Påskebryg med syrlig smag

Løst og fast om øl og øloplevelser, anmeldelser af bøger, og alt andet der kan komme fra en øl elskers mave.

Påskebryg med syrlig smag

Indlægaf chrjoh » 16. mar 2018, 19:12

Hej alle håndbryggervenner
Jeg er temmelig ny indenfor håndbryg, men det har indtil nu fungeret rimeligt med min Brewster, som jeg er rigtig glad for.
Jeg bryggede en påskebryg, et All-gratin kit fra Brewolution EggCracker 2009, alt forløb rigtigt,
Den blev brygget den 24/12 og var færdig gæret den 7/1 og blev flasket. Men her i marts har den en let syrlig smag, som jeg ikke er begejstret for, og er næsten parat til at hælde den ud.
Sjovt nok havde jeg så lidt øl med på arbejde, og lavede en lille ølsmagning, så mine kollegaer fik lov til at smage på lidt af det jeg roder med., her var der flere som var temmelig begejstrede for den lidt syrlig påskebryg, og spurgte straks efter sildemaden.
Men kan nogen fortælle mig hvad der er gået galt, siden den er syrlig?
På forhånd tak.

Opskriften:
Egg Cracker – Påskeøl anno 2009
Vejledning ved brug af Brewolution’s Brewster Bryganlæg
Kittet består af alle de ingredienser der skal bruges til et 25 liters bryg i et Brewolution Brewster bryganlæg, men kan også benyttes på andre systemer med høj virkningsgrad (mæskeeffektivitet på ca. 80 %)
Indhold:
Pose 2: Gær
Pose 3: Vienna malt, Cara Ruby, Wheat Pale malt Pose 4: Bitterhumle, Perle, Hersbrucker
Pose 5: Smagshumle, Perle, Hersbrucker
Pose 6: Aromahumle, Hersbrucker og klar urt Koriander
Mæskning
0 minutter
60 minutter 90 minutter
Fyld 19 liter (10 cm fra toppen) vand i Brewsteren og varm op til 62°C
Sæt indsatssien ned i kedlen og hæld malten (pose 3) i
Start pumpen og recirkulér i 90 minutter. Kan periodevis standses hvis bunden løber tør.
Opvarm 10 – 14 liter vand i en gryde til 78°C til brug under sparging (udmæskning)
Efter 90 minutters mæskning, når alarmen lyder, indstilles temperaturen til 77°C Når alarmen lyder for 77°C er mæskeperioden slut.
Indsatssien hæves så den tømmes for urt og der udmæskes med 78°C varmt vand til ca. 2 cm fra toppen af kedlen. Indsatssien fjernes fra gryden, og hænges over en spand, så den kan dryppe af
Urtkogning og Nedkøling
0 minutter 30 minutter 45 minutter
50 minutter 60 minutter
Indstil temperaturen til 100°C og sæt tiden til 60 minutter.
Når temperaturen er 100°C og alarmen lyder, tilsættes bitterhumlen, (pose 4) – husk at komme den i en humlepose
Tilsæt smagshumle (pose 5) – husk at komme den i en humlepose
Tilsæt aromahumle (pose 6) – husk at komme den i en humlepose
Desinficér modstrømskøler ved at lade 4 liter urt løbe igennem, hæld tilbage i kedlen
Tilsæt knust koriander
Efter yderligere 10 minutter afbryder Brewsteren
Urten køles til ca. 26°C og hældes på rengjort og desinficeret gærtank
Gæring
0 dage 7 dage 14 dage
28 dage
Tilsæt gær og stil gærtanken ved en temperatur på mellem 18°C – 23°C Efter 7 dage omstikkes øllet til en rengjort og desinficeret gærtank
Efter yderligere 7 dage tappes øllet på flaske.
Ved flaskekarbonering tilsættes lunt sukkervand til desinficeret flaskespand før øllet tappes over i den. Derefter tappes øllet på flaske og stilles lunt (5-7 g sukker pr liter øl. Den samlede sukkermængde opløses i 2 dl kogende vand og køles til 26°C inden det hældes i.)
Øllet er karboneret og drikkeklart, og opbevares derefter kælderkoldt 13°C – 17°C Er bedst efter lagring på flaske i 1 – 3 måneder før den drikkes
Notater
Det er en god ide at tage notater under processen. Typiske data:
Bitterhed: 18 IBU
OG: 1067 FG: 1014
Farve: 13 EBC Alkohol: 6,7 % Din FG:_______ Din alkohol % (OG-FG) / 7,5 =_______%
Din OG:_______
For generel vedledning i brygning på Brewsteren henvises til www.brewolution.com/brewsterscan eller scan nedenstående QR-kode.
Copyright 2014, Brewolution, all rights reserved ver. 1.10, udskrevet d. 12. september 2016
chrjoh
 
Indlæg: 2
Tilmeldt: 24. aug 2017, 13:55
Geografisk sted: Svallerup

Re: Påskebryg med syrlig smag

Indlægaf Truntebryg » 17. mar 2018, 20:20

Hvis det er sådan ren syre syrlig smag, så kan det komme fra gæren hvis den er belgisk...

Men er det syrligt ala yougurt eller eddike så er det nok noget andet.

Kan du beskrive syren lidt nærmere ?
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Påskebryg med syrlig smag

Indlægaf chrjoh » 19. mar 2018, 19:51

Det smager nærmest citronagtigt.
chrjoh
 
Indlæg: 2
Tilmeldt: 24. aug 2017, 13:55
Geografisk sted: Svallerup

Re: Påskebryg med syrlig smag

Indlægaf BSL » 20. mar 2018, 11:59

chrjoh skrev:Det smager nærmest citronagtigt.
Citrussmag kan godt komme fra visse belgiske gærstammer, og i så fald er det blot en del af gærens profil. Så det vil være mit gæt.

Men hvis øllet smager godt, er det vellykket uanset hvad...

Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
BSL
 
Indlæg: 37
Tilmeldt: 17. nov 2017, 18:51


Tilbage til Løst og fast om øl og øloplevelser

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst