ilt og gær
ilt og gær
Nu ved jeg at urt og ilt er en dårlig hånd, jeg ilter jo urten for gærens skyld før gæring, men ku man ilte i gærstarteren dvs 0 ilt i urt?
Re: ilt og gær
Det er i udgangspunktet korrekt, at urt og ilt ikke passer sammen. Det vil ødelægge holdbarhedstiden for din øl.
Men omvendt har gæren brug for ilt til opformering. Aerob formering, hvor gæren bruger ilt til at formere sig, er en vigtig del at et godt gæringsforløb. Hvis du ikke ilter din urt. sker der ikke megen opformering af gærcellerne, og når der ikke er mere ilt tilbage, går de over i anaerob formering, hvor de forbræder sukker til CO2 og alkohol. Men der vil så være alt for få celler til at der kan foregå en god forgæring af urten.
Når gæren så er færdig, skal du undgå at ilte yderligere, fordi der nu ikke længere er gærcelledeling til at optage den. Hvis du flaskekarbonerer din øl, vil gæren optage den smule ilt du næsten uundgåeligt får i urten under aftapning.
Men omvendt har gæren brug for ilt til opformering. Aerob formering, hvor gæren bruger ilt til at formere sig, er en vigtig del at et godt gæringsforløb. Hvis du ikke ilter din urt. sker der ikke megen opformering af gærcellerne, og når der ikke er mere ilt tilbage, går de over i anaerob formering, hvor de forbræder sukker til CO2 og alkohol. Men der vil så være alt for få celler til at der kan foregå en god forgæring af urten.
Når gæren så er færdig, skal du undgå at ilte yderligere, fordi der nu ikke længere er gærcelledeling til at optage den. Hvis du flaskekarbonerer din øl, vil gæren optage den smule ilt du næsten uundgåeligt får i urten under aftapning.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: ilt og gær
OK, Tak Borg for en fyldstgørende forklaring.