Mit Vand

Kun for nørder :-)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mit Vand

Indlæg af Truntebryg »

Er du sikker på det der Calsium tal ????

Jeg syntes ikke rigtig tallene hænger sammen.

Hvis du ved hvad vandværket hedder, så kan vi checke via Geus !!
Brugeravatar
beerbuster
Indlæg: 739
Tilmeldt: 23. jun 2008, 22:45
Geografisk sted: Odense

Sv: Mit Vand

Indlæg af beerbuster »

Det er hovedværket i Odense..sorry for det sene svar, troede da at jeg havde svaret, men det ser ud til at det ikke er registret..chalk..hmm er det ikke kridt ???..kridt/kalk det er måske same same ? Non-oxal hvilket blandingsforhold imellem vand calcium-clorid er der mon i flasken

The mash is strong in this one
Med venlig hilsen.
Peter

Omstikning...just say no !..

"He was a wise man who invented beer.
Plato "
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Mit Vand

Indlæg af søreno »

Jeg har læst et sted på forum, at der er 1/3 calciumklorid i non-oxal.

VH
søren
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mit Vand

Indlæg af Truntebryg »

beerbuster skrev:Hjææælp...!! Jeg er jo blot en simpel elektriker og ikke kemiker...(My god Jim im an electrician not a chemist)
Har åbenbart noget møgvand at brygge lysere øltyper af, vores IPA`er osv. bliver aldrig helt som vi vil have dem, humleprofilen er altid lidt for sjusket og uskarp og nu må tiden være kommet til at prøve at justerer vores brygvand.
Vi har fået adgang til demineraliseret vand og kan derfor blande vores hanevand med dette, men er der ikke nogen der lige vil se det her igennem og komme med et par gode råd

navn og kemisk betegn. mit vand ønsket profil

Kalcium / CA 13 75

Magnesium / MG 12 15

Sulfat / SO4 83 75

Natrium / NA 44 10

Chlorid / CL 57 50

Bicarbonat /HCO3 310 125

PH 7,5

Har som oftest ca 7 kg. malt i gryden og med en mæsketykkelse på 2,5 giver det 17,5 + 4 liter under falskbunden = 21,5 liter vand der skal justeres
Hvad og vor meget skal jeg tilsætte for at få noget fornuftigt ud af dette ??
Tak

Peter
http://www.vandcenter.dk/da-DK/Privat/V ... -2012.ashx" onclick="window.open(this.href);return false;

Se se - der siger rapporten 113 og ikke 13 mg på Calsium !!!!!!
Brugeravatar
beerbuster
Indlæg: 739
Tilmeldt: 23. jun 2008, 22:45
Geografisk sted: Odense

Re: Mit Vand

Indlæg af beerbuster »

Ja, du har ret..my bad, en tastefejl
Med venlig hilsen.
Peter

Omstikning...just say no !..

"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mit Vand

Indlæg af Truntebryg »

OK - en lys IPA med Odensevand:

60% destileret vand + 40% vandværksvand + 1 til 2 ml mælkesyre i 20 L vand giver en perfekt pH + en balanceret humle profil (i.fgl BrunWater)
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 19:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Mit Vand

Indlæg af edw »

Smider lige et spørgsmål ved restalkalitet og total hårdhed.

Har en vand rapport fra svendborg, som bla mange andre ting oplyser en total hårdhed på 17,9 dH.

Men hvis jeg bruger neden stående beregning ender jeg på 10,6 dH.

Regne metoden jeg brugte, er som flg:

Calsium mg/l / 7,14

Mg mg/l / 4,34

HCO mg/l / 1,22 / 17,86

109 / 7,14 = 15,3
11,5 / 4,34 = 2,6
335 / 1,22 / 17,86 = 15,4

15,4 - (15,3 / 3,5 + 2,6 / 7 ) = 10,6 dH

Spørgsmåler er egentligt om total hårdhed og rest alkaliteten er en og samme ting??

