Temperaturstyring til gas - hvad måles der på?

PID regulator, styringer og programmer.
Besvar
janriis
Indlæg: 1417
Tilmeldt: 23. sep 2008, 20:23
Geografisk sted: Nykøbing F.

Temperaturstyring til gas - hvad måles der på?

Indlæg af janriis »

Hej alle

Jeg har længe barslet med ideen om, at få styret gasblusset til min mæskegryde med en pid og en magnetventil.
Det jeg er i tvivl om, hvad skal der måles på ? - er det urten eller mæsketemp, for de 2 vil vel sjældent være ens (især under opvarmning).
Venlig "Pilsen"

Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Temperaturstyring til gas - hvad måles der på?

Indlæg af Borg »

Optimalt så er urt- og mæsketemperaturen jo den samme. Og optimalt kunne man opvarme hele mæsken på én gang, så temperaturen altid ville være den samme i hele gryden.

Men da man ikke kan gøre det, så er der kogle kompromisser man må indgå.
Hvis vi ser bort fra at gøre ingenting, så er der under en mæskning nok enighed om to tilgange til at holde en så ensartet temperatur som muligt. Mekanisk omrøring og recirkulering af urten (eller en kombination af begge). Formålet med begge er en temperaturudligning i mæskekarret.
Når først temperaturen er den rette, er begge metoder glimrende til formålet.

Når så temperaturen skal hæves, skal der et eller andet sted tilføres varme. Det vigtigste i denne sammenhæng må være ikke at generere en lokal temperatur der overstiger det punkt, hvor enzymerne ødelægges.

Her er der så flere muligheder:
1) Man kan sikre, at urten på intet tidspunkt opvarmes til mere end en given temperatur, og så ellers føre den opvarmede urt hurtigt væk fra varmekilden, og tilføre nyt, køligere urt. Dette kan gøres med recirkulation og måling af temperaturen i eller umiddelbart efter opvarmningsstedet.
2) Man kan sørge for at urt og mask konstant fjernes fra opvarmningsstedet, så temperaturen ikke overstiger en given temperatur, og nyt kommer til. Dette kan opnås med omrøring og måling af temperaturen i mæsken tæt på opvarmningsstedet.
Og naturligvis kombinationen.

Jeg mener at det værste man kan gøre er at måle temperaturen midt i mæsken, og lade denne temperatur styre opvarmningen er andet sted. Det vil næsten uundgåeligt give en uforholdsmæssig høj temperatur på urten og/eller mæsken ved opvarmningsstedet.

Min egen temperaturstyrede gasopvarmning er som en traditionel gryde på et gasblus. Der bliver varmet på bunden af gryden, og varmen skal fordeles derfra til hele mæsken. Gør jeg intet, koger mæsken helt sikkert i bunden. Og røre manuelt rundt i 75 liter vand med 25 kg malt er uoverkommelig. Derfor anvender jeg recirkulation af urten.
Altså et udtag i bunden af gryden, en slange til en pumpe, og derfra en slange til toppen af gryden. Gasblusset varmer på bunden af gryden og opvarmer urten (under den falske bund). Pumpen fører den varme urt væk, og lægger den ovenpå mæsken. Den opvarmede urt siver så ned gennem mæsken indtil den når bunden, igen bliver opvarmet, og pumpes... (recirkulation).
Mit gasblus er forsynet med et vågeblus der altid er tændt. Og min gasslange er forsynet med en magnetventil, der kan åbne (strøm tilsluttet) for gassen og lukke igen (strøm afbrudt). Jeg måler så på urten umiddelbart efter opvarmningen (af praktiske grunde ved pumpens afgangsstuds), og via en PID åbnes og lukkes der for gassen.
På denne måde opvarmer jeg aldrig urten så meget, at enzymerne ødelægges.
Det tager noget tid at hæve temperaturen, men jeg kan dog hæve den fra 65 til 78 på 15-20 minutter, og vel at mærke med den mængde vand og malt. Og på intet tidspunkt har urtens temperatur værre højere end 78-79 grader.

I mit kommende setup vil jeg have monteret en omrører også. Om jeg så vil bruge begge dele samtidig, ved jeg endnu ikke. Det skal der gøres forsøg med.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
janriis
Indlæg: 1417
Tilmeldt: 23. sep 2008, 20:23
Geografisk sted: Nykøbing F.

Re: Temperaturstyring til gas - hvad måles der på?

Indlæg af janriis »

Tak for en meget omfattende gennemgang. Den er der helt sikkert mange, der kan få glæde af. Jeg har konstant recirkulering under mæskningen og omrører når jeg har varme på. Jeg måler temperatur i både urt og mask, men hælder mest til urten. Det lader til at jeg er på rette spor og hvis det skal automatiseres skal der en føler på urtudgangen.
Venlig "Pilsen"

Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Temperaturstyring til gas - hvad måles der på?

Indlæg af admin »

Man skal altid måle tættest på kilden, i det her tilfælde er det tættest på bunden af gryden, hvor ilden er. Plus omrøring og recirkulation af urt. PID ledet skal nok ordne resten, men nu må vi lige tage en ting af gangen, først skal vi have en sikker gas styring til at virke. Og bagefter må den mere præcise regulering komme på programmeringen.

Sendt fra min SM-G925F med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
janriis
Indlæg: 1417
Tilmeldt: 23. sep 2008, 20:23
Geografisk sted: Nykøbing F.

Re: Temperaturstyring til gas - hvad måles der på?

Indlæg af janriis »

admin skrev:Man skal altid måle tættest på kilden, i det her tilfælde er det tættest på bunden af gryden, hvor ilden er. Plus omrøring og recirkulation af urt. PID ledet skal nok ordne resten, men nu må vi lige tage en ting af gangen, først skal vi have en sikker gas styring til at virke. Og bagefter må den mere præcise regulering komme på programmeringen.

Sendt fra min SM-G925F med Tapatalk
Så du tænker på en føler i bunden af gryden, under falskbunden (hvis man har sådan en ?)
Venlig "Pilsen"

Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Temperaturstyring til gas - hvad måles der på?

Indlæg af admin »

Ja hvis det er muligt, ellers må PID 'en programmeres til at der er en forsinkelse.

Sendt fra min SM-G925F med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Microprocessor styring til ølbrygning"