For meget ca?

Kun for nørder :-)

For meget ca?

Indlægaf DaHanz » 16. mar 2015, 17:18

Jeg har brugt Nomografen i John Palmers "How to brew", til at regne ud hvor meget calcium jeg skal tilsætte, for at sænke Ph'en i mæsken fra 6,0 til 5,8 (ved stuetemperatur). Jeg er kommet frem til at der skal tilsættes 180 mg/L for at gøre dette. På billedet har jeg med rød indtegnet min vandprofil, og med blå den udregnede vandprofil.
Billede
Her er det så jeg bliver lidt bange, da jeg i forvejen har 110 mg/L ca i mit vand, kommer det op på 290 mg/L!

Det lyder af rigtig meget, så spørgsmålet er, om det bedre kunne betale sig bare at hælde en god portion citronsaft i?
Mvh Hans Damgaard
DaHanz
 
Indlæg: 31
Tilmeldt: 27. mar 2014, 17:38
Geografisk sted: Ballerup

Re: For meget ca?

Indlægaf Christian » 16. mar 2015, 20:46

Hej Hans

Du har ret det bliver alt for hårdt vand. I forhold til at justere pH, så vil jeg anbefale at bruge acid malt. Det er så let.

Du kan bruge flg. regne til at justere dit vand og beregne mængden af sur malt, salte mv.

https://sites.google.com/site/brunwater/

Det tager lige lidt tid at sætte sig ind i, men det virker godt og er bedre end Palmers.

Mvh
Christian
Brugeravatar
Christian
 
Indlæg: 362
Tilmeldt: 29. sep 2006, 09:18
Geografisk sted: Vestbjerg, 9380

Re: For meget ca?

Indlægaf DaHanz » 16. mar 2015, 22:12

Hej Christian

Tak for svaret. Fik lige leget lidt med Brunwater. Det var meget nemt at gå til. Kom frem til at der skulle bruges omkring 300 gram surmalt for at få Ph ned på et ordentligt niveau. Det virker også nemmere bare at smide en bunke surmalt i, frem for at skulle sidde og regne på hårdhed af vand osv. :)
Mvh Hans Damgaard
DaHanz
 
Indlæg: 31
Tilmeldt: 27. mar 2014, 17:38
Geografisk sted: Ballerup

Re: For meget ca?

Indlægaf Christian » 17. mar 2015, 08:33

Det var godt du kunne bruge det.

Jeg bruger typisk surmalt til at ramme mæske en pH på ca. 5.3. Mængden varierer afhængig af maltsammensætningen.

Jeg bruger CaSo4 (Gypsum) og CaCl (i mæsk og kogning) til at justere Ca, sulfat or klorid niveauet/balancen alt afhængig af øltypen. Herudover forsurer jeg eftergydningsvandet ned til ca. pH 5.6 med mælkesyre.


Der er et par podcast interviews med Martin Brungaard som har lavet regnearket her:
http://thebrewingnetwork.com/shows/1074
http://thebrewingnetwork.com/shows/1084

Brew Strong
Christian
Brugeravatar
Christian
 
Indlæg: 362
Tilmeldt: 29. sep 2006, 09:18
Geografisk sted: Vestbjerg, 9380

Re: For meget ca?

Indlægaf mer-man » 22. jun 2015, 20:15

suremalt fungerer sådan: 0,1 pH sænkning til hver 1% af opskriften (siger Weyermann)

Hvor meget bruger du, Christian?
BN Army, BIAB brewer
mer-man
 
Indlæg: 30
Tilmeldt: 5. jun 2015, 12:21
Geografisk sted: Hornsherredvej 4070

Re: For meget ca?

Indlægaf Christian » 23. jun 2015, 08:18

Det afhænger af maltsammensætningen og det vand man har. Brun water kan regne det ud, når man taster vandprofilen og maltsammensætningen ind. Jeg vil anbefale du bruger det.

På en hel lys tysk Pilsner bruger jeg ca. 5 % surmalt. Mit vand har et bikarbonat (HCO3) indhold på 159 ppm, og Calcium på 57 ppm. Jeg tilsætter ca. 3 gram gips (CaSO4) til både mæsken og kedlen. Det er til et 40L bryg.

Jvf Brun water så skulle jeg ramme en pH på 5.3. Jeg mener jeg målte ca. 5.2, med test strips.

Mvh
Christian
Brugeravatar
Christian
 
Indlæg: 362
Tilmeldt: 29. sep 2006, 09:18
Geografisk sted: Vestbjerg, 9380

Re: For meget ca?

Indlægaf airborn » 7. feb 2017, 23:42

Hvordan påvirker surmalt smagen?


Sent from my iPhone using Tapatalk
airborn
 
Indlæg: 345
Images: 1
Tilmeldt: 15. nov 2014, 18:59
Geografisk sted: Horsens

Re: For meget ca?

Indlægaf Christian » 8. feb 2017, 07:28

I de mængder, dvs op til 5%, synes jeg ikke jeg kan smage surmalten.

Det er da klart at der med en tilpas stor dosis vil kun komme en mælkesyreagtig karakter i det færdige øl.

Weyermann anbefaler op til 5%.

Mvh
Christian
Brugeravatar
Christian
 
Indlæg: 362
Tilmeldt: 29. sep 2006, 09:18
Geografisk sted: Vestbjerg, 9380

Re: For meget ca?

Indlægaf Truntebryg » 8. feb 2017, 07:40

Måske lidt på samme måde som syre tilsætningen ;-) Den færdige malt indeholder netop 1-2% mælkesyre
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30


Tilbage til Kemi

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster