Det er måske et dumt spørgsmål, men er det egentlig nødvendigt med en gærlås?
Den forhindrer selvfølgelig ilt og bakterier i at trænge ned i øllet, mens det gærer, men hvad er der galt i blot at spænde et stykke desinficeret køkkenfilm fast på gærinsbeholden med et stykke elastik, der ikke er spændt alt for hårdt? Jeg tænker, at trykket i gæringsbeholderen vil være stort nok til, at CO2-overskuddet bliver klemt udenfor, mens det er yderst begrænset, hvor megen ilt eller bakterier, der vil være i stand til at komme tilbage. Hvad er de gode argumenter for nødvendigheden af en gærlås?
Hvorfor egentlig gærlås?
Hvorfor egentlig gærlås?
Årtusinders traditioner for ølbrygning har påvirket selv vores kommunikation: Det er årsagen til, at der i så mange sprog ikke findes et ord for "ikke længere tørstig".
Re: Hvorfor egentlig gærlås?
Hvis din urt ikke er kølet ned til samme temperatur som omgivelserne du gærer i, så vil urten trække sig lidt sammen og derved suge luft ned inden gæringen går i gang.
Du er heller ikke sikker på hvornår der er co2 tryk nok til at holde luft væk.
Du er heller ikke sikker på hvornår der er co2 tryk nok til at holde luft væk.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Hvorfor egentlig gærlås?
Jo, men på det tidspunkt har jeg jo sørget for at ilte urten med den selvsamme atmosfæriske luft, så gæren har mulighed for at få godt fat, før de anaerobe processer går i gang. Om der kommer et par milliliter af samme luft mere eller mindre ned i gærspanden, der på dette tidlige tidspunkt i forvejen indeholder atmosfærisk luft, kan umuligt have nogen betydning.Morten L skrev:Hvis din urt ikke er kølet ned til samme temperatur som omgivelserne du gærer i, så vil urten trække sig lidt sammen og derved suge luft ned inden gæringen går i gang.
Det er ret nemt at se på plastic'en. Hvis den buler udad, er trykket inde i beholderen nok det største. Trykket behøver jo bare være lidt højere, hvilket det hurtigt bliver, når den primære gæringsfase begynder efter få timer.Du er heller ikke sikker på hvornår der er co2 tryk nok til at holde luft væk.
Årtusinders traditioner for ølbrygning har påvirket selv vores kommunikation: Det er årsagen til, at der i så mange sprog ikke findes et ord for "ikke længere tørstig".
-
- Co-Admin
- Indlæg: 1878
- Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
- Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)
Re: Hvorfor egentlig gærlås?
I princippet kan du også gære uden låg. (Primær Fermentering)
http://www.brewingtv.com/episodes/2010/ ... ation.html
men er der fordi du ikke ejer et gærrør er det bedre bare at ligge et rent viskestykke overhullet i gær spanden.
http://www.brewingtv.com/episodes/2010/ ... ation.html
men er der fordi du ikke ejer et gærrør er det bedre bare at ligge et rent viskestykke overhullet i gær spanden.
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Re: Hvorfor egentlig gærlås?
Man skal ikke undervurdere herlighedsværdien ved at høre gærlåsen stå og blobbe. Gærlåsen giver vel også en god fornemmelse af, hvordan gæringen skrider frem.
/ Claus
/ Claus
-
- Co-Admin
- Indlæg: 1878
- Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
- Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)
Re: Hvorfor egentlig gærlås?
Men glæden ved og kunne se ned i sin bryg mens den gære er også fed...Tryfuss skrev:I princippet kan du også gære uden låg. (Primær Fermentering)
http://www.brewingtv.com/episodes/2010/ ... ation.html
men er der fordi du ikke ejer et gærrør er det bedre bare at ligge et rent viskestykke overhullet i gær spanden.
Det er ligemeget hvordan man gære sine øl, og man skal prøve noget nyt engang i mellem.
Men husk og del med os hvordan det gik....
Brew Strong
Nikolaj
Nikolaj
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Hvorfor egentlig gærlås?
Jeg har gæret rigtig mange gang uden gærlås. Hvis du først har gæret den samme most (vin) en 100 gange, ja så ved du hvordan tingene skal opføre sig.
Jeg har blot lagt et viskestykke over beholderen, det holder bananfluerne væk. Hvis du undgår for meget træk, så vil CO2en jo blive i beholderen – da denne tungere en luft.
MEN den CO2 der er i spanden, og beskytter imod iltning – vejer jo stort set ingen ting. Derfor vil den meget let skvulpe ud over kanten, hvis spanden ikke stå stille.
Jeg vil gætte på at jeg har gæret en 40-50 gæringen på denne metode, og presser vinen typisk 2 uger efter start. Her har der stadig været CO2 i spanden, og ingen ødelagte gæringer !!
Jeg har blot lagt et viskestykke over beholderen, det holder bananfluerne væk. Hvis du undgår for meget træk, så vil CO2en jo blive i beholderen – da denne tungere en luft.
MEN den CO2 der er i spanden, og beskytter imod iltning – vejer jo stort set ingen ting. Derfor vil den meget let skvulpe ud over kanten, hvis spanden ikke stå stille.
Jeg vil gætte på at jeg har gæret en 40-50 gæringen på denne metode, og presser vinen typisk 2 uger efter start. Her har der stadig været CO2 i spanden, og ingen ødelagte gæringer !!