st feuillien cuvee de noel klon

Dette forum vil indeholde opskrift filer opdelt efter BJCP lavet i Beersmith 1 format : .bms og Beersmith 2 format .bmsx dog altid mindst .bms
Der må gerne spørges til opskriften i indlæggene.

Redaktør: Co-Admin

st feuillien cuvee de noel klon

Indlægaf masm » 14. sep 2014, 18:48

Hey bryggere,

google har svigtet mig og jeg kan ikke finde en opskrift på st feuillien cuvee de noel. Nogle der har egne klon opskrifter/ bud på vigtige malttyper og humlesorter?

VH
Martin
masm
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: 17. maj 2012, 20:36

Re: st feuillien cuvee de noel klon

Indlægaf Nimbus39 » 14. sep 2014, 21:58

Eftersom den er belgisk skal du nok bruge en del kandis (og ikke det kedelige skidt man finder i DK) du kan finde det gode kandis her:
http://www.themaltmiller.co.uk/index.ph ... t&catId=27
Tricket ved den Belgiske kandis er at den indholder flere forskellige slags sukker og ikke kun roesukker som den danske kandis som regel er lavet af det giver den en mere kompleks smag.
Et andet bud kunne være noget Black Treacle, men det er ikke Belgisk og smagen er atypisk for en belgisk øl - men produktet kan købes i Super Best så det er nemt at få fat på.
Det er lidt en skrøne at man skal bruge mange slags malt til de Belgiske øl, som regel er der kun 2-4 forskellige i dem, og en stor del af det er ofte pilsnermalt.
Du skal nok bruge noget pilsner og Special B, dertil noget mørkere malt f.eks. noget dehusked for at undgå skarpheden men stadigvæk få de ristede noter, for at få den cremede fornemmelse frem kunne du bruge noget umaltet byg eller hvede.
Humlen skal være kontinental noget mittelfrüh kunne være et godt bud og hold bitterhumlens IBU lav.
Smagshumlen kunne være en brewers gold da den giver noter af mørke bær, som aroma ville jeg nok vælge en af de gamle ædle sorter.
Mæskningen skal nok være lidt i den varme ende da det giver mere uforgærbart sukker og dermed noget mere krop til øllet, bruger du umaltet korn så hold en pause ved 50 grader.
Gæren er nok en gær i 500-serien fra White Labs, hvis du bruger tørgær kunne du bruge T-58 (giver en krydret smag) s-33 (lidt mindre krydret) eller en WB-06 der ofte bruges til hvede øl.
Alternativt kunne du prøve den nye Safbrew Abbaye, jeg kender den ikke men den lyder spændende (har lige bestilt 2 pakker)
Brug mindre gær end normalt da det stresser gæren og giver et mere Belgisk udtryk. Pas dog på med at stresse den for meget for så bliver øllen ikke så god - det er lidt tricky at vide hvordan man stresser gæren uden at ødelægge den ;-)
Hvad du vil bruge til at krydre den med er op til dig, normalt bruger man kanel/anis/nelliker/appelsinskal/lakridsrod osv (dog ikke alle på samme tid) det vigtigste er at være forsigtig med dem, det er meget potente smage man arbejder med og det bliver nemt for meget.

http://www.ratebeer.com/beer/st-feuilli ... noel/2407/
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
Nimbus39
 
Indlæg: 3393
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)

Re: st feuillien cuvee de noel klon

Indlægaf masm » 15. sep 2014, 18:46

Super, tak for det udførlige svar, jeg kaster mig ud i at strikke en opskrift sammen på beercalc!
Var ikke kommet på det med dehusket eller forskellen på kandis selv. Tak!
VH
Martin
masm
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: 17. maj 2012, 20:36

Re: st feuillien cuvee de noel klon

Indlægaf Fantastbrygger » 16. sep 2014, 23:26

Det mest brugte krydderi i belgiske øl er koriander.
Fantastbrygger
 
Indlæg: 152
Tilmeldt: 21. maj 2011, 22:13
Geografisk sted: Møgeltønder

Re: st feuillien cuvee de noel klon

Indlægaf Jakeman » 6. okt 2016, 21:41

Hvordan gik det med denne øl? Jeg overvejer selv at lave sådan en klon som min julebryg og vil derfor gerne høre, om det blev en succes og om du i givet fald vil dele opskriften?

Mvh

Jakob
Jakeman
 
Indlæg: 27
Tilmeldt: 15. maj 2013, 20:26


Tilbage til BJCP Opskrifter

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst