Hjælp til tydning af oprkrift - flaskning

Redaktør: Co-Admin

Hjælp til tydning af oprkrift - flaskning

Indlægaf brøggeren » 20. nov 2016, 20:55

Ærede medlemmer,

Måske der er en der kan hjælpe mig her.

Jeg fandt en opskrift på en Westvleteren 12. Efter signende verdens bedste øl. Det ser lovende ud, og jeg har brygget i 5 timer i dag. Det er en meget kompleks øl.
Jeg fandt den her: https://beerrecipes.org/Recipe/1241/aaa-westvleteren-12-d-180-variation.html.

Jeg er noget i tvivl om sidste afsnit om flaskning. Det ser ud som om at man skal stikke øllet om og at det skal gære. Kan det være rigtigt. Se teksten:
BOTTLING
Create a fresh stir-plate 2 liter yeast pitch using high quality Pils wort. Decant to 500ml. Boil 152 grams dextrose with 1 pint water. Cool and add to bottling fermenter. Decant ale to bottling fermenter and pitch yeast. Stir well then stir well again :) Bottle leaving 1 inch from top of long neck. Let prime for 3 weeks at 78-80F. Move to cellar temps and let chill for 6 months at 55-60F. Drink after 6 months to 1 year.


Håber at der er en der kan hjælpe med at tyde meningen her?

De bedste hilsner
En ivrig hjemmebrygger
Lars Brøgger
brøggeren
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: 22. maj 2013, 20:51

Re: Hjælp til tydning af oprkrift - flaskning

Indlægaf MonkeyBrew » 20. nov 2016, 21:42

Grunden til at de skriver man skal tilsætte frisk gær er for at sikre at der er nok gær til efterkarbonering. Det er en lidt langhåret måde at gøre det på, men det giver et sikkert resultat.
Det de mener er at man starter med at lave en gærstarter. Når den så er færdig med at lave en masse frisk gær, dekanterer man den. Dvs at man hælder det meste af væsken ud, så man har det meste af gæren tilbage. Så koger man den mængde sukker man skal bruge til efterkarbonering (flaskning) og hælder det på den tank man vil bruge til flaskningen. Der er ikke tale om en direkte omstikning, men nærmere en overflytning af den primære gærtank til en ny tank som skal indeholde den friske gær, sukkervandsopløsningen og øllet.
Iflg dem, skal sukkervandet hældes i (sådan gør jeg også altid), dernæst øllet og til sidst den dekanterede gær. Der kan røres forsigtigt rundt for at blande det godt, men uden at plaske eller ilte.
Håber det gav mening. :)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk

Mæsketemperature for stilarterne:

viewtopic.php?f=7&t=9792&p=85351&hilit=m%C3%A6sketemperature#p85351
Brugeravatar
MonkeyBrew
 
Indlæg: 4415
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Hjælp til tydning af oprkrift - flaskning

Indlægaf brøggeren » 21. nov 2016, 21:07

Hej Lars,

Takker for dit meget udførlige og absolut fyldestgørende svar. Det giver absolut god mening.

Og tak for linket til mæske temperaturene:-)

De bedste hilsner
Lars Brøgger
brøggeren
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: 22. maj 2013, 20:51

Re: Hjælp til tydning af oprkrift - flaskning

Indlægaf MonkeyBrew » 22. nov 2016, 09:11

Det var så lidt. God brygning. :)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk

Mæsketemperature for stilarterne:

viewtopic.php?f=7&t=9792&p=85351&hilit=m%C3%A6sketemperature#p85351
Brugeravatar
MonkeyBrew
 
Indlæg: 4415
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Hjælp til tydning af oprkrift - flaskning

Indlægaf brøggeren » 22. nov 2016, 18:17

Hej Lars,

Joh tak for det - Kan lige fortælle, at jeg lige har hældt det hele ud. Jeg lavede en proces fejl. Jeg opdagede det faktisk efter at have læst dit mæske temperatur skema.

Jeg fik kogt malten sammen med humlen. Mega fejl 40. Jeg er gået fra mini mash brygning til all grain, og tænkte derfor ikke over det med at bygen ikke må varmes over 80 grader. Så blev jeg så klog. Har dog bestilt nyt byg og starter på søndag.

Måske du kan hjælpe med at svare på dette som jeg ser i BeerSmith opskrifter:

Sparge: Batch sparge with 2 steps (0,43l, 17,03l) of 75,6 C water
og
Mash Notes: Simple single infusion mash

De bedste hilsner
Lars Brøgger
brøggeren
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: 22. maj 2013, 20:51

Re: Hjælp til tydning af oprkrift - flaskning

Indlægaf Truntebryg » 23. nov 2016, 10:03

ACH man må aldrig hælde ud !!

Tænk hvis du har udviklet et nyt koncept.... men at koge 1 time på skallerne er nok lige i overkanten ;-)

Men faktisk ved vi det jo ikke, for der er jo ikke nogen der har prøvet det (før dig)
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Hjælp til tydning af oprkrift - flaskning

Indlægaf Truntebryg » 23. nov 2016, 10:13

Batch sparge - er ikke noget du skal men noget du kan....

Teknikken er simpel, lad alt urt løbe ud af gryden, fyld spargevand på igen - vent - tøm gryden igen.

Det kan du gøre 1 eller 2 gange afhængig af hvor stærk urt du ønsker.

Jeg ved ikke hvad en "Simple single infusion mash" er men en "single infusion mash" er blot en mæskestart direkte på mæsketemperaturen. Altså du varmer mæskevandet op til mæsketemperatur + 5°C (udstyrs afhængigt) putter malt i og du skulle så gerne ramme mæsketemperatur (der er intet galt i at ramme lidt lavere og så varme op til korrekt temperatur)
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Hjælp til tydning af oprkrift - flaskning

Indlægaf brøggeren » 23. nov 2016, 20:06

Tak Truntebryg :-)
Tænker at min øl var blevet så fuld af Taniner at den nærmeste var blevet udrikkelig.

Fandt en artikel om single infusion og flere step, eller "decoction" som det også hedder. Se her: http://byo.com/body/item/537-decoction-mashing-techniques.

Takker for din tid.

Cheers
Lars Brøgger
brøggeren
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: 22. maj 2013, 20:51


Tilbage til Opskrifter

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 7 gæster