Hvis : næ nej du, så er det vel rest alkalitetens graden jeg skal justerer efter, mhs. til mælkesyre for at sænke til "pilsner niveau" ??

Stadig nysgerrig og vide begærlig nybegynder :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mit Vand

Indlæg af Truntebryg »

Altså nu bevæger vi lidt ud over hvad jeg ved om kemi - men det er jo dine Ca og Mg tal der giver din totalhårdhed. (vel egentlig sådan hårdheden er specificeret)

Dine HCO3 grupper kan jo sagtens være bundet til andre stoffer, men det er de som oftes ikke her i DK (uden at vide det med sikkerhed)

Dit vand bidrager altså med en hel del alkalitet - du skal nu kende dine maltes syrer styrker (kan man sige det ?) - disse to tal skal helst give ca 0. (maltens mEq - vandets mEq)

Ikke under 0 og heller ikke over +25 (mEq)
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 19:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Mit Vand

Indlæg af edw »

Truntebryg skrev:Altså nu bevæger vi lidt ud over hvad jeg ved om kemi - men det er jo dine Ca og Mg tal der giver din totalhårdhed. (vel egentlig sådan hårdheden er specificeret)

Dine HCO3 grupper kan jo sagtens være bundet til andre stoffer, men det er de som oftes ikke her i DK (uden at vide det med sikkerhed)

Dit vand bidrager altså med en hel del alkalitet - du skal nu kende dine maltes syrer styrker (kan man sige det ?) - disse to tal skal helst give ca 0. (maltens mEq - vandets mEq)

Ikke under 0 og heller ikke over +25 (mEq)
Prøvede lige at køre ovenstående i Google translate ( Fra Russisk til dansk ), det gik bare slet ikke :O)

Ved en anden lejlighed jeg tage ovenstående til efterretning, men tak for indspark..

Fandt beregnings metoden i Simon W. bryg håndbog

Har så efter flg. fundet en tråd hvor der snakkes om to forskellige hårdhedsgrad betegnelser.

Så pt. er min konklusion at total hårdheds grad og Rest alkalitet er to forskellige ting, men med samme enheds betegnelser, altså dH...

Jeg har så forleden dag ved hjælp af Mælkesyre fået min Rest alkalitet ned på ca. 1 dH, i stedet for først antaget ca. 7 dH...
Da udgang punktet nok har været 11 dH i stedet for 17 dH.....

Men da det er en lager/pilsner type, så er det vel fint nok...... :O)

Mæske pH værdi var iøvrigt 5,4 pH, såååå mon ikke det bliver drikkeligt...
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Mit Vand

Indlæg af Truntebryg »

Jo det er rigtig nok - der er den blivende hårdhed og den forbigående hårdhed. Normalt siger man, at den forbigående hårdhed er det man kan koge væk (altså det sætter sig så på gryden..) med den blivende hårdhed kan ikke koges væk.

Den forbigående hårdhed + den blivende hårdhed = total hårdheden.

Jeg skal også være ærlig og indrømme - at jeg lader diverse regneark udregne de der tal for mig ;-)

Hvor meget mælkesyre / mæskevand har du brugt ?
Fotojensen
Indlæg: 630
Tilmeldt: 6. mar 2012, 23:45
Geografisk sted: Odense sø

Re: Mit Vand

Indlæg af Fotojensen »

Har lige fundet ud af at jeg får vand 6 forskellige steder fra, så de kan ikke give mig nogle nøjagtige tal på det :0(
Venligst
Tommy
The problem with the world is that everyone is a few drinks behind "Humphrey Bogart"
LEV livet, det er til for det samme.
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 19:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Mit Vand

Indlæg af edw »

Truntebryg skrev:
Hvor meget mælkesyre / mæskevand har du brugt ?
Jeg har brugt 15 ml mælkesyre til 40 liter vand i alt.
Det er jo indenfor , max. 10ml pr 20 liter som tidligere nævnt i denne tråd.
Mere held end forstand ;-)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 19:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Mit Vand

Indlæg af edw »

Iøvrigt har Svendborg vandværk fremsendt flg. på spørgsmålet omkring de to hårdhedsgrader på drikkevandet.

