Vandprofil til New England IPA

Kun for nørder :-)

Vandprofil til New England IPA

Indlægaf AAbryg » 1. mar 2017, 21:13

Jeg har planer om at brygge min første New England med masser af humle (500g til 22L). Jeg vil i samme omgang prøve med vandbehandling for at ramme den rigtige mouthfeel. Jeg kan læse mig til, at det er godt med et højt Cl/SO4 forhold til NE IPA, men jeg har ikke kunnet finde nogle deciderede vandprofiler. Er der nogen der kan hjælpe?

Jeg har ikke et RO anlæg (endnu), men jeg kan ”låne” DI vand på arbejdet.
AAbryg
 
Indlæg: 40
Tilmeldt: 10. mar 2011, 18:43
Geografisk sted: Aarhus

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf Truntebryg » 5. mar 2017, 11:32

Det ville jo være godt med nogle tal ...

Prøv at finde dit vand her: http://data.geus.dk/JupiterWWW/waterlis ... ngsanl%E6g

Her kan du finde de tal som skal bruges i en "udvidet" prøve.
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf AAbryg » 6. mar 2017, 11:16

Jeg ledte egentligt bare efter den ideelle vandprofil til stilarten. Men du kan da godt lige få mine tal. Ifølge Aarhus Vand får jeg vand fra 3 vandværker med følgende tal (i mg/L):

Bederværket: Ca: 91, Mg: 11, Na: 23, Cl: 27, SO4: 40, Bicarbonate: 316
Stautrupværket: Ca: 110, Mg: 14, Na: 65, Cl: 120, SO4: 37, Bicarbonate: 341
Åboværket: Ca: 90, Mg: 9.5, Na: 43, Cl: 50, SO4: 56, Bicarbonate: 300
AAbryg
 
Indlæg: 40
Tilmeldt: 10. mar 2011, 18:43
Geografisk sted: Aarhus

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf Truntebryg » 6. mar 2017, 13:26

Uha - den er svær...

Cl svinger lige fra 27 til 120 - noget af en forskel... og svært at styre imod SO4

Er vi enige om at NE IPA skal være rund og blød - på trods af alt den humle ?

Hvis det er tilfældet så er clorid / sulfat forholdet jo ret vigtig.

Eneste rigtige løsning er at fortynde godt ned med RO vand (eller andet) og så fylde på med clorid og sulfat ..
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf AAbryg » 6. mar 2017, 22:22

Mit vand er nemlig noget rod. Så jeg har endda overvejet at bruge 100% DI/RO vand og tilsætninger.

NE IPA skal, som du skriver, være rund og blød og derfor have et højt Cl/SO4-forhold, som jeg har forstået det. Jeg har googlet mig til et forslag på en vandprofil til en NE IPA, men jeg ved ikke nok om vand til at vurdere, om det er brugbart. Den ser sådan ud:

Ca: 135, Mg: 1, Na: 10, Cl 186, SO4: 71

Den kan stort set laves fra 100% DI vand med:
0.125 g/l gips
0.015 g/l epsom salt
0.39 g/l calsiumclorid
0.025 g/l natron
Resultat (ifølge brewersfriend): Ca: 135, Mg: 1,5, Na: 6,8, Cl: 188, SO4: 76, HCO: 17,8
AAbryg
 
Indlæg: 40
Tilmeldt: 10. mar 2011, 18:43
Geografisk sted: Aarhus

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf Øystein » 6. mar 2017, 22:25

Hvis du vil køre til Odder så kan du få en spand RO vand. Jeg har også de salte og mineraler der skal til.


Sent from my iPad using Tapatalk
Brugeravatar
Øystein
 
Indlæg: 320
Tilmeldt: 6. jan 2013, 23:14
Geografisk sted: 8300 Odder

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf AAbryg » 7. mar 2017, 16:56

Øystein skrev:Hvis du vil køre til Odder så kan du få en spand RO vand. Jeg har også de salte og mineraler der skal til.


Sent from my iPad using Tapatalk


Mange tak for tilbudet. Jeg har dog adgang til både vand og mineraler. Jeg mangler bare den rigtige vandprofil :-D
AAbryg
 
Indlæg: 40
Tilmeldt: 10. mar 2011, 18:43
Geografisk sted: Aarhus

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf søreno » 7. mar 2017, 18:01

The mad fermentationist har et bud her: http://www.themadfermentationist.com/20 ... ecipe.html

Ellers havde Brew your own en artikel om stilen for nogle måneder siden. Den er vist ikke online, men måske kan du få fat i den. Der var vandprofiler fra nogle af de bryggerier, som er kendte for stilen. Der var dog så vidt jeg husker, ret stor forskel på cl/so4 forholdet.

VH
Søren
søreno
 
Indlæg: 1675
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf Øystein » 7. mar 2017, 18:45

Brülosophy diskuterer cloride / sulfate forholdet her http://brulosophy.com/2016/10/03/water- ... t-results/



Sent from my iPad using Tapatalk
Brugeravatar
Øystein
 
Indlæg: 320
Tilmeldt: 6. jan 2013, 23:14
Geografisk sted: 8300 Odder

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf AAbryg » 8. mar 2017, 19:36

søreno skrev:Ellers havde Brew your own en artikel om stilen for nogle måneder siden. Den er vist ikke online, men måske kan du få fat i den. Der var vandprofiler fra nogle af de bryggerier, som er kendte for stilen. Der var dog så vidt jeg husker, ret stor forskel på cl/so4 forholdet.


Det lykkedes mig at finde BYO-artiklen her https://www.scribd.com/document/331815050/Brew-Your-Own-October-2016#. (Det er et preview, men man kan god læse igennem deres sløring af dele af artiklen [den starter på side 59]). Du har helt ret, der er meget stor forskel på cl:so4-forholdene, så det er svært at bruge uden at have smagt alle øllene.


Øystein skrev:Brülosophy diskuterer cloride / sulfate forholdet her http://brulosophy.com/2016/10/03/water- ... t-results/


Meget interessant. Jeg tror, jeg tager udgangspunkt i deres cl:so4-forhold på 150:50 bygget op udelukkende på RO-vand.

Jeg regner derfor med at prøve med følgende:
- 100% RO-vand (eller DI-vand i mit tilfælde)
- 0.1 g/l gips
- 0.32 g/l CaCl2 (eller 0.96 gl nonoxal)
Resultat (ifølge brewersfriend): Ca: 110, Mg: 0, Na: 0, Cl: 154, SO4: 56, HCO: 0
AAbryg
 
Indlæg: 40
Tilmeldt: 10. mar 2011, 18:43
Geografisk sted: Aarhus

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf AAbryg » 8. mar 2017, 19:41

Jeg har så lige fundet ud af, at jeg ikke har gips købt hjem fra en brygforretning. Men det er vel også det samme, som man køber i hobbyforretninger, fx her:

http://www.pandurohobby.dk/Catalogue/50-Skab-dekorer/5020-Gips/502005-Gips/1/745115-Alabastergips-1-kg
AAbryg
 
Indlæg: 40
Tilmeldt: 10. mar 2011, 18:43
Geografisk sted: Aarhus

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf Truntebryg » 9. mar 2017, 08:44

Umiddelbart ville jeg ikke bruge det, med mindre der står at det er 100% kemisk rent eller til fødevare...
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf Plywood Pelican » 2. sep 2017, 09:57

Hej

Faldt lige over denne tråd. Palmer har et excel spreadsheet hvor der er forslag til vandprofiler på de fleste typer af øl.


http://howtobrew.com/book/section-3/und ... nd-mash-ph


Download link i bunden af siden - Spreadsheet Linje 8. Style

MVH JT
Plywood Pelican
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 31. aug 2017, 10:52

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf janriis » 2. sep 2017, 13:31

Jeg ville tage noget vand fra hanen, varme det op til en 70 - 71 grader. Mæske en time omkring 65 grader, droppe bitterhumlen og koge en masse amerikansk humle i hhv 15 og 5 minutter.

Just my 50 cents :-)
Venlig "Pilsen"

Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
janriis
 
Indlæg: 1418
Images: 4
Tilmeldt: 23. sep 2008, 19:23
Geografisk sted: Nykøbing F.

Re: Vandprofil til New England IPA

Indlægaf hoplahugo » 10. sep 2017, 10:13

Ikke for at hijacke tråden, men det er jo et generelt problem i Aarhus, at man reelt ikke kender sin vandprofil, da vandet kommer fra flere forskellige værker. Er den eneste reelle løsning RO-vand?
hoplahugo
 
Indlæg: 34
Tilmeldt: 27. dec 2011, 09:53

Næste

Tilbage til Kemi

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst

cron