Side 1 af 1

Abbey ale fra Ørbæk look a Like

Indlæg: 16. dec 2015, 13:02
af Thage
Er på udkig efter noget a la ovenstående... Og tænker nogle har et godt bud :) ?

Altså noget belgisk inspireret.

Læste dog at Brett er noget skidt - så skal kunne bruge samme udstyr efterfølgende til alm. Pale ale etc ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Abbey ale fra Ørbæk look a Like

Indlæg: 20. dec 2015, 09:06
af Nimbus39
Du kan godt bruge dit almindelige grej til Brett, men det kræver en MEGET grundig rengøring efterfølgende inden du kan bruge det til ikke-brett øl. At lave Brett øl kræver god tålmodighed og giver en smag der oftest kun værdsættes af de mere erfarne øldrikkere, men når de rammer plet er det hele besværet værd.
Jeg kender ikke den øl fra ørbæk, men hvis du vil lave en belgisk øl der er let at drikke og smager tydeligt belgisk er det nu ikke så svært...
en god portion pale, lidt karamel, lidt biscuit og lidt Special B og så en god portion kandis. Jeg har også brugt Abbey malt et par gange og det smager ganske fint, men det er ikke strengt nødvendigt.
Mæsk til den lune side, og spar på (bitter)humlen. Tilsæt for lidt gær og gær den lidt lunere end normalt.
Den her blev ganske god: http://bryggeri.landly.dk/opskrifter/bryg52.pdf - du kan sagtens skifte vådgæren til en belgisk tørgær.
Hvis du gerne vil prøve kræfter med de moderat sure øl kan du kigge på en Bruin men de tager lidt længere tid end en dubbel.
Jeg har lagt en opskrift på en Bruin (fra DM) her:
viewtopic.php?f=121&t=8063
Den fik sølv, og var ganske god.

Re: Abbey ale fra Ørbæk look a Like

Indlæg: 20. dec 2015, 09:25
af Thage
Nimbus39 skrev:Mæsk til den lune side, og spar på (bitter)humlen. Tilsæt for lidt gær og gær den lidt lunere end normalt.
Den her blev ganske god: http://bryggeri.landly.dk/opskrifter/bryg52.pdf - du kan sagtens skifte vådgæren til en belgisk tørgær.


Ok, ligner et godt bud, og forstået at det er uden Brett? ;)

For lidt gær, hvordan skal det forståes og hvad gør det? Eks. Hvis der står til 20 liter og man smider det i 30 ltr er det så måden, eller skal forholdet være anderledes?
Har før smidt sådan en wyeast smash i 25 ltr, men deres hjemmeside siger 19 ltr. - blev en ganske fin irish amber ale


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Abbey ale fra Ørbæk look a Like

Indlæg: 22. dec 2015, 08:26
af Nimbus39
Den letteste måde at underpitche gær er blot at smide et brev tørgær direkte i spanden, så dør halvdelen af gæren...
Men husk at når du leger med underpitching kan det godt gå galt, til gengæld er det sjovt at ens øl smager af røg uden at have tilsat røgmalt - så det er ikke alle off-flavors fra stresset gær der er dårlige, men tricket er at man skal lære at styre dem.
At lave Brett øl er lidt på samme måde, for det er ret simpelt bare at drøne noget brett i et bryg, men at kunne styre hvordan det kommer til at smage når det er færdig øl kan være sværere end mange tror.

Re: Abbey ale fra Ørbæk look a Like

Indlæg: 22. dec 2015, 10:32
af Thage
Hehe skal ikk være nemt...

Men for at skære det ud for tossen her, så behøves jeg ikk frygte mit udstyr bliver inficeret med din opskrift? Så nemlig ud til at være et godt sted at starte/forsøge...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Abbey ale fra Ørbæk look a Like

Indlæg: 22. dec 2015, 12:24
af Nimbus39
Nej, det er der ingen chance for - det er en ganske almindelig dubbel.
Du kan bruge en Mangrove Jacks M27 eller Fermentis S-33 eller Safbrew Abbey - alle 3 er tørgær og ganske almindelige gærtyper til belgiske ales uden nogen former for "infektioner" tilsat.
Jeg ville ikke vælge en T-58 (men den kunne godt bruges) til dette bryg da den kan give lidt smag af "Tyrkisk Peber" og det mener jeg ikke passer til øllen, men det er jo en smagssag.

Re: Abbey ale fra Ørbæk look a Like

Indlæg: 22. dec 2015, 18:36
af Thage
Tænker lige at lure på hvad wyeast har som bytter, dels fordi det fungere godt og jeg er lidt doven - og ikke har røreplade etc


Sent from my iPhone using Tapatalk