Trappist Kaos

Redaktør: Co-Admin

Besvar
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Trappist Kaos

Indlæg af MonkeyBrew »

Her er min Trappist Kaos der vandt sølv ved DM i haandbryg 2013. Det er min egen fortolkning af den berømte Westvletern 12. Den kan uden tvivl rettes til, men den er en sand fryd for ganen. Håber i kan bruge den og hvis i har kreative forslag til ændringer, modtages de gerne. ;)

Den fik 40 point ud af 50.
TrappistKaos.bsm
(16.61 KiB) Downloadet 772 gange
TrappistKaos.pdf
(434.04 KiB) Downloadet 1422 gange
TrappistKaosBedømmelse.pdf
(201.59 KiB) Downloadet 807 gange
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Martin fra KAPSLEN
Indlæg: 3
Tilmeldt: 13. nov 2013, 10:38

Re: Trappist Kaos

Indlæg af Martin fra KAPSLEN »

Forsøger mig med Belgisk bryg for første gang på torsdag - og har valgt at forsøge med din opskrift.

Jeg har et par ting jeg er lidt usikker på:

Tilsætning af kandis og candi sirup
Hvornår tilsætter du kandis og candi sirup? Jeg har både set opskrifter hvor det koges med de sidste 10 min. - men også varianter hvor det tilsættes undervejs i gæringen. Hvad har du gjort i denne opskrift?

Gæringen:
Jeg har set opskrifter hvor gæren tilsættes af flere omgange - og også set begrebet "flaskegæring"
Min tanke er at tilsætte gæren når urten er kølet - og ikke at tilsætte yderligere gær undervejs i gæring og lagring. Hvad har du gjort?

Mange hilsner - Martin
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Trappist Kaos

Indlæg af MonkeyBrew »

Hej Martin. Det er altid en ære at kunne rådgive når nogen er interesseret i ens opskrifter. :)
Først en kritisk rettelse i opskriften! Jeg må dybt beklage at gæren er ikke den rigtige gærtype!!! Til jer derude der har forsøgt jer med opskriften og ikke har opnået den ønskede øltype, så er det min fejl! :( Der står i opskriften at det er en T-58 Speciality gær. MEN det er en S-33 der er brugt i virkeligheden! Jeg er virkelig ked af denne fejl og får den rettet hurtigst muligt. Beklager...

Men til dit spørgsmål Martin.
Martin fra KAPSLEN skrev:Forsøger mig med Belgisk bryg for første gang på torsdag - og har valgt at forsøge med din opskrift.

Jeg har et par ting jeg er lidt usikker på:

Tilsætning af kandis og candi sirup
Hvornår tilsætter du kandis og candi sirup? Jeg har både set opskrifter hvor det koges med de sidste 10 min. - men også varianter hvor det tilsættes undervejs i gæringen. Hvad har du gjort i denne opskrift?

Jeg tilsatte siruppen efter endt kogning. Det blev hurtigt opløst. Den hvide kandissukker tilsatte jeg, som du selv beskriver, i gæringsforløbet. Det blev opløst i en lille mængde vand (for at undgå for meget vand) og tilsat efter en uge.

Gæringen:
Jeg har set opskrifter hvor gæren tilsættes af flere omgange - og også set begrebet "flaskegæring"
Min tanke er at tilsætte gæren når urten er kølet - og ikke at tilsætte yderligere gær undervejs i gæring og lagring. Hvad har du gjort?

Gæren tilsættes altid hurtigst muligt efter at urten er afkølet, for at undgå infektion. Det er et af de allermest kritiske tidspunkter i brygningen. Jeg tilsatte ikke mere gær under forløbet. Ej heller ved flaskningen. Der burde altid være masser af levende gærceller tilbage når gæringen er overstået. Dette er en øl med højt indhold af sukker, så gæringen kan være lidt træg mod enden. Skulle du have flere spørgsmål, så skal du bare spørge. ;)

Mange hilsner - Martin
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Martin fra KAPSLEN
Indlæg: 3
Tilmeldt: 13. nov 2013, 10:38

Re: Trappist Kaos

Indlæg af Martin fra KAPSLEN »

Hej Lars
- og mange tak for svar, det er rigtig fint lige at få tingene helt på plads :-)

Jeg kom faktisk på et enkelt spørgsmål mere:
Jeg opfatter det du kalder "lagring" ved 10 grader og 84 dage, som lagring i gærkaret/gærspanden - og ikke lagring på flaske. Har jeg rigtig fat i det?

Mht gær så har jeg taget mig en frihed i forhold til opskriften, og anvender vådgær, WLP500 - Trappist Ale gær. Jeg kan ikke helt blive enig med mig selv om jeg skal give den 2 stk gær - eller om jeg skal lave en gærstarter med 1 stk gær - vi får se...

Jeg skal nok vende tilbage og fortælle om erfaringerne - og give smagsindtryk, når jeg når så langt...

Mange hilsner - Martin
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Trappist Kaos

Indlæg af MonkeyBrew »

Martin fra KAPSLEN skrev:Hej Lars
- og mange tak for svar, det er rigtig fint lige at få tingene helt på plads :-)

Jeg kom faktisk på et enkelt spørgsmål mere:
Jeg opfatter det du kalder "lagring" ved 10 grader og 84 dage, som lagring i gærkaret/gærspanden - og ikke lagring på flaske. Har jeg rigtig fat i det?

