Side 1 af 1

Beregning af tryk

: 30. nov 2012, 08:46
af henrikventzel
Hej,

Første spørgsmål på forummet så bær over med mig, hvis det lyder helt tosset.

Helt enkelt vil jeg gerne vide hvordan man beregner trykket (Bar) ud fra rumfang (CO2) og temperatur (Celsius)?
Og hvor vil jeg så det?

Planlægger at brygge en hvedeöl, hvor CO2 rumfang skal ligge omkring 3,3 – 4,5. Egentlig havde jeg forestillet mig at sukker karbonere på festfad, men læser nu at disse tåler max 3 bar og hvis man bruger sikkerhedsventiler åbner de sig ved 2,5 Bar.
Dette betyder at hvis jeg vil have et CO2 rumfang på de 3,3 – 4,5 og karbonere på festfad er jeg nød til at gøre det ved en lav temperatur for at holde et minimum tryk, men spørgsmålet er hvordan jeg udregner den temperatur?

Yderligere har jeg forsøgt at forstå hvor mage bar en almindelig og frisk 33cl öl flaske kan klare – under 3,5 bar skulle være ok, nogen kommentar til det?

//Henrik

Re: Beregning af tryk

: 30. nov 2012, 09:57
af admin
p*v=n*r*t er gaskonstanten også kaldet idealgaskonstantens formel

Men du kan ikke sukker karbonere ved lavere temperatur end gæren kan gære ved.

Re: Beregning af tryk

: 30. nov 2012, 10:09
af admin
Den her er nemmere: tryk på det lille forstørrelsesglas for at se den i stor skala.
tvangskarbonering.jpg
tvangskarbonering.jpg (223.41 KiB) Vist 29742 gange

Re: Beregning af tryk

: 30. nov 2012, 10:42
af henrikventzel
Tak!

Det vil sige, hvis jeg sukker karbonere til 3,0 ved 20 grader, så får jeg 2,5 bar i flasken/fadet?
Og det vil sige sikkerheds ventilen i fadet holder.

Kunne du give et eksempel for formlen?
Vil gerne forstå hvor stort et tryk jeg får hvis jeg sukker karbonere til 3,3 ved 23 grader.

//Henrik

Re: Beregning af tryk

: 30. nov 2012, 11:10
af admin
henrikventzel skrev:Tak!
Det vil sige, hvis jeg sukker karbonere til 3,0 ved 20 grader, så får jeg 2,5 bar i flasken/fadet?
Og det vil sige sikkerheds ventilen i fadet holder.
//Henrik
Ja det er korrekt.

Re: Beregning af tryk

: 30. nov 2012, 15:32
af admin
Tegningen er ved 32°F hvilket er 0°C
co2 i øl.jpg
co2 i øl.jpg (43.12 KiB) Vist 29701 gange
ok jeg kan da prøve.

Hvis vi går ud fra 1 mol gas fylder 24 liter ved 20°C (og det gør alle gasser)

P = tryk i atm.
v= rumfang i liter
n= antal mol
R= konstanten 0,0821
T= absolut temperatur i grader K altså C° + 273

Hvis du så har en hvede øl ved 20°C på 1,0 liter med et volumen forhold på 3,0 fylder gassen 3,0 gange så meget, derfor 3 liter

Mol vægten for CO2 er 44 gram pr mol.

Men da der er 3 liter er der: 3 liter /22,4 liter = 0,1339 mol CO2 i Hvede øllen.

Ser man så på ligningen p*v=n*R*T bliver p = (n*R*T)/v derfor p = ((0,1339*0,0821*(20+273))/1,0 => p = 3,22 Atm.

Hvilket jo er en del mere end tabellen, som siger 2,5 bar men min beregning er forudsat at væsken ikke absorbere noget CO2 og det gør den jo.

Billede

Men ved 20°C er der absorberet 0,88 volumen.

Billede

hvilket giver: (3,0-0,88)/22,4 *0,0821*293 = 2,27 bar og det er jo da ret tæt på :-)

Man skal dog være opmærksom på at i virklighedens verden opsuger vand og øl ikke den samme mængde CO2 derfor kan der også være forskel på optagelsen i forskellige typer øl.

Jeg siger ikke dette er rigtig for jeg er pænt træt, og du må bære over med mig hvis der er en fejl.

Re: Beregning af tryk

: 1. dec 2012, 12:03
af henrikventzel
Super!

Tror jeg putter formelen i Excel og for den til at "udvide" beregningerne, så jeg har op til 24 grader og 4,4 Co2

Tusinde tak for hjælpen.

Det betyder at med min indendørs temperatur tæt på 23 går det ikke at gøre "rigtig" Weissbier med CO2 volume over 3 på festfadene. Fordi sikkerhedsventilen løfter sig ved 2,5 bar
Så det må blive flaske og sunde flasker klare vel 3,5 bar

Re: Beregning af tryk

: 1. dec 2012, 13:24
af admin
Jo tungere en flaske er jo mere tryk kan den tåle.
Smider du xl filen herind ?

Re: Beregning af tryk

: 1. dec 2012, 13:36
af Kokken80
Så har jeg lige et tillægs ?

Indtil videre kører jeg kun på flasker, og åbenbart er her flere meninger når det kommer til karbonering! Det ene siger at man skal karbonere ud fra varmegraderne øllet har gæret ved, andre skriver man skal tage efter øllets pågældende temp. ved sukkertilsætningen?

Altså har jeg en ale gæret ved 21gr C så skal jeg regne formlen med ud fra denne temp. også selvom jeg altid køler øllet ned et par dage inden flaskning, for at bundfælde.

Ifølge anden teori, så skal jeg regne formlen ud fra pågældende temp. Altså ale gæret ved 21gr C og derefter kølet til 3-5gr C for at bundfælde, gør så at jeg skal udregne formlen ud fra de ca. 4gr C.

Hvad er rigtigt?

Re: Beregning af tryk

: 1. dec 2012, 16:49
af admin
Ved 4 grader skal CO2én jo komme et andet sted fra, hvis gæren ikke selv laver CO2 ?
Men så længe gæren selv kan producere CO2 ved en given temperatur, er det den korrekte temperatur at indregne.

Re: Beregning af tryk

: 1. dec 2012, 17:28
af Nimbus39
Kokken80 skrev:
Ifølge anden teori, så skal jeg regne formlen ud fra pågældende temp. Altså ale gæret ved 21gr C og derefter kølet til 3-5gr C for at bundfælde, gør så at jeg skal udregne formlen ud fra de ca. 4gr C.

Hvad er rigtigt?
Det korrekte er at gå ud fra den maksimale temperatur øllet har haft efter gæringen er overstået, og før det er blevet spærret inde i en trykbeholder.
(det er i hvert fald det jeg gør, og det er gået fint)

Re: Beregning af tryk

: 1. dec 2012, 17:52
af henrikventzel
Hej,

Her kommer den, ikke noget särligt, men går op til 24 grader og 4,4 CO2 volumen
Ser det rigtigt ud?

//Henrik

Re: Beregning af tryk

: 1. dec 2012, 17:55
af henrikventzel
Tryk skema
Tryk skema
Tryk skema.png (32.72 KiB) Vist 29618 gange