Kogning af vand
Kogning af vand
Da mit vand er meget hårdt, vil jeg blødgøre det ved at koge det, men hvordan gøres det i praksis? Ja altså jeg ved jo godt, hvordan man koger en gryde vand, men hvor længe skal det koge? Hvor længe skal det stå bagefter, for at kalken bundfælder sig? Og hvad så - tapper man så bare vandet over i en spand så forsigtigt, at man ikke får bundfaldet med? Hvilken kemisk sammensætning kan man gå ud fra, at vandet har efter kogningen?
Mit udgangspunkt er vand med følgende profil:
Calcium: 120 ppm
Sulfate: 72 ppm
Magnesium: 15 ppm
Chloride: 89 ppm
Sodium: 53 ppm
Bicarbonate: 330 ppm
pH: 7,3
Hårdhed 20,2 °dH
Mit udgangspunkt er vand med følgende profil:
Calcium: 120 ppm
Sulfate: 72 ppm
Magnesium: 15 ppm
Chloride: 89 ppm
Sodium: 53 ppm
Bicarbonate: 330 ppm
pH: 7,3
Hårdhed 20,2 °dH
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk
-
- Indlæg: 644
- Tilmeldt: 1. okt 2006, 18:22
- Geografisk sted: KBH Nordvest
- Kontakt:
Ja nu er det noget der kommer til bage til mig fra min tid som service motør på olie og gasfyr.
Der udfældes kalk i hele opvarmningen ej se selv her det er meget letter.
http://www.haandbrygforum.dk/gallery/al ... kument.doc
Hmmm Jeg kan sku ikke finde ud af at få et billede ind her
Og her er link til siden hvor diagram er fra der er også noget tekst om oppvarmning / og kalk udfældning.
http://www.techmedia.dk/files/pdf/tny20 ... 122005.pdf
Hilsen Bo
Der udfældes kalk i hele opvarmningen ej se selv her det er meget letter.
http://www.haandbrygforum.dk/gallery/al ... kument.doc
Hmmm Jeg kan sku ikke finde ud af at få et billede ind her
Og her er link til siden hvor diagram er fra der er også noget tekst om oppvarmning / og kalk udfældning.
http://www.techmedia.dk/files/pdf/tny20 ... 122005.pdf
Hilsen Bo
.
Der er altid en måde, hvorpå tingene kan gøres bedre... - Gør det !
Thomas Edison
.
Der er altid en måde, hvorpå tingene kan gøres bedre... - Gør det !
Thomas Edison
.
kogning af brygvand
Jeg koger faktisk altid mit brygvand dagen i forvejen.
Til et 25 l gryn ca 35 l.
Når vandet efter kort tids kogning er afkølet dagen efter, dekanterer jeg det og tilsætter ca 7 ml. citronsyre. Jeg har målt, at pH da er ca 5,5.
Hvis jeg laver overgæret øl, er det ikke nødvendigt med tilsætningen af citronsyre.
Til et 25 l gryn ca 35 l.
Når vandet efter kort tids kogning er afkølet dagen efter, dekanterer jeg det og tilsætter ca 7 ml. citronsyre. Jeg har målt, at pH da er ca 5,5.
Hvis jeg laver overgæret øl, er det ikke nødvendigt med tilsætningen af citronsyre.
Ole Mikkelsen/5600 Fåborg
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Kogning af vand
OK - jeg var også nysgerrig, og har begået dette skrift.
http://www.winemanager.com/slarsen/Beer ... d_kogt.htm
Om der er nogen der kan hitte rede i det, ved jeg ikke. Et review er ønskeligt !!
MVH Søren Larsen
http://www.winemanager.com/slarsen/Beer ... d_kogt.htm
Om der er nogen der kan hitte rede i det, ved jeg ikke. Et review er ønskeligt !!
MVH Søren Larsen
Re: Kogning af vand
Jeg har prøvet at læse din udredning. Jeg kan godt forstå det som sådan. Men min viden rækker ikke til at vurdere, om det er rigtigt.Truntebryg skrev:Om der er nogen der kan hitte rede i det, ved jeg ikke. Et review er ønskeligt !!
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Kogning af vand
hvis man vil lave "rent" vand er der 2 metoder
1 : disdelering , frem med sprit brænderen .
2: reverse osmosis kan købes fra http://danpure.dk/
der har jeg haft størst held, og manden er rigtig flink og hjælpsom .
nogen modeller kan lave ca 1400 liter rent vand i døgnet . det burde være nok , husk at der skal UV filter på ! og indbygget pumpe .
3000 liter ind ----> ca 1400 rent vand og 1600 liter vand til kloakken .
pris 4000+ men der er rigtig mange modeller og priser , ring til ham og få en snak .
hilsen Niels
1 : disdelering , frem med sprit brænderen .
2: reverse osmosis kan købes fra http://danpure.dk/
der har jeg haft størst held, og manden er rigtig flink og hjælpsom .
nogen modeller kan lave ca 1400 liter rent vand i døgnet . det burde være nok , husk at der skal UV filter på ! og indbygget pumpe .
3000 liter ind ----> ca 1400 rent vand og 1600 liter vand til kloakken .
pris 4000+ men der er rigtig mange modeller og priser , ring til ham og få en snak .
hilsen Niels
Re: Kogning af vand
Jeg har bare kogt vandet og ladet det stå natten over. Kalken udfælder sig så i bunden, og jeg kan tappe det øverste og lade de nederste 3-4 cm være. Det øverste er helt klart mens det nederste er helt mælkevidt....
Har ikke prøvet at gentage processen med det aftappede vand men det kunne man måske prøve ....
Har ikke prøvet at gentage processen med det aftappede vand men det kunne man måske prøve ....
Vh. Christian Tiedt
_________________________________________________________
"Skål"
Venner af Tiedt's bryghus på Facebook:
http://www.facebook.com/groups/129935990417579/
_________________________________________________________
"Skål"
Venner af Tiedt's bryghus på Facebook:
http://www.facebook.com/groups/129935990417579/
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Kogning af vand
Jo – kogning af vand skulle hjælpe. Men det er ikke perfekt. Det er heller ikke specielt billigt at koge 20 L vand – fordi det skal køles ned igen, så du kan ikke genbruge varmen.
Mit problem var bare, at da jeg kogte mit vand så fik jeg tilsyneladende ikke så meget kalk ud som der skulle teoretisk – måske jeg ikke har været omhyggelig nok. Altså længere tid til kogning, og længere tid til afkøling.
Tørre tal her: Kogt vand og nye Calsium tal
Mit problem var bare, at da jeg kogte mit vand så fik jeg tilsyneladende ikke så meget kalk ud som der skulle teoretisk – måske jeg ikke har været omhyggelig nok. Altså længere tid til kogning, og længere tid til afkøling.
Tørre tal her: Kogt vand og nye Calsium tal