Demineraliseret vand

Kun for nørder :-)
Bryggeren
Indlæg: 126
Tilmeldt: 22. jul 2008, 11:22
Geografisk sted: Skødstrup

Re: Demineraliseret vand

Indlæg af Bryggeren »

Takker Runenaldo ! Men i skal brygge i Holstebro denne gang.

Jeg tror vi ender med at bruge 10-20% Holstebro vand, og resten fra kemilokalet. Bedre blir det ikke.
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 18:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Demineraliseret vand

Indlæg af edw »

Citat :Der findes mindst 4 forskellige typer Ionbyttere, og nogle er ikke velegnet til brygning !!!!!
Total afkalkning (Blandet kat og anion) OK



.. Hej..
Jeg har mulighed for at tappe vand fra et anlæg med "MixBed", altså totalt afkalkning, eller total afsaltning som de skriver på produktets hjemmeside.
Hvor mange procent "renset" vand vil i anbefale til Pilsner brygning ?
For man kan vel ikke undvære lidt mineraler i vandet ?

Findes det en måde at måle sig frem til optimalt vand?

Den vide begærlige :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Demineraliseret vand

Indlæg af Truntebryg »

Jeg har prøvet at regne på mit eget vand - og det er desværre ikke altid godt nok at blande sig til blødere vand. Men det hjælper ofte.

1/3 alm vand og 2/3 deminiraliseret vand er sikkert en god start - men der skal regnes på det...

Øverst på denne side, http://www.winemanager.com/slarsen/Beer/Vand/Vand.htm" onclick="window.open(this.href);return false; kan du se hvilke 7 tal du skal finde fra dit vandværk.
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 18:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Demineraliseret vand

Indlæg af edw »

Springer lige med en evt. gentagelse af spørgsmål.
Har vand fra DemiMix anlæg, det skulle betyde total afsaltning og ingen calsium og magnesium efter behandling.
Det oprindelige vand er alm. poste vand/svendborg.

Har set en beregning på restalkaliteten som flg.
Calsium hårdhed/3,5 +magnesiumhårdhed/7 = Restalkaliteten

Resultatet af ovenstående må jo så ender i NUL !
Altså 0,0 dh

Cita: Når der brygges lyst øl, pilsner og pale ale, bør rest alkaliteten være mellem 0-2 dh for at få den rette pH under mæskning...

? Har man så velegnet vand til brygning af ovennævnte øl, eller er vandet totalt smags forladt og er dette et problem...

Stadig den vide begærlige :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Demineraliseret vand

Indlæg af Truntebryg »

Vandet i Pilzen (vel ophavet til Pilsner øllen ...) har ca 1,5 dH - så jo vandet skal være blødt.

MEN det må heller ikke være så blødt, at dine gærceller begynder at lide under det !!! Det specilet Mg tallet der ikke må være for lavt.

Kildevand på 2-5 dH er ikke smagsforladt - men mineraltfrit vand er bestemt ikke egnet til at drikke !!!

Det bløde vand kombineret med lyse malte giver dig en god lav pH under mæske og senere. Problemet med lyse øl ("tynde") er at de ikke sminker den færdige øl, og er der fejl så smager du det !!!

Lav pH under humle kogning, giver dig også et mindre aggressivt udtræk og du kan tillade dig at "over humle" uden ubehagelige noter.
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 18:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Demineraliseret vand

Indlæg af edw »

Truntebryg skrev:Vandet i Pilzen (vel ophavet til Pilsner øllen ...) har ca 1,5 dH - så jo vandet skal være blødt.

MEN det må heller ikke være så blødt, at dine gærceller begynder at lide under det !!! Det specilet Mg tallet der ikke må være for lavt.

Kildevand på 2-5 dH er ikke smagsforladt - men mineraltfrit vand er bestemt ikke egnet til at drikke !!!

Det bløde vand kombineret med lyse malte giver dig en god lav pH under mæske og senere. Problemet med lyse øl ("tynde") er at de ikke sminker den færdige øl, og er der fejl så smager du det !!!

Lav pH under humle kogning, giver dig også et mindre aggressivt udtræk og du kan tillade dig at "over humle" uden ubehagelige noter.
Hmm, er vi ude i 80 % afsaltet vand, og så 20 % fra hanen, og så burde man vel lande på et acceptabelt stade...

Nå, man skal jo startet et sted og dette kræver hvis en test !

Tak for input
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Humlejægeren
Co-Admin
Indlæg: 1878
Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)

Sv: Demineraliseret vand

Indlæg af Humlejægeren »

så kan man jo "bare" brygge vandet op igen..
Brew Strong
Nikolaj
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 18:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Demineraliseret vand

Indlæg af edw »

Hmm, pH værdien ændre sig vel ikke efter en tur i total afsaltning anlægget ??

Den evigt undrene og altid spørgene :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Brugeravatar
Runenaldo
Indlæg: 1027
Tilmeldt: 8. jun 2011, 20:38
Geografisk sted: Skødstrup

Re: Demineraliseret vand

Indlæg af Runenaldo »

edw skrev:Hmm, pH værdien ændre sig vel ikke efter en tur i total afsaltning anlægget ??

Den evigt undrene og altid spørgene :O)
Jo det gør den bestemt.
Mvh.
Rune Hansen

"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Besvar

Tilbage til "Kemi"