Belgisk dubble - kommentarer søges

Redaktør: Co-Admin

Besvar
chrjensen
Indlæg: 4
Tilmeldt: 12. aug 2015, 17:00

Belgisk dubble - kommentarer søges

Indlæg af chrjensen »

Hej alle. Jeg er relativ nystartet håndbrygger. Har lavet 5 bryg, hvoraf den sidste var all-grain. Jeg bygger op til at lave et bud på min favorit øl-stil. Belgisk dubble. Jeg bruger Brewers Friend til opskrifter, ikke beersmith (kan godt lide at det er tilgængeligt online).

Her er mit første bud:
http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... n-dubble-1

Tankerne bag er at jeg gerne vil have en sammensat og fyldig maltsmag (derfor de forskellige malttyper og forholdsvist høje indhold af specialmalt). Jeg mæsker ved en ikke alt for høj temperatur for at reducere sødmen, da jeg ellers forestiller mig, at det bliver for overvældende (også taget den lave bitterhed i betragtning). Jeg tilsætter 300g umaltet bygflager for at få et mere stabilt skum - jeg vil ikke bruge hvede, da jeg ikke umiddelbart er interesseret i hvedesmagen.

Valget af humle ligger ikke helt fast - jeg skal lige forbi maltbazzaren og prøve-dufte til hvad de har på lager :-)

Kommentarer og forslag til ændring er meget velkomne.
Brugeravatar
ThomasM
Indlæg: 200
Tilmeldt: 5. feb 2014, 19:09
Geografisk sted: Nordjylland, ulsted

Re: Belgisk dubble - kommentarer søges

Indlæg af ThomasM »

Hej har ikke så mange kommentarer til selv opskriften det er nok nimbus39 som expert i det.

Men vil sige jeg selv har haft gode resultater med Mangrove Jacks M27 som gær i de belgiske øl jeg selv har brygget.
/Thomas
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Belgisk dubble - kommentarer søges

Indlæg af Nimbus39 »

Din grundøl ser fornuftig ud, men jeg ved dog ikke hvad "Special W" er for noget jeg går dog ud fra det er en slags "Special B", jeg ville vælge at tilsætte lidt Biscuit og så skrue lidt ned for CaraBelge og Abbey.
Din humle skal helst være kontinental og så må max 50% af den samlede IBU stamme fra bitterhumlen. Den samlede IBU bør samtidig ikke overstige ca. 20 (hvilket den jo heller ikke gør lige PT)
Som gær ville jeg vælge en S-33 hvis det skal være tørgær, den skal gære en anelse lunt for at frembringe de typiske "belgiske" noter af frugt o.lign. og (som "alle" nok ved) så ville jeg også underpitche gæren en anelse for at understrege de Belgiske smagsnuancer - men det skal man være forsigtig med hvis man ikke er vant til at "lege" med stresset gær da det godt kan gå galt.
Mangrove Jacks M27 er udgået af deres sortiment simpelthen fordi den lavede for mange off-flavors (især nogle underlige syrlige noter) så skal det være Mangrove Jacks hedder den nu M47 (M31 & M41 kan nok også bruges)
(http://mangrovejacks.com/collections/cr ... ies-yeasts" onclick="window.open(this.href);return false;)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
chrjensen
Indlæg: 4
Tilmeldt: 12. aug 2015, 17:00

Re: Belgisk dubble - kommentarer søges

Indlæg af chrjensen »

Special W er Weyermanns version af Special B, så ja, det er korrekt antaget. Jeg kender ikke til Biscuit malt, men ifølge denne liste, er Melanoidin Malt fra Weyermann en mulig erstatning (jeg er ikke specielt forelsket i weyermann, det er bare det mærke min lokale øl-brygge-pusher fører, så det gør tingene lidt nemmere).

Godt tip med humlen. Jeg kan se, at jeg skal justerer lidt her. Saaz er så vidt jeg kan forstå kontinental (= fra Europa, minus England). Men det er en god guide hvis jeg skal finde et alternativ.

Som gær har jeg overvejet en del muligheder. Med mine begrænsede erfaringer har har jeg mest tiltro til tørgær, men iflg. nogle kilder skulle mulighederne for 'spændende' gærtyper være større med vådgær. Kandidater er:

Safbrew BE-256
Safbrew S33
Mangrove Jack's M47

Tusind tak for hjælpen. Det bliver nok mit næste bryg :-)
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"