Kogning af bikarbonat?
Kogning af bikarbonat?
Hej Haandbrygforum
Jeg står og skal lave en IPA her på lørdag, og jeg har lige taget et kig på min vandrapport, og der er 350 ppm bikarbonat i vandet, hvilket jo er alt for meget for en lys øl. Derfor har jeg tænkt at jeg ville koge vandet for at få noget af det ud, er der nogen som har erfaring med det? og hvor lang tid skal man koge vandet før det er effektivt?
På forhånd tak :-)
Jeg står og skal lave en IPA her på lørdag, og jeg har lige taget et kig på min vandrapport, og der er 350 ppm bikarbonat i vandet, hvilket jo er alt for meget for en lys øl. Derfor har jeg tænkt at jeg ville koge vandet for at få noget af det ud, er der nogen som har erfaring med det? og hvor lang tid skal man koge vandet før det er effektivt?
På forhånd tak :-)
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Kogning af bikarbonat?
Ah - mon ikke der er nogen i nordsjælland der har lidt RO vand til dig...
Det rykker ikke rigtig at koge det, kunne du støve en gammel vandrapport op - så er det den forbigående hårdhed du fjerne. (så falder totalhårdheden med den forbigående)
Ellers ca hvis Magnesium er 10 gange lavere end Calsium:
Bicarbonat tallet/21,8 - Calsium tallet/25 = Restalkalitet i dH
Den helt rigtige formel er:
Rest-alkalitet i dH = Bicarbonat tallet/21,8 - ( Ca/25 + Mg/30,4)
Typisk er en halvering +/- en træsko. Kræver dog en god kogning og afkøling til dagen efter og så et omstik i anden beholder.
Det rykker ikke rigtig at koge det, kunne du støve en gammel vandrapport op - så er det den forbigående hårdhed du fjerne. (så falder totalhårdheden med den forbigående)
Ellers ca hvis Magnesium er 10 gange lavere end Calsium:
Bicarbonat tallet/21,8 - Calsium tallet/25 = Restalkalitet i dH
Den helt rigtige formel er:
Rest-alkalitet i dH = Bicarbonat tallet/21,8 - ( Ca/25 + Mg/30,4)
Typisk er en halvering +/- en træsko. Kræver dog en god kogning og afkøling til dagen efter og så et omstik i anden beholder.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Kogning af bikarbonat?
PS - jeg har ikke kunnet finde en vandrapport der verificere formlerne, men sig til hvis du finder en med både total - og forbigående hårdhed.
Re: Kogning af bikarbonat?
Tak skal du have for svaret! Jeg kunne nok godt prøve at spørge på forummet havde noget RO vand, evt. i bytte for et par håndbryg :-) Men ellers må jeg bare lade være med at gøre noget med vandet, og håbe at øllen kommer til at smage nogenlunde godt, er der nogen som har erfaring med hvor stor en foreskel det gør? Det ser også ud til at min Mash ph kommer til at ligge på 5.9, hvilket også virker lidt højt.Truntebryg skrev:Ah - mon ikke der er nogen i nordsjælland der har lidt RO vand til dig...
Det rykker ikke rigtig at koge det, kunne du støve en gammel vandrapport op - så er det den forbigående hårdhed du fjerne. (så falder totalhårdheden med den forbigående)
Ellers ca hvis Magnesium er 10 gange lavere end Calsium:
Bicarbonat tallet/21,8 - Calsium tallet/25 = Restalkalitet i dH
Den helt rigtige formel er:
Rest-alkalitet i dH = Bicarbonat tallet/21,8 - ( Ca/25 + Mg/30,4)
Typisk er en halvering +/- en træsko. Kræver dog en god kogning og afkøling til dagen efter og så et omstik i anden beholder.
Re: Kogning af bikarbonat?
https://www.nordvand.dk/Vand/drikkevand ... fault.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Her er den komlette rapport for resten
Her er den komlette rapport for resten
Re: Kogning af bikarbonat?
Alternativt kan du bruge mælkesyre ...... Bruger det selv til hårdt vand og det virker....
Mvh
Henrik
Mvh
Henrik
Re: Kogning af bikarbonat?
Det var også hvad jeg havde i tankerne, problemet er at jeg ikke kan nå ud og købe noget inden lørdag, ville det være muligt at bruge citronsyre som man finder i supermarkedet?Moesmand skrev:Alternativt kan du bruge mælkesyre ...... Bruger det selv til hårdt vand og det virker....
Mvh
Henrik
Mvh William
Re: Kogning af bikarbonat?
Du kan godt bruge citronsyre. Det kan efter sigende give bismag ved større mængder men en teskefuld eller halvanden kan du sagtens tilsætte.
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Re: Kogning af bikarbonat?
Tak skal du have, så prøver jeg det, det får nok ikke PH ned på 5.2, men det er da et skridt på vejen, er der nogen som har erfaring med acid rest? Det kunne være interessant at lade den stå i et par timer ved 35 grader og se om det har nogen effekt oven i citronsyre. Og tak for svarenen :-)søreno skrev:Du kan godt bruge citronsyre. Det kan efter sigende give bismag ved større mængder men en teskefuld eller halvanden kan du sagtens tilsætte.
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Kogning af bikarbonat?
Nå - faktisk så har BrunWater en "koge" beregner ☺
Originalt vand:
Kogt - effektivitet "low"
Der sker en del med tallene, men som tidligere nævnt så rykker det ikke ved pH - den bliver stadig 5,9 ved EBC 8
Dog skal der kun 2,4 ml mælkesyre/citronsyre (88%) til at bringe mæskevandets pH ned på 5,5. (4,1 kg malt / 12L mæskevand)
Originalt vand:
Kogt - effektivitet "low"
Der sker en del med tallene, men som tidligere nævnt så rykker det ikke ved pH - den bliver stadig 5,9 ved EBC 8
Dog skal der kun 2,4 ml mælkesyre/citronsyre (88%) til at bringe mæskevandets pH ned på 5,5. (4,1 kg malt / 12L mæskevand)
Re: Kogning af bikarbonat?
hvor finder du den koge beregner henne?
Bryg hilsner
Thomas
Two beers or not two beers....that's the question
Thomas
Two beers or not two beers....that's the question
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Kogning af bikarbonat?
Lige under Water input Report
Re: Kogning af bikarbonat?
Det må være på den betalte version ?
Bryg hilsner
Thomas
Two beers or not two beers....that's the question
Thomas
Two beers or not two beers....that's the question
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Kogning af bikarbonat?
Ja da - når man selv bestemmer prisen, så er det jo det store problem ☺