Jeg er gået i gang med at lege lidt med at blande demineraliseret vand med mit Brønshøj vand, der jo har en profil som nærmest burde være helt umulig at brygge lyse lager øl på. Det er nu gået rimeligt fint alligevel, men det kunne jo være sjovt at se hvor meget bedre det kunne blive ved relativt småt ekstra arbejde.
Men da jeg endnu ikke har investeret i anlæg, er det lidt tungt at slæbe så mange 5 liters dunke med hjem på cyklen og jeg tænkte om blandnings forholdet 2:1 nu også er nødvendigt i mit eftergydningsvand, da det jo i teorien bare skal erstatte det sukkervand det ellers ville blive tilbage i malten.
Vh. Peter.
Sendt fra min A0001 med Tapatalk
Vandkemi i spargevand
-
- Indlæg: 45
- Tilmeldt: 26. aug 2015, 11:44
- Geografisk sted: Aarhus
Re: Vandkemi i spargevand
Mineralprofilen for dit postevand er lige meget for spargevandet. Mineralerne er vigtige i mæskningen, kogning og i gæringen.
Det eneste der er vigtigt med spargevandet er, at pH'en ikke bliver for høj når du sprager. 'For høj' er vist over 5,8. Særligt hvis du fly-sparger kan du få problemer i slutningen af din sparge.
Du kan eventuelt plotte din vandprofil ind i Bru'n water. Den vil give dig et bud på hvor meget mælkesyre du skal tilsætte dit spargevand, for at pH'en holder sig i det rigtige interval.
Det eneste der er vigtigt med spargevandet er, at pH'en ikke bliver for høj når du sprager. 'For høj' er vist over 5,8. Særligt hvis du fly-sparger kan du få problemer i slutningen af din sparge.
Du kan eventuelt plotte din vandprofil ind i Bru'n water. Den vil give dig et bud på hvor meget mælkesyre du skal tilsætte dit spargevand, for at pH'en holder sig i det rigtige interval.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Vandkemi i spargevand
Det kommer an på hvor avanceret du vil gå til den ....
Hvis du kun tænker på mæske tilpasninger - så ja.
Men slut produktet, altså den færdige urt til humlekogning - der betyder mineralarne også noget. Specielt hos mig, hvor jeg bruger 12L mæskevand og hele 18-19L spargevand. Her risikere jeg en helt skæv humleprofil, hvis jeg ikke kender til mineralarne.
Hvis du kun tænker på mæske tilpasninger - så ja.
Men slut produktet, altså den færdige urt til humlekogning - der betyder mineralarne også noget. Specielt hos mig, hvor jeg bruger 12L mæskevand og hele 18-19L spargevand. Her risikere jeg en helt skæv humleprofil, hvis jeg ikke kender til mineralarne.
-
- Indlæg: 45
- Tilmeldt: 26. aug 2015, 11:44
- Geografisk sted: Aarhus
Re: Vandkemi i spargevand
Men så vidt jeg forstår det, så kan man bare smide de mineraler man mangler i den urt der skal til kogning. Altså efter sparging.Truntebryg skrev:Det kommer an på hvor avanceret du vil gå til den ....
Hvis du kun tænker på mæske tilpasninger - så ja.
Men slut produktet, altså den færdige urt til humlekogning - der betyder mineralarne også noget. Specielt hos mig, hvor jeg bruger 12L mæskevand og hele 18-19L spargevand. Her risikere jeg en helt skæv humleprofil, hvis jeg ikke kender til mineralarne.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Vandkemi i spargevand
Tjaa - det kan man vel ...
Dog passer 12L mæskevand og 19L spargevand til en gærspand. Så jeg laver alt vandet på en gang ;-)
BrunWater har dog forskellig tilgang til mineral tilsætning - og spargevandet har ikke altid samme tilsætning som mæskevandet, hvor mæskevandet ofte er den mest avancerede.
Dog passer 12L mæskevand og 19L spargevand til en gærspand. Så jeg laver alt vandet på en gang ;-)
BrunWater har dog forskellig tilgang til mineral tilsætning - og spargevandet har ikke altid samme tilsætning som mæskevandet, hvor mæskevandet ofte er den mest avancerede.
Re: Vandkemi i spargevand
Hvordan kan det være at forholdet mellem mæske og eftergydningsvand er så forskudt mod eftergydningsvandet, ville det ikke være at foretrække omvendt eller er det mig der husker galt og måske ikke får det ud af malten jeg kunne.Truntebryg skrev:Det kommer an på hvor avanceret du vil gå til den ....
Hvis du kun tænker på mæske tilpasninger - så ja.
Men slut produktet, altså den færdige urt til humlekogning - der betyder mineralarne også noget. Specielt hos mig, hvor jeg bruger 12L mæskevand og hele 18-19L spargevand. Her risikere jeg en helt skæv humleprofil, hvis jeg ikke kender til mineralarne.
Hvad er dit malt/vand forhold under mæsk?
Sendt fra min A0001 med Tapatalk
Re: Vandkemi i spargevand
Ok artikel fra BYOporteren skrev:Hvordan kan det være at forholdet mellem mæske og eftergydningsvand er så forskudt mod eftergydningsvandet, ville det ikke være at foretrække omvendt eller er det mig der husker galt og måske ikke får det ud af malten jeg kunne.Truntebryg skrev:Det kommer an på hvor avanceret du vil gå til den ....
Hvis du kun tænker på mæske tilpasninger - så ja.
Men slut produktet, altså den færdige urt til humlekogning - der betyder mineralarne også noget. Specielt hos mig, hvor jeg bruger 12L mæskevand og hele 18-19L spargevand. Her risikere jeg en helt skæv humleprofil, hvis jeg ikke kender til mineralarne.
Hvad er dit malt/vand forhold under mæsk?
Sendt fra min A0001 med Tapatalk
http://byo.com/aging/item/1110-managing-mash-thickness
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Vandkemi i spargevand
Tja - det har jeg ikke tænkt over ... men en 5% øl kræver ca. 4kg malt til 22L (så er jeg sikker på en Cornelius fustage)porteren skrev:Hvordan kan det være at forholdet mellem mæske og eftergydningsvand er så forskudt mod eftergydningsvandet, ville det ikke være at foretrække omvendt eller er det mig der husker galt og måske ikke får det ud af malten jeg kunne.
Hvad er dit malt/vand forhold under mæsk?
Sendt fra min A0001 med Tapatalk
Malt / vand 1:3 = 4kg x 3L = 12L + 19L sparge = 31L
Der bliver ca. 4L vand i masken (1L / kg malt) = 26-27 i humlegryden
Afkog = 4-5L = 22L færdig urt.