Ikke helt. Lagring skal ses som modning. Så dette er efter øllet er flasket. Det første er fermentering. Jeg kørte 2 fermenterings runder fordi gæringen var lidt træg. 1. runde hed 3 uger. 2. runde hed ligeledes 2 uger. Under normale omstændigheder behøver man ikke lave 2 runder (hvor øllet omstikkes til ny beholder) jeg valgte at gøre det for sikkerhedens skyld.

Mht gær så har jeg taget mig en frihed i forhold til opskriften, og anvender vådgær, WLP500 - Trappist Ale gær. Jeg kan ikke helt blive enig med mig selv om jeg skal give den 2 stk gær - eller om jeg skal lave en gærstarter med 1 stk gær - vi får se...

Du kan sagtens bruge anden type gær. Det var oprindeligt også min intention at bruge en flydende trappistgær, men da den var udsolgt valgte jeg tørgæren da jeg havde hørt gode ting om den. Da det er en urt med højt sukkerindhold, skal der knald på fra starten. Hvis du bruger flydende gær uden starter, skal du bruge ca 4.5 stks.
Vælger du at bruge en starter skal du enten lave en starter på ca 5 liter med 2 rør med flydende gær. Ellers kan en starter på ca 12 liter med 1 enkelt rør.


Jeg skal nok vende tilbage og fortælle om erfaringerne - og give smagsindtryk, når jeg når så langt...

Mange hilsner - Martin
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Trappist Kaos

Indlæg af Thage »

Hvornår var den drikkeklar? Dvs. anbefalet lagring på flaske? Syntes jeg ikke at se besvaret :)

Yderligere kan jeg se at der står i BS at man løbende skal koge mæsken? Fatter jeg ikke helt? ;)
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Trappist Kaos

Indlæg af MonkeyBrew »

Thage skrev:Hvornår var den drikkeklar? Dvs. anbefalet lagring på flaske? Syntes jeg ikke at se besvaret :)

Yderligere kan jeg se at der står i BS at man løbende skal koge mæsken? Fatter jeg ikke helt? ;)
Lagring af disse øltyper er mindst 12 uger. Men de kan godt være drikkeklar efter mindre tid. Jeg giver dem mindst 8 uger og smager mig frem.
Det er kun dele af mæsken der skal koges. Det er en gammel metode der stort set kun bruges af håndbryggere i dag, men i gamle dage førhen brugt af bryggerierne til at hæve temperaturen i mæsken. Det gør blandt andet øllet mere kompleks.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Trappist Kaos

Indlæg af Thage »

MonkeyBrew skrev:
Thage skrev:Hvornår var den drikkeklar? Dvs. anbefalet lagring på flaske? Syntes jeg ikke at se besvaret :)

Yderligere kan jeg se at der står i BS at man løbende skal koge mæsken? Fatter jeg ikke helt? ;)
Lagring af disse øltyper er mindst 12 uger. Men de kan godt være drikkeklar efter mindre tid. Jeg giver dem mindst 8 uger og smager mig frem.
Det er kun dele af mæsken der skal koges. Det er en gammel metode der stort set kun bruges af håndbryggere i dag, men i gamle dage førhen brugt af bryggerierne til at hæve temperaturen i mæsken. Det gør blandt andet øllet mere kompleks.
Så det skal koges i særskilt gryde? Hmm ser lidt udfordringer i mit eget setup :)
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Trappist Kaos

Indlæg af Nimbus39 »

Ja, det kaldes en Dekoktion (decoction) og er egentlig ret simpelt.
Tag en del af malten fra og kog den for sig selv og hæld den derefter tilbage i urten, hvor meget der skal tages fra kan BS regne ud for dig.
Tricket er at få så lidt urt med som muligt, men nok til at malten ikke brænder på under kogningen - og så omrøring under kogningen.
Jeg bruger det tit det giver en dejlig smag i øllet...
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Trappist Kaos

Indlæg af Thage »

Nimbus39 skrev:Ja, det kaldes en Dekoktion (decoction) og er egentlig ret simpelt.
Tag en del af malten fra og kog den for sig selv og hæld den derefter tilbage i urten, hvor meget der skal tages fra kan BS regne ud for dig.
Tricket er at få så lidt urt med som muligt, men nok til at malten ikke brænder på under kogningen - og så omrøring under kogningen.
Jeg bruger det tit det giver en dejlig smag i øllet...
A la risengrød ?

Bare op og koge og så direkte retur?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Trappist Kaos

Indlæg af MonkeyBrew »

Jeg kan ikke lige huske hvor mange segmenter videoen består af, men denne her er umiddelbart den bedste jeg kender til og forklarer tingene i detaljer. Jeg er en visuel mand (på flere plan ;)) og kan godt lide at se tingene gjort inden man selv går igang.
https://youtu.be/_V1zt0mW084" onclick="window.open(this.href);return false;
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "18E. Belgian Dark Strong Ale"