egen beslutning.

En enkelt ting undrer mig dog, Kim.
Du betragter Fermentis' svar om iltning som fakta (uden at den er underbygget), men betragter samtidig Chris Whites information om rehydrering som "urban myth" (lige så u-underbygget i bogen).
Vi kan nok være enige om, at begge informationer mangler emperi (set fra vores position), men det betyder jo ikke, at den ikke ligger et sted. Såvel Fermentis som White Labs kan vi vel formode arbejder professionelt med deres laboratorier og fremstilling af gær. Herunder også rådgivning. Og ligeså Mangrove Jack, Lallemann m.fl.

Der er flere tilgange til emnerne, og dermed også flere muligheder. Det ene behøver ikke være mere rigtigt end det andet.

Stadig mener jeg at det er vigtigt at få alle muligheder frem.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
KimJohansen
Indlæg: 585
Tilmeldt: 9. jan 2014, 11:04
Geografisk sted: Frederiksberg
Kontakt:

Re: For gammel gær

Indlæg af KimJohansen »

Men Chris white laver jo ikke tørgær. Han kender formentlig heller ikke Fermentis fremstillingsmetoder i detaljer. Tror bare vi skal være forsigtige med at generalisere egenskaber for gær på tværs af producenter. Jeg mener at huske mange har haft udfrodringer med Mangrove Jack gærs egenskaber. Nogle er bedre til at fremstille vital direct pitchable gær end andre.
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

For gammel gær

Indlæg af Borg »

På trods af at White Labs ikke laver tørgær vil jeg nu lytte mere til Chris Whites udtalelser om (tør)gær end i hvert fald de fleste professionelle bryggere herhjemme, der ikke i eget gærlaboratorie eksperimenterer med og udvikler gær.

Men lad os bare holde på hver vores hest, og undlade at kalde den andens hest for "urban myth", bare fordi den ikke har samme farve som ens egen.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vakker
Indlæg: 130
Tilmeldt: 26. jan 2011, 22:00
Geografisk sted: Frederikshavn

Re: For gammel gær

Indlæg af Vakker »

Hvor bevægede min tråd sig lige hen?

Jeg vil gerne lige sige til jer andre, at jeg endte med 2 bryg og puttede 2 breve i hver, som blev rehydreret.
Efter ca 1,5-2 timer boblede de begge lystigt. Så det er faktisk gået stærkere med at komme igang end når jeg bare har brugt et enkelt brev IKKE for gammelt gær.

Jeg kigger ikke på datoen fremadrettet, og tør også godt brygge på et enkelt brev.
Med Venlig Hilsen
Anders Hansen
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: For gammel gær

Indlæg af Truntebryg »

Det er det der sker nogen gange ... ;-)

Kender ikke rigtig Fermentis gær, men jeg har dog brugt S04 nogle gange her på det sidste (har ikke smagt resultatet endnu) og den virker utrolig agressiv - selv under rehydreringen laver den skum ??

En tørgær fra feb 2014 har ca. 41% tilbage = 8 mia celler/g - hvis du har brugt 2 poser = 184 mia celler så det må anses som en god start.
Besvar

Tilbage til "Kemi"