Side 1 af 1

Gode råd til denne vandprofil

Indlæg: 29. nov 2017, 14:39
af McFortune
Hej medbryggere,

Har I nogle gode forslag til hvad man skal gøre ved denne vandprofil.?

Vi er lige flyttet og jeg syntes at jeg ved de seneste bryg har haft en noget lavere mæske effektivitet end tidligere.

/Jesper

Re: Gode råd til denne vandprofil

Indlæg: 30. nov 2017, 08:18
af kbaggen
Hej,
som jeg læser den har du pH omkring de 7,1-7,4, men du får ikke noget at vide om Ca, Na, Mg, Cl eller SO4 ionerne!
Så ud fra denne kan du kun se at du nok skal bruge (mælke)syre for at pH-justere og dette er jo især vigtigt for den rette pH i din mæsk!

Jeg har ca. samme pH og bor ved Vindinge, så vores vand er nok ikke helt forskelligt. Jeg bruger som snit 4-5ml 80% mælkesyre til mørke øl, og en 6-7ml til de lyse til en 18-20L mæske-vand (jeg sparger ikke), og bruger til disse bryg en 4,3 - 5,5 kg malt.

Du skal ind på GEUS hjemmeside og kigge på hvad de forskellige relevante ioner er:
http://www.geus.dk/dk/data-maps/jupiter ... et-dk.aspx

Du kan ved at klikke dig ind på vand rapporterne og de specifikke værdier for en graf op med pH eller specifikke ioner over tid, og så må du aflæse den mest korrekte:
Billede
http://jupiter.geus.dk/cgi-bin/analysisTimeSeries.dll/svg?anlaegid=20059&stofnr=41

Du må evt. gøre burg af de vandværk der liggere tæt på hvis du ikke kan finde alle data for dit eget!

Og jeg vil anbefale at smide det ind i EZ Water calculator og de vil kunne se på dette Excel-ask hvilke ioner du skal kigge på, hvilket er Ca, Na, Mg, Cl eller SO4 og så især Bicarbonate (HCO3 ppm)! Bicarbonaten er den vi ønsker at modvirke ved at bruge mælke-syre idet denne fungere som en base og øger pH.

Dvs, for mig ser det således ud:
Calcium (Ca 93 ppm)
Magnesium (Mg 17 ppm)
Natrium (Na 6 ppm)
Chlor (Cl 19 ppm)
Sulfate (SO4 29 ppm)
Bicarbonate (HCO3 321 ppm)

Re: Gode råd til denne vandprofil

Indlæg: 30. nov 2017, 13:29
af McFortune
Tak for svaret!

Nej jeg bor i Marbjerg så det er nok ikke helt skævt i.forhold til dit vand i vindinge :-)