Hvorfor egentlig gærlås?

Rengøring, rensning, vask,
Besvar
Brugeravatar
wolf
Indlæg: 205
Tilmeldt: 2. jul 2011, 17:39
Geografisk sted: Ans By
Kontakt:

Hvorfor egentlig gærlås?

Indlæg af wolf »

Det er måske et dumt spørgsmål, men er det egentlig nødvendigt med en gærlås?

Den forhindrer selvfølgelig ilt og bakterier i at trænge ned i øllet, mens det gærer, men hvad er der galt i blot at spænde et stykke desinficeret køkkenfilm fast på gærinsbeholden med et stykke elastik, der ikke er spændt alt for hårdt? Jeg tænker, at trykket i gæringsbeholderen vil være stort nok til, at CO2-overskuddet bliver klemt udenfor, mens det er yderst begrænset, hvor megen ilt eller bakterier, der vil være i stand til at komme tilbage. Hvad er de gode argumenter for nødvendigheden af en gærlås?
Årtusinders traditioner for ølbrygning har påvirket selv vores kommunikation: Det er årsagen til, at der i så mange sprog ikke findes et ord for "ikke længere tørstig".
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Hvorfor egentlig gærlås?

Indlæg af Morten L »

Hvis din urt ikke er kølet ned til samme temperatur som omgivelserne du gærer i, så vil urten trække sig lidt sammen og derved suge luft ned inden gæringen går i gang.

Du er heller ikke sikker på hvornår der er co2 tryk nok til at holde luft væk.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
wolf
Indlæg: 205
Tilmeldt: 2. jul 2011, 17:39
Geografisk sted: Ans By
Kontakt:

Re: Hvorfor egentlig gærlås?

Indlæg af wolf »

Morten L skrev:Hvis din urt ikke er kølet ned til samme temperatur som omgivelserne du gærer i, så vil urten trække sig lidt sammen og derved suge luft ned inden gæringen går i gang.
Jo, men på det tidspunkt har jeg jo sørget for at ilte urten med den selvsamme atmosfæriske luft, så gæren har mulighed for at få godt fat, før de anaerobe processer går i gang. Om der kommer et par milliliter af samme luft mere eller mindre ned i gærspanden, der på dette tidlige tidspunkt i forvejen indeholder atmosfærisk luft, kan umuligt have nogen betydning.
Du er heller ikke sikker på hvornår der er co2 tryk nok til at holde luft væk.
Det er ret nemt at se på plastic'en. Hvis den buler udad, er trykket inde i beholderen nok det største. Trykket behøver jo bare være lidt højere, hvilket det hurtigt bliver, når den primære gæringsfase begynder efter få timer.
Årtusinders traditioner for ølbrygning har påvirket selv vores kommunikation: Det er årsagen til, at der i så mange sprog ikke findes et ord for "ikke længere tørstig".
Humlejægeren
Co-Admin
Indlæg: 1878
Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)

Re: Hvorfor egentlig gærlås?

Indlæg af Humlejægeren »

if it aint broke dont fix it..
Brew Strong
Nikolaj
Brugeravatar
Tryfuss
Indlæg: 989
Tilmeldt: 8. jan 2011, 12:22
Geografisk sted: 9870 Sindal
Kontakt:

Re: Hvorfor egentlig gærlås?

Indlæg af Tryfuss »

I princippet kan du også gære uden låg. (Primær Fermentering)
http://www.brewingtv.com/episodes/2010/ ... ation.html

men er der fordi du ikke ejer et gærrør er det bedre bare at ligge et rent viskestykke overhullet i gær spanden.
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Re: Hvorfor egentlig gærlås?

Indlæg af redec »

Man skal ikke undervurdere herlighedsværdien ved at høre gærlåsen stå og blobbe. Gærlåsen giver vel også en god fornemmelse af, hvordan gæringen skrider frem.

/ Claus
Humlejægeren
Co-Admin
Indlæg: 1878
Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)

Re: Hvorfor egentlig gærlås?

Indlæg af Humlejægeren »

Tryfuss skrev:I princippet kan du også gære uden låg. (Primær Fermentering)
http://www.brewingtv.com/episodes/2010/ ... ation.html

men er der fordi du ikke ejer et gærrør er det bedre bare at ligge et rent viskestykke overhullet i gær spanden.
Men glæden ved og kunne se ned i sin bryg mens den gære er også fed...
Det er ligemeget hvordan man gære sine øl, og man skal prøve noget nyt engang i mellem.

Men husk og del med os hvordan det gik....
Brew Strong
Nikolaj
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Hvorfor egentlig gærlås?

Indlæg af Truntebryg »

Jeg har gæret rigtig mange gang uden gærlås. Hvis du først har gæret den samme most (vin) en 100 gange, ja så ved du hvordan tingene skal opføre sig.

Jeg har blot lagt et viskestykke over beholderen, det holder bananfluerne væk. Hvis du undgår for meget træk, så vil CO2en jo blive i beholderen – da denne tungere en luft.

MEN den CO2 der er i spanden, og beskytter imod iltning – vejer jo stort set ingen ting. Derfor vil den meget let skvulpe ud over kanten, hvis spanden ikke stå stille.

Jeg vil gætte på at jeg har gæret en 40-50 gæringen på denne metode, og presser vinen typisk 2 uger efter start. Her har der stadig været CO2 i spanden, og ingen ødelagte gæringer !!
Besvar

Tilbage til "Sanitet"