Side 1 af 1

Kölsch opskrift

: 2. jul 2008, 22:55
af Listende-elg
Jeg gav min underbo en flaske med håndbryg i går, og fik en flaske tysk Früh Kölsch i bytte (hun er tysker).
Nu ligger landet sådan at jeg skal en tur til Spa (det er jo ikke så langt fra hvor jeg bor), for at se Formel 1 i september - og i den forbindelse vil jeg gerne medbringe øl.
Jeg håber selvfølgelig at vejret er hamrende godt til den tid, og derfor må det gerne være noget pilsner agtigt. Desværre kan jeg pt. ikke klemme et køleskab ind i vores