Kogning af bikarbonat?

Kun for nørder :-)

Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Willdew » 20. apr 2017, 16:54

Hej Haandbrygforum

Jeg står og skal lave en IPA her på lørdag, og jeg har lige taget et kig på min vandrapport, og der er 350 ppm bikarbonat i vandet, hvilket jo er alt for meget for en lys øl. Derfor har jeg tænkt at jeg ville koge vandet for at få noget af det ud, er der nogen som har erfaring med det? og hvor lang tid skal man koge vandet før det er effektivt?

På forhånd tak :-)
Willdew
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Truntebryg » 20. apr 2017, 19:24

Ah - mon ikke der er nogen i nordsjælland der har lidt RO vand til dig...

Det rykker ikke rigtig at koge det, kunne du støve en gammel vandrapport op - så er det den forbigående hårdhed du fjerne. (så falder totalhårdheden med den forbigående)

Ellers ca hvis Magnesium er 10 gange lavere end Calsium:

Bicarbonat tallet/21,8 - Calsium tallet/25 = Restalkalitet i dH

Den helt rigtige formel er:

Rest-alkalitet i dH = Bicarbonat tallet/21,8 - ( Ca/25 + Mg/30,4)

Typisk er en halvering +/- en træsko. Kræver dog en god kogning og afkøling til dagen efter og så et omstik i anden beholder.
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Truntebryg » 20. apr 2017, 19:49

PS - jeg har ikke kunnet finde en vandrapport der verificere formlerne, men sig til hvis du finder en med både total - og forbigående hårdhed.
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Willdew » 20. apr 2017, 20:24

Truntebryg skrev:Ah - mon ikke der er nogen i nordsjælland der har lidt RO vand til dig...

Det rykker ikke rigtig at koge det, kunne du støve en gammel vandrapport op - så er det den forbigående hårdhed du fjerne. (så falder totalhårdheden med den forbigående)

Ellers ca hvis Magnesium er 10 gange lavere end Calsium:

Bicarbonat tallet/21,8 - Calsium tallet/25 = Restalkalitet i dH

Den helt rigtige formel er:

Rest-alkalitet i dH = Bicarbonat tallet/21,8 - ( Ca/25 + Mg/30,4)

Typisk er en halvering +/- en træsko. Kræver dog en god kogning og afkøling til dagen efter og så et omstik i anden beholder.


Tak skal du have for svaret! Jeg kunne nok godt prøve at spørge på forummet havde noget RO vand, evt. i bytte for et par håndbryg :-) Men ellers må jeg bare lade være med at gøre noget med vandet, og håbe at øllen kommer til at smage nogenlunde godt, er der nogen som har erfaring med hvor stor en foreskel det gør? Det ser også ud til at min Mash ph kommer til at ligge på 5.9, hvilket også virker lidt højt.
Willdew
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Willdew » 20. apr 2017, 20:27

https://www.nordvand.dk/Vand/drikkevand ... fault.aspx
Her er den komlette rapport for resten
Willdew
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Moesmand » 20. apr 2017, 20:40

Alternativt kan du bruge mælkesyre ...... Bruger det selv til hårdt vand og det virker....

Mvh

Henrik
Moesmand
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. aug 2016, 22:47
Geografisk sted: 9000 Aalborg

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Willdew » 20. apr 2017, 21:15

Moesmand skrev:Alternativt kan du bruge mælkesyre ...... Bruger det selv til hårdt vand og det virker....

Mvh

Henrik


Det var også hvad jeg havde i tankerne, problemet er at jeg ikke kan nå ud og købe noget inden lørdag, ville det være muligt at bruge citronsyre som man finder i supermarkedet?

Mvh William
Willdew
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf søreno » 20. apr 2017, 22:09

Du kan godt bruge citronsyre. Det kan efter sigende give bismag ved større mængder men en teskefuld eller halvanden kan du sagtens tilsætte.

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
søreno
 
Indlæg: 1683
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Willdew » 20. apr 2017, 22:14

søreno skrev:Du kan godt bruge citronsyre. Det kan efter sigende give bismag ved større mængder men en teskefuld eller halvanden kan du sagtens tilsætte.

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Tak skal du have, så prøver jeg det, det får nok ikke PH ned på 5.2, men det er da et skridt på vejen, er der nogen som har erfaring med acid rest? Det kunne være interessant at lade den stå i et par timer ved 35 grader og se om det har nogen effekt oven i citronsyre. Og tak for svarenen :-)
Willdew
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Truntebryg » 21. apr 2017, 05:58

Nå - faktisk så har BrunWater en "koge" beregner

Originalt vand:

Sjælsø 1.png
Sjælsø 1.png (8.43 KiB) Vist 2627 gange


Kogt - effektivitet "low"

Sjælsø 2.png
Sjælsø 2.png (8.41 KiB) Vist 2627 gange


Der sker en del med tallene, men som tidligere nævnt så rykker det ikke ved pH - den bliver stadig 5,9 ved EBC 8

Dog skal der kun 2,4 ml mælkesyre/citronsyre (88%) til at bringe mæskevandets pH ned på 5,5. (4,1 kg malt / 12L mæskevand)
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf maseol » 21. apr 2017, 10:30

hvor finder du den koge beregner henne?
Bryg hilsner
Thomas

Two beers or not two beers....that's the question
Brugeravatar
maseol
 
Indlæg: 340
Tilmeldt: 10. feb 2010, 09:15
Geografisk sted: Nivå - Nordsjælland

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Truntebryg » 22. apr 2017, 07:43

Lige under Water input Report

BW boil.png
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf maseol » 26. apr 2017, 12:29

Det må være på den betalte version ?

Capture.PNG
Bryg hilsner
Thomas

Two beers or not two beers....that's the question
Brugeravatar
maseol
 
Indlæg: 340
Tilmeldt: 10. feb 2010, 09:15
Geografisk sted: Nivå - Nordsjælland

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlægaf Truntebryg » 26. apr 2017, 17:27

Ja da - når man selv bestemmer prisen, så er det jo det store problem
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30


Tilbage til Kemi

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 1 gæst