Relative mængder i opskrifter

Redaktør: Co-Admin

Relative mængder i opskrifter

Indlægaf Goldenhammer » 13. okt 2015, 19:08

Hej alle,

Jeg skal til, at angive nogle af mine opskrifter på en måde, så volume og diverse mængder er relative.

Målet, er at dele opskrifterne, så de passer til flere typer udstyr (og variantionen af aflfa% i de forskellige årgange humle). Jeg havde forestillet mig noget i denne retning:

OG: 1072
FG: 1016
Alcohol:7.3 % by vol.
Colour: 19 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness: 65 IBU
BU/GU: 0.9

Fermentables:
87% Pale Malt 7 EBC
4% Cara Munich 90 EBC
5% Kandis (light)
4% Cara Pils 4 EBC

Mash schedule: 67/60

Hops:
20,3 IBU Citra 90 minutes
12,1 IBU Amarillo 15 minutes
15,6 IBU Citra 10 minutes
13,8 IBU Amarillo 5 minutes
2,9 IBU Citra 1 minutes

Fermentation
Yeast: Safale US-05

Er der nogen, der ved, om der er en bedre måde at gære det på?
Goldenhammer
 
Indlæg: 411
Tilmeldt: 30. aug 2013, 12:36

Re: Relative mængder i opskrifter

Indlægaf MonkeyBrew » 13. okt 2015, 19:31

Der er flere der opstiller det på den måde. Jeg syntes det er meget smart og man behøver ikke de vilde matematiske egenskaber for at dele ingredienserne op så det passer.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk

Mæsketemperature for stilarterne:

viewtopic.php?f=7&t=9792&p=85351&hilit=m%C3%A6sketemperature#p85351
Brugeravatar
MonkeyBrew
 
Indlæg: 4413
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Relative mængder i opskrifter

Indlægaf Thage » 13. okt 2015, 19:47

Ellers kan man i BeerSmith få omregnet ved at sætte grejet op - dog er ovenstående mere alsidigt...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Thage
 
Indlæg: 1445
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Relative mængder i opskrifter

Indlægaf Thage » 13. okt 2015, 19:49

Mht humlen - hvordan ser man mængden i ovenstående ?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Thage
 
Indlæg: 1445
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Relative mængder i opskrifter

Indlægaf MonkeyBrew » 13. okt 2015, 19:58

Thage skrev:Mht humlen - hvordan ser man mængden i ovenstående ?


Hvis man kender ens destination på IBU, så deler man det bare ud på den rækkefølge af humle du nu vil have. I beersmith står der helt automatisk hvor meget bitterhed du får ved mængder og kogetiden.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk

Mæsketemperature for stilarterne:

viewtopic.php?f=7&t=9792&p=85351&hilit=m%C3%A6sketemperature#p85351
Brugeravatar
MonkeyBrew
 
Indlæg: 4413
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Relative mængder i opskrifter

Indlægaf Goldenhammer » 13. okt 2015, 20:20

Hvis nu tør humle skal med, må man vel også have %er på humlen?!
Vedhæftede filer
Capture.JPG
Capture.JPG (54.06 KiB) Vist 4393 gange
Goldenhammer
 
Indlæg: 411
Tilmeldt: 30. aug 2013, 12:36

Re: Relative mængder i opskrifter

Indlægaf Borg » 13. okt 2015, 21:11

Der er lidt udfordring med at mængden af smags- og aromahumlerne anføres i IBU. Hvis du har lavet en opskrift med en 5,5% alfasyre Citra, og jeg så har en på 7%, så får jeg meget mindre smag og aroma i min øl, da der skal en mindre mængde humle til at give samme IBU. Men dermed kommer der også mindre æteriske olier i øllen til smag og aroma.

Til bitterhumlen er en IBU-angivelse fin.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4427
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Relative mængder i opskrifter

Indlægaf Goldenhammer » 13. okt 2015, 21:20

Borg skrev:Der er lidt udfordring med at mængden af smags- og aromahumlerne anføres i IBU. Hvis du har lavet en opskrift med en 5,5% alfasyre Citra, og jeg så har en på 7%, så får jeg meget mindre smag og aroma i min øl, da der skal en mindre mængde humle til at give samme IBU. Men dermed kommer der også mindre æteriske olier i øllen til smag og aroma.

Til bitterhumlen er en IBU-angivelse fin.


Ja. Så skal man vel mere ind på:

Calculating Alpha Acid Units
AAUs are a good way to state hop additions in your recipes. By specifying the amount of alpha acid for each addition, rather than e.g. 2 oz of Cascade, you don't have to worry about year to year variation in the hop. An AAU is equal to the % AA multiplied by the weight in ounces.
For Example:
1.5 oz of Cascade at 5% alpha acid is 7.5 AAUs. If next year the alpha acid percentage in Cascade is 7.5%, you would only need 1 oz rather than 1.5 oz to arrive at the same bitterness contribution.
Goldenhammer
 
Indlæg: 411
Tilmeldt: 30. aug 2013, 12:36

Re: Relative mængder i opskrifter

Indlægaf airborn » 21. okt 2015, 09:59

Jeg har flere gange oplevet det problem at IBU ikke bliver beregnet efter samme formel.
Måske skal du angive hvilken du bruger Tinseth-Rager o.s.v
airborn
 
Indlæg: 345
Images: 1
Tilmeldt: 15. nov 2014, 18:59
Geografisk sted: Horsens


Tilbage til Opskrifter

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 1 gæst