Side 1 af 1

Ege-chips

Indlæg: 28. okt 2011, 17:13
af vejgaardzoo
Jeg købte for nogen tid siden en pose Ege-chips for at lave egelagret øl.

Jeg har læst/hørt at sådanne chips smager meget kraftigt og egentlig først er gode anden gang de bliver brugt. Men jeg smed alligevel en håndfuld ned til en stout i sekundær og nu smager den meget kraftigt af vanilje. Alt for kraftigt.

Så næste gang vil jeg "bruge brugte" chips. Jeg vil ikke ofre et bryg på at "gøre chipsene klar" men man kan jo komme dem i en erlenmeyer og fylde op med billig øl. Det må også kunne trække den kraftigste smag ud af dem. Har også tænkt på at hælde cognac i erlenmeyeren i stedet.

Men hvordan gemmer man dem bagefter/gør dem rene?
Eller er det smarteste at tage chipsene direkte fra kolben?

Jacob

Re: Ege-chips

Indlæg: 28. okt 2011, 19:33
af Nimbus39
Jeg har også brugt ege chips, men ikke oplevet det problem du beskriver.
Men hvad med blot at koge dem et stykke tid, inden de tilsættes til gærspanden (evt. i billig øl) det vil vel sterilisere dem og trække smagen lidt ud.

Re: Ege-chips

Indlæg: 28. okt 2011, 19:57
af Truntebryg
Nu ved jeg ikke om det er en gemme øl, eller hvad...

Men i vin verdenen så stopper man ikke ege udtrækket når det passer, man kører lidt videre - da ege smagen jo først harmonisere senere henne i modningen.

Men klart, hvis det er en drik nu og her øl, ja så må du da bare putte halvdelen i næste gang ?

Re: Ege-chips

Indlæg: 30. okt 2011, 19:23
af vejgaardzoo
Hm. ja. Javel.

Det vil sige at I kun bruger egechips én gang og så smider dem ud?

Re: Ege-chips

Indlæg: 30. okt 2011, 22:48
af Nimbus39
Jeg bruger dem en gang og så ryger de ud.
Jeg tilsætter dem til 1. gæring (koger dem med de sidste par minutter for at sterilisere)
Jeg har ikke prøvet at lagre øllet med dem.

Re: Ege-chips

Indlæg: 20. jun 2017, 13:41
af kbaggen
Hej alle,
genopliver lige denne tråd, da jeg vi lave en sort hvede med vanillia smag, og skal så høre hvad i har brugt af egechips contra øl mængde?

Re: Ege-chips

Indlæg: 20. jun 2017, 14:09
af janriis
kbaggen skrev:Hej alle,
genopliver lige denne tråd, da jeg vi lave en sort hvede med vanillia smag, og skal så høre hvad i har brugt af egechips contra øl mængde?

Jeg bruger ca. 100 gram til 50 liter stout. Skolder dem i kogende vand og jokker dem i gærtanken.

Re: Ege-chips

Indlæg: 20. jun 2017, 16:49
af Nimbus39
Jeg er gået over til også at have forskellige syltetøjsglas med egechips og forskellige slags sprut/hedvin hældt over - så kan jeg tilsmage øllet med dem efter behov, eller skænke flere smagsprøver og så smagssætte hvert glas forskelligt for at se hvad det gør ved øllet.

Re: Ege-chips

Indlæg: 20. jun 2017, 20:03
af vejgaardzoo
Nimbus39 skrev:Jeg er gået over til også at have forskellige syltetøjsglas med egechips og forskellige slags sprut/hedvin hældt over - så kan jeg tilsmage øllet med dem efter behov, eller skænke flere smagsprøver og så smagssætte hvert glas forskelligt for at se hvad det gør ved øllet.


Det blev også min løsning. Lod dem stå i billig cognac indtil de skulle bruges. Det gav også lidt ekstra effekt i stouten :-)

Re: Ege-chips

Indlæg: 21. jun 2017, 08:45
af kbaggen
MEn dvs. 2 gram egechips pr. liter øl (uden overhældt med andet alkohol) er deromkring jeg skal ligge mig!

Tænker nemmelig at brygge en sort hvede med:
50-55% Weyermann® Oak Smoked Wheat Malt (giver vanille og honning toner)
10% "Something BLACK" og koldt-mæsket!
30-40% Pilsner (Er der nogle pilsner malte som giver henad Vanillie?)

Derudover havde jeg tænkt at smide 2 vanilliestænger i vodka over en 7 dage og tilsætte denne blanding til sidst i gæringen!

Den skal koges med appelsin skaller, 3-4 gram pr. liter øl, og humle tænker jeg bare skal være bitter/aroma humle til en 25-30 stykker!

Nuværende opskrift:
https://beercalc.org/?t=145646