Side 4 af 5

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 12. feb 2016, 03:35
af haku823
Gad vide hvor rent-postevand har data fra? København står som hårdt, men bare en dråbe vand efterladt på køkkenbordet afsætter kalkskjolder hos mig = "ekstremt hårdt".


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 12. feb 2016, 08:03
af MonkeyBrew
Ved du præcis hvor du får vandet fra? Altså ikke bare hanen men vandværk? ;)

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 12. feb 2016, 08:44
af Thage
Han linker til et kort... Man skal vel regne med at både brygvand og sparge skal være "fikset"?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 12. feb 2016, 08:44
af Thage
MonkeyBrew skrev:Ved du præcis hvor du får vandet fra? Altså ikke bare hanen men vandværk? ;)
Jeg gør, for de sender regning direkte ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 12. feb 2016, 09:05
af Thage
Tænker at det vel er lige meget om det står op eller ligger mht funktion?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 12. feb 2016, 09:10
af MonkeyBrew
Man kan få oplysningerne her.

http://www.geus.dk/DK/data-maps/jupiter ... et-dk.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Vælg alment vandforsyningsanlæg og find din kommune og tryk på "vis liste med vandforsyningsanlæg". Derefter kan du finde dit vandforsyningsanlæg.

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 13. feb 2016, 05:48
af haku823
Nogle af jer har nævnt 70% RO + 30% postevand (København som jeg mener har læst er blandingsvand fra forskellige værker).
Hvilken pH rammer i ca.? Har ingen pH strips og vil gerne brygge en belgisk dark strong (Abbey) i dag.



Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 13. feb 2016, 06:03
af haku823
Fandt dette link(selvom jeg ikke er den store kaffedrikker): http://coffeecollective.dk/2011/02/kaffevand-i-danmark/" onclick="window.open(this.href);return false;

De nævner nederst:
Vi har lavet nogle test af blanding af rent hanevand med omvendt osmose behandlet vand. De har vist at vi finder den bedste smag for almindelig brygning (filter, stempel, aeropress m.m.) ved en blanding med 5-10% hanevand (fra København som har totalhårdhed på ca. 300 ppm og karbonathårdhed på ca. 200ppm, TDS ca. 500 ppm) med 95-90% omvendt osmose behandlet vand (med TDS på 30-35 ppm). TDS i dette optimale vand var: 70-100 ppm og total hårdhed på 30-50 ppm og karbonat hårhed på: 25-40 . Til espressobryging vil vi dog anbefale at man laver en blanding som kommer op på en karbonat hårdhed på ca. 40-50 ppm. Hvilket med vores vandtyper svarer til 10-15% hanevand og 90-85 % omvendt osmose behandlet vand.

Så jeg prøver med en 85/15 fordeling.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 13. feb 2016, 07:41
af Truntebryg
haku823 skrev:Nogle af jer har nævnt 70% RO + 30% postevand (København som jeg mener har læst er blandingsvand fra forskellige værker).
Hvilken pH rammer i ca.? Har ingen pH strips og vil gerne brygge en belgisk dark strong (Abbey) i dag.
Det kommer godt nok an på hvor i KBH, Tåstrup og omegn har MEGET hårdt vand.

Hvis jeg skulle gætte på et blandings forhold - så 70% RO vand til lyse øl 60% til mørke og 50% til sorte.

Hvis du har ekstra hårdt vand - så 80-70-60 %

Mine tal er kommet ud fra det omtalte vandbehandlings program. Under alle omstændigheder - så er lidt fortyndet vand meget bedre end ufortyndet. pH rammer jeg typisk inden for +/- 0,05 men jeg regulere også den sidste milimeter med syre ;-) med typisk 1-1,5 ml til 30L vand.

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 13. feb 2016, 17:19
af haku823
Truntebryg skrev: Det kommer godt nok an på hvor i KBH, Tåstrup og omegn har MEGET hårdt vand.
Indre by.
Hvis jeg koger vand i en gryde, er der både ting der flyder i vandoverfladen og masser af udfald i bunden.
Og skyller jeg ikke gryden efter, er der så meget belægning på dagen efter, at den skal have en eddike-behandling for at få det af.
Så det er desværre også ret hårdt hos mig.

Jeg prøver med en 80/20 blanding (Blå Chimay klon)

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 13. feb 2016, 22:45
af Nimbus39
Thage skrev:Vedr. Forhold 70/30 - hvordan er i kommet frem til det?
Trial and error ;-)

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 14. feb 2016, 08:16
af Thage
Nimbus39 skrev:
Thage skrev:Vedr. Forhold 70/30 - hvordan er i kommet frem til det?
Trial and error ;-)
Hightech :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 14. feb 2016, 19:59
af Thage
Så fik jeg bestilt et 100gpd fra ham i dk, håber jeg bliver glad, men udsigten til at gøre mine øl "blødere" er bare for svær at modstå :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 18. feb 2016, 17:35
af Thage
Enige om at det fuldstændig ligemeget om det ligger eller "står" op når det bruges?
Måske et dumt spm...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3

: 21. mar 2016, 21:32
af Truntebryg
Nåå - det var det du mente ... Ja det er lige meget ;-)