Jeg har lavet et overgær - undergær eksperiment, begge på tørgær.
Inspireret af Hornbeers dryhop, lavede jeg et 50 liters bryg, som jeg delte i to lige store batchs, og det ene blev tilsat S-05 og det andet W -34/70.
Det er en velhumlet øl, alene med amarillo, OG 1049 . FG overgær 1010, undergær 1011.
Begge blev tørhumlet de sidste 5 dage inden flaskning med 50 gram humle
og er flasket med 6 gram sukker pr liter.
Den overgærede øl stod 15 dage ved ca 20 grader hvorefter den blev flasket.
Den undergærede øl stod i 15 dage ved ca 10 grader, hvorefter den blev stukket om og fik yderligere 19 dage ved 8-10 grader.
Nu hvor den langsomme undergærs øl også er lagret en måneds tid, har jeg og min håndbryg glade kæreste smagt og sammenlignet resultatet, og jeg er egentlig lidt overrasket over at forskellen på de to øl ikke er større end de er ;
Den undergærede fremstår en smule mere klar i glasset, som bedst ses ved at holde den op mod lyset.
Duften er ikke særlig forskellig i de to, men måske en smule mere åben i den overgærede.
Smags mæssigt er den undergærede slankere end den overgærede, men ikke voldsomt.
Den overgærede har lidt mere mundfylde, og kulsyren bruser lidt mere op i mund fornemmelsen.
Ikke overraskende er den undergærede mere pilsner agtig, og den overgærede lidt mere nuanceret.
Nu er selve brygget en relativt humlet øl, med en IBU på 53 og en EBC på 11, som måske kamuflerer noget af det typiske for undergæret, men jeg mener egentlig at kunne konkludere at de to gærtyper måske ikke er helt så forskellige som man ofte mener.
Vores vinder er dog uden tvivl den overgærede øl, her er der lidt mere til ganen.
Ligesom i vinens verden hvor rød og hvidvin faktisk også har glidende overgange rent smags mæssigt, f.eks. en kraftig og krydret hvidvin kontra en lettere rødvin. ( i blindtests kan det være en udfordring at skelne).
Jeg synes også at enkelte af de pale ales jeg tidligere har lavet, har smagt meget "øl" agtige, forstået på den måde at de ikke rent smags mæssigt har ligget langt fra en pilsner øl. Men jo så stadig med en lidt større mundfylde, end den slanke og rene pilsner.
Det er selvfølgeligt muligt at en anden smager eller en øldommer ville mene at de to øl ligger længere fra hinanden. Men nu var vi to som begge elsker og smager på mange special øl...
Med et ønske om mange nye eksperimenter i de små håndbryggerier.
Mvh. Kenneth Larsen
Overgær vs undergær
Overgær vs undergær
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
Sv: Overgær vs undergær
Tak for forsøget. Det var spændende læsning
Sendt fra min LG-P990 med Tapatalk
Sendt fra min LG-P990 med Tapatalk
Re: Overgær vs undergær
Meget interessant læsning.
Godt tænkt og gennemført forsøg.
Godt tænkt og gennemført forsøg.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Co-Admin
- Indlæg: 1878
- Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
- Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)