Jul-i opskrift

Redaktør: Co-Admin

Besvar
Niles
Indlæg: 82
Tilmeldt: 17. feb 2012, 15:08

Jul-i opskrift

Indlæg af Niles »

Hey,
Det er juli, men måske snart tid til at tænke på lidt juleøl.
Jeg kunne godt tænke mig at lave en mørk sag, uden nogen form for krydderier, (ok måske lidt kan gå) og måske noget kandis i. Og så tænker jeg ikke en alt for stærk øl på 5-6 %
Er der nogen der har et godt bud liggende i beercalc eller her et sted?
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Borg »

Jeg har en juleøl du kan finde på min hjemmeside, men den opfylder desværre ikke alle dine kriterier.
Dog er der rift om den i sæsonen.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dalmoseosebryg
Indlæg: 1167
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Dalmoseosebryg »

Mørk øl med smag og Kandis og så ikke for meget alkohol, det lyder lidt som en udfordring.

Jeg tænker at lave en mørk dobbeltbock med kandis og en snert af lakrids og koriander og så måske appelsinskal
Brugeravatar
Stensgaard
Indlæg: 864
Tilmeldt: 19. maj 2013, 22:01
Geografisk sted: Nustrup, Vojens

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Stensgaard »

Vær opmærksom på, at kandis gør øllen mere tør - ikke sødere.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Thage »

Borg skrev:Jeg har en juleøl du kan finde på min hjemmeside, men den opfylder desværre ikke alle dine kriterier.
Dog er der rift om den i sæsonen.
Jeg kan stemme for at det er et seriøst bud på en juleøl... Emnet tolkes bredt, men denne rammer som en god øl alle kan drikke, samt stadig lidt kompleks.

Skal selv kopiere den i løbet af august...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Truntebryg »

Borg skrev:Jeg har en juleøl du kan finde på min hjemmeside,
Jeg ser du har rug i opskriften - hvordan bidrager det til øllen ?

Har nemlig lige købt 2 kg rug ;-)
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Borg »

Den giver en lidt cremet fornemmelse i munden, som om øllen er lidt tykkere, mere fyldig i fornemmelse, ikke i smag. Men det skal ikke så meget i, at rugen i sig selv bidrager til smagen. Kun fornemmelsen.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Truntebryg »

Sjovt detalje med rosiner & mandlerne (kan dog god se inspirations kilden) men kan du smage mandlerne ?

Jeg har råkopieret opskriften - dog ikke den lyse candis den kan jeg ikke lige se meningen med ;-)

tror den kunne blive spændende ;-)
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Borg »

Truntebryg skrev:Sjovt detalje med rosiner & mandlerne (kan dog god se inspirations kilden) men kan du smage mandlerne ?

Jeg har råkopieret opskriften - dog ikke den lyse candis den kan jeg ikke lige se meningen med ;-)

tror den kunne blive spændende ;-)
Mandlerne drukner nok lidt i smagen, og der burde komme flere i. Det gør nok ikke den store forskel, hvis de undlades.
Den lyse kandis var for at få noget forgærbart sukker der ikke var almindeligt hvidt sukker. Og da øllen var mørk nok i forvejen, så valgte jeg den lyse.
Kopiér bare løs ;-)
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Niles
Indlæg: 82
Tilmeldt: 17. feb 2012, 15:08

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Niles »

Hej Borg,
Ja jeg tror da også det blir den jeg prøver an med. Lidt krydderier hører vel også julen til:)
Tak for bidragene.
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Thage »

Nåh er nu ved at handle ind, og kan se bazaren har de fleste malte... Dog har de ikke 2-row, men jeg har lidt 6-row fra chateau på lager - vil det kunne bruges? Jf. Hvad jeg kan læse burde det gå ok, men er 25% af malten der ligger der ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
ciaran
Indlæg: 47
Tilmeldt: 7. mar 2010, 22:39
Geografisk sted: Bagsværd

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af ciaran »

Thage skrev:Dog har de ikke 2-row, men jeg har lidt 6-row fra chateau på lager - vil det kunne bruges?
Næsten al malt til brygning er lavet fra 2-radet byg. Hvis der er brugt 6-radet byg vil det nok stå tydeligt - som er tilfældet for din chateau malt.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Jul-i opskrift

Indlæg af Truntebryg »

Forskellen mellem 2 og 6-row malt er mindre end forskellen mellem dyrkningssted og bygsort.

6-row malt har dog en del ulemper:

Højere Protein ... some brewers have reported problems with the high enzyme and soluble protein levels of certain modern six-row cultivars. Six-row malts, can lead to too much color development during wort boiling, filtration problems, and the risk of haze formation.

Uens og mindre kærner... kræver at producenten skal sortere i størrelse, måske du får kærner som ikke passer til din valse uden justering ??

6-row malt burde være billigere da der er højere udbytte på marken. Højere udbytte er i min optik ikke et specielt plus.... men igen dyrkningssted og bygsort er nok langt vigtigere.
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"