Man må da bare elske det fuldstændige og grundige svar.. :O)

Tak til Svendborg vand ..


Vandets totale hårdhed
Alle tal i de nedstående beregninger forudsætter at vandet kommer fra Svendborg Hovedværk.
Vandets totale hårdhed (TH) er et udtryk for mængden af opløst calcium og magnesium. Vandets totale hårdhed beregnes via formel 1:
TH=2,8*(〖CA〗^(2+)-inoer+Mg^(2+)-ioner) Formel 1
Ud fra Vandanalysen fra den 12. december 20111 ved vi at indholdet af:
〖Mg〗^(2+)=11 mg/L
〖Ca〗^(2+)=112 mg/L
For at finde summen af ioner, skal vi bruge Molvægten:
〖Mg〗^(2+)=40,08 g/mol
〖Ca〗^(2+)=24,31 g/mol
For at omregnet mg/l til meq/l divideres koncentrationen i mg/l med molekylærvægten af ioner.
〖Mg〗^(2+)=1/24,31*2=0,0823
〖Ca〗^(2+)=1/40,08*2=0,0499
〖Mg〗^(2+)=11 mg/L*0,0823=0,9050 meq/l
〖Mg〗^(2+)=112 mg/L*0,0499=5,5888 meq/l
Dette indsættes derefter i formelen:
TH=2,8*(5,5888 meq/l+0,9050 meq/l)=18,2dH
De 18,2dh stemmer overens med den officielle vand analyse fra 12. december 2011 .



Restalkalitet
Restakalitet (RA) er et udtryk for den blivende hårdhed (rest) efter en eventuel kogning og skal derfor reguleres ved øl brygning f.eks via mælkesyre.
RA kan regnes via formel 2 eller formel 3:
RA=KH-TH/4 Formel 2
RA=Bikarbonathårhed-(Calciumhårdhed/3,5+Magnesiumhårhed/7) Formel 3
Ved udregning af RA efter Formel 2 benyttes den totale hårdhedsgrad (TH) og den forbigående hårdhed (KH). TH kender vi fra det tidligere afsnit på 18,2 dH, Den forbigående er regnet ud fra tendenslinje fra et standardforsøg . Hvis den forbigående hårdhed ikke er oplyst i vandanalysen, brug da hellere Formel 3.
RA=15-18,2/4=10,4 dH
Formel 3 kan ligeledes bruges tiludregning af Restalkaliteten:
For skal der dog findes hårheden for de tre stoffer og det gøres ved nedstående metode:
Calcium hårdhed i dH = ((Ca^(2+) mg/l))/(7,14 )
Magnesium hårdhed i dH = ((Mg^(2+) mg/l))/4,34
Bikarbonat hårdhed i dH = ((((〖HCO_3〗^- mg/l))/1,22)/17,86)
Calsium og Magnesium mængden kender vi fra forrige affsnit og bikarbonat mængden kan findes i Vandanalysen fra den 12. december 20111.
〖HCO_3〗^-=297,8 mg/L
Calcium hårdhed i dH = ((112 mg/l))/(7,14 )=15,68
Magnesium hårdhed i dH = ((11 mg/l))/4,34=2,53
bikarbonat hårdhed i dH = ((((297,8 mg/l))/1,22)/17,86)=13,67

Sættes ind i Formel 3:
RA=13,67-(15,7/3,5+2,5/7)=8,9 dH
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Humlejægeren
Co-Admin
Indlæg: 1878
Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)

Re: Mit Vand

Indlæg af Humlejægeren »

Du må heller ned med et par øl til ham eller hende der har sendt den mail til dig ;-)
Brew Strong
Nikolaj
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 19:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Mit Vand

Indlæg af edw »

Jorkim skrev:Du må heller ned med et par øl til ham eller hende der har sendt den mail til dig ;-)
Han er netop lagt på listen :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Besvar

Tilbage til "Kemi"