Jul-i opskrift

Redaktør: Co-Admin

Jul-i opskrift

Indlægaf Niles » 23. jul 2016, 11:50

Hey,
Det er juli, men måske snart tid til at tænke på lidt juleøl.
Jeg kunne godt tænke mig at lave en mørk sag, uden nogen form for krydderier, (ok måske lidt kan gå) og måske noget kandis i. Og så tænker jeg ikke en alt for stærk øl på 5-6 %
Er der nogen der har et godt bud liggende i beercalc eller her et sted?
Niles
 
Indlæg: 78
Tilmeldt: 17. feb 2012, 15:08

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Borg » 23. jul 2016, 18:40

Jeg har en juleøl du kan finde på min hjemmeside, men den opfylder desværre ikke alle dine kriterier.
Dog er der rift om den i sæsonen.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4382
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Dalmoseosebryg » 23. jul 2016, 22:01

Mørk øl med smag og Kandis og så ikke for meget alkohol, det lyder lidt som en udfordring.

Jeg tænker at lave en mørk dobbeltbock med kandis og en snert af lakrids og koriander og så måske appelsinskal
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 940
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Stensgaard » 24. jul 2016, 06:10

Vær opmærksom på, at kandis gør øllen mere tør - ikke sødere.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Brugeravatar
Stensgaard
 
Indlæg: 855
Tilmeldt: 19. maj 2013, 22:01
Geografisk sted: Nustrup, Vojens

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Thage » 24. jul 2016, 18:38

Borg skrev:Jeg har en juleøl du kan finde på min hjemmeside, men den opfylder desværre ikke alle dine kriterier.
Dog er der rift om den i sæsonen.


Jeg kan stemme for at det er et seriøst bud på en juleøl... Emnet tolkes bredt, men denne rammer som en god øl alle kan drikke, samt stadig lidt kompleks.

Skal selv kopiere den i løbet af august...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Thage
 
Indlæg: 1445
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Truntebryg » 24. jul 2016, 21:32

Borg skrev:Jeg har en juleøl du kan finde på min hjemmeside,


Jeg ser du har rug i opskriften - hvordan bidrager det til øllen ?

Har nemlig lige købt 2 kg rug ;-)
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5284
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Borg » 24. jul 2016, 22:43

Den giver en lidt cremet fornemmelse i munden, som om øllen er lidt tykkere, mere fyldig i fornemmelse, ikke i smag. Men det skal ikke så meget i, at rugen i sig selv bidrager til smagen. Kun fornemmelsen.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4382
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Truntebryg » 25. jul 2016, 08:39

Sjovt detalje med rosiner & mandlerne (kan dog god se inspirations kilden) men kan du smage mandlerne ?

Jeg har råkopieret opskriften - dog ikke den lyse candis den kan jeg ikke lige se meningen med ;-)

tror den kunne blive spændende ;-)
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5284
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Borg » 25. jul 2016, 11:22

Truntebryg skrev:Sjovt detalje med rosiner & mandlerne (kan dog god se inspirations kilden) men kan du smage mandlerne ?

Jeg har råkopieret opskriften - dog ikke den lyse candis den kan jeg ikke lige se meningen med ;-)

tror den kunne blive spændende ;-)

Mandlerne drukner nok lidt i smagen, og der burde komme flere i. Det gør nok ikke den store forskel, hvis de undlades.
Den lyse kandis var for at få noget forgærbart sukker der ikke var almindeligt hvidt sukker. Og da øllen var mørk nok i forvejen, så valgte jeg den lyse.
Kopiér bare løs ;-)
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4382
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Niles » 25. jul 2016, 14:41

Hej Borg,
Ja jeg tror da også det blir den jeg prøver an med. Lidt krydderier hører vel også julen til:)
Tak for bidragene.
Niles
 
Indlæg: 78
Tilmeldt: 17. feb 2012, 15:08

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Thage » 29. jul 2016, 10:10

Nåh er nu ved at handle ind, og kan se bazaren har de fleste malte... Dog har de ikke 2-row, men jeg har lidt 6-row fra chateau på lager - vil det kunne bruges? Jf. Hvad jeg kan læse burde det gå ok, men er 25% af malten der ligger der ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Thage
 
Indlæg: 1445
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf ciaran » 29. jul 2016, 14:49

Thage skrev:Dog har de ikke 2-row, men jeg har lidt 6-row fra chateau på lager - vil det kunne bruges?


Næsten al malt til brygning er lavet fra 2-radet byg. Hvis der er brugt 6-radet byg vil det nok stå tydeligt - som er tilfældet for din chateau malt.
Brugeravatar
ciaran
 
Indlæg: 47
Tilmeldt: 7. mar 2010, 22:39
Geografisk sted: Bagsværd

Re: Jul-i opskrift

Indlægaf Truntebryg » 1. aug 2016, 07:15

Forskellen mellem 2 og 6-row malt er mindre end forskellen mellem dyrkningssted og bygsort.

6-row malt har dog en del ulemper:

Højere Protein ... some brewers have reported problems with the high enzyme and soluble protein levels of certain modern six-row cultivars. Six-row malts, can lead to too much color development during wort boiling, filtration problems, and the risk of haze formation.

Uens og mindre kærner... kræver at producenten skal sortere i størrelse, måske du får kærner som ikke passer til din valse uden justering ??

6-row malt burde være billigere da der er højere udbytte på marken. Højere udbytte er i min optik ikke et specielt plus.... men igen dyrkningssted og bygsort er nok langt vigtigere.
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5284
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland


Tilbage til Opskrifter

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster