Bourbon Dubbel

Redaktør: Co-Admin

Bourbon Dubbel

Indlægaf madse » 24. jan 2016, 16:27

Hej

Overvejer at lave en Dubbel med Bourbon og egetræsspåner. Jeg har fundet og justeret denne opskrift:

--------------------------
Boil Size: 23.73 l
Post Boil Volume: 21.84 l
Batch Size (fermenter): 20.00 l
Bottling Volume: 19.00 l
Estimated OG: 1.064 SG
Estimated Color: 37.8 EBC
Estimated IBU: 16.7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 71.30 %
Est Mash Efficiency: 74.9 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3.90 kg Pilsner (2 Row) Bel (3.9 EBC) Grain 1 67.7 %
0.50 kg Munich Malt - 10L (19.7 EBC) Grain 2 8.7 %
0.45 kg Special B Malt (354.6 EBC) Grain 3 7.8 %
0.34 kg Caraamber (59.1 EBC) Grain 4 5.9 %
14.00 g Styrian Goldings [5.40 %] - Boil 60.0 mi Hop 5 9.2 IBUs
14.00 g Styrian Goldings [5.40 %] - Boil 30.0 mi Hop 6 7.1 IBUs
14.00 g Styrian Goldings [5.40 %] - Boil 1.0 min Hop 7 0.4 IBUs
2.0 pkg SafBrew Ale (DCL/Fermentis #S-33) [23.66 Yeast 8 -
400.00 ml Bourbon (Primary 2.0 weeks) Flavor 9 -
100.00 g Dark Oak Chips (Primary 2.0 weeks) Flavor 10 -
0.57 kg Candi Sugar, Clear (1.0 EBC) Sugar 11 9.9 %

Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 5.76 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 13.54 l of water at 74.6 C 65.6 C 75 min

Sparge: Fly sparge with 15.39 l water at 75.6 C
Notes:
------

Kunne godt bruge lidt feedback på om i tror at sammensætningen og forholdene ser fine ude?

Derudover overvejer jeg at skifte S-33 ud, med enten Belgian Ale WLP550 eller Bourbon WLP070 - Hvad tænker i om det? Ved ikke om det bliver lige lovligt meget Bourbon smag, hvis Bourbon-gæren også fremhæver det.

Go' søndag!
madse
 
Indlæg: 53
Tilmeldt: 21. okt 2014, 18:42

Re: Bourbon Dubbel

Indlægaf Borg » 24. jan 2016, 18:35

Maltsammensætningen kan sagtens gå an.
Humlen ville jeg ændre til 28 gram ved 60 min og 14 gram ved 10 min. Og så ville jeg sigte mod en IBU på 22-25 for at ballancere restsødmen lidt mere.
En Dubbel skal ikke have nogen humlearoma.

Hvad Burbon og egetræsspåner angår, skal der nok andre på banen med råd.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4429
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Bourbon Dubbel

Indlægaf JensGam » 24. jan 2016, 21:24

Lige umiddelbart vil jeg sige det er for meget Bourbon. Jeg ville bruge omkring halvdelen, hvis ikke kun 1/3.

Mvh
Jens Christian
5000 Odense C
www.jensgam.dk /// www.ohbl.dk
JensGam
 
Indlæg: 331
Images: 5
Tilmeldt: 6. dec 2005, 15:27
Geografisk sted: Odense

Re: Bourbon Dubbel

Indlægaf Nimbus39 » 24. jan 2016, 22:42

Borg skrev:Hvad Burbon og egetræsspåner angår, skal der nok andre på banen med råd.

Jeg ville vente med den til den skulle flaskes og så smage på den for at finde ud af hvordan en smager inden du "leger" mere med smagen.
Jeg gjorde det samme med min rom stout, det var først i corneliussen jeg tilsatte rom, så kunne jeg bedre smage hvad den gjorde ved øllet og samtidig smage den til med rommen.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
Nimbus39
 
Indlæg: 3384
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)

Re: Bourbon Dubbel

Indlægaf madse » 25. jan 2016, 07:43

Okay super.

Så en justering af humlen til en IBU omkring 25 + ingen aromahumle og at tilsætte bourbon før flaskningen, lidt af gangen så smagen kan justeres. Det lyder meget fornuftigt.

I forhold til egechipsne, så skal de jo ligge i Bourbon'en i et døgn, så de suger også noget af det.

Hvad med gæren? Er det hip som hap? :)
madse
 
Indlæg: 53
Tilmeldt: 21. okt 2014, 18:42

Re: Bourbon Dubbel

Indlægaf Nimbus39 » 25. jan 2016, 11:54

madse skrev:Så en justering af humlen til en IBU omkring 25 + ingen aromahumle

Det var nok ikke det Borg mente, der er forskel på ingen humlearoma og så ingen aromahumle, humle aftager over tid og derfor skal der stadigvæk humle i Belgisk øl, det skal bare ikke være helt så tydeligt som i mange andre øl. En god tommelfingerregel for Belgisk øl og humle er:
Af den samlede IBU må max 50% komme fra bitterhumlen, og du skal sjældent over 20 IBU samlet set.

Hvad angår gær er det ikke så vigtigt hvilken Belgisk gær du vælger ifht. stilarten, men det er vigtigt i forhold til hvad du ønsker det færdige resultat skal være.
Jeg bruger selv tørgær til det meste øl, og har prøvet både Lallemand, Fermentis og Mangrove Jack's - alle samme gode til formålet men med noget forskellige smagsbidrag.
Så læs beskrivelserne og vælg den belgiske tørgær der matcher det du går efter, underpitch den lidt og gær øllen lidt lunere end man normalt ville gøre - så får du en øl der vil være Belgisk i sin smagsprofil.
Når jeg bruger egespåner putter jeg dem i en humlesok og bager dem i ovnen i ca 1 time ved 100-120 grader for at gøre dem sterile, at lægge dem i whisky i nogle dage giver intet.
Du skal tænke på at whisky normalt ligger i tønden i 3+ år så medmindre der er tale om egespån lavet af whiskytønder når egetræet ikke at optage whisky i nævneværdig grad - der får du det samme resultat ved blot at hælde whisky og spåner i hver for sig hvilket også gør det lettere at styre smagen - men whisky kan også være en måde at sterilisere egetræet på ;-)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
Nimbus39
 
Indlæg: 3384
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)

Re: Bourbon Dubbel

Indlægaf madse » 26. jan 2016, 07:16

Perfekt, jamen så justerer jeg efter 20 i IBU. Men han skrev blot at det skulle i af to portioner, så den er vel god nok. De sidste skal i, i 10 min.

Interessant med gæren, jeg må lige læse lidt på de forskellige gær. Havde ellers regnet med at bruge Vådgær i stedet for, men kan være jeg bare skal holde mig til tørgær.

Så blev jeg så klogere, men kan godt se det logiske i at det ikke vil få smag på et døgn :)
madse
 
Indlæg: 53
Tilmeldt: 21. okt 2014, 18:42

Re: Bourbon Dubbel

Indlægaf Truntebryg » 26. jan 2016, 09:45

Kender ikke denne øl, men med det antal af indlæg du har så går jeg ud fra at du ikke har brygget 25 ++

Som begynder er det vigtigt at lave tingene så enkelt som muligt, derved er chancen for fejl minimeret. Så jeg vil bestemt gå efter tørgær, da det stort set ikke kan gå galt - giv den god varme, som Thomas skriver og netop Belgisk må godt få for lidt gær.

Mangrove Jack M27 er prøvet her, og jeg syntes den laver en lidt syrligt eftersmag som jeg ikke bryder mig om i en dubbel - men jeg er heller ikke specialist i de belgiske...

Af en eller anden grund står der NO mach out - er det bevist, og til hvilket formål?
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Bourbon Dubbel

Indlægaf madse » 26. jan 2016, 22:51

Fuldstændig enig, det er klart bedst at holde det så simpelt som muligt.

Er nok nærmere mine manglende kompetencer i Beersmith, det er jo ret kompliceret det program :)
madse
 
Indlæg: 53
Tilmeldt: 21. okt 2014, 18:42

Re: Bourbon Dubbel

Indlægaf Truntebryg » 27. jan 2016, 10:33

Det er derfor jeg bruger BeerCalc ;-)
(selvom jeg har BS)
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30


Tilbage til Opskrifter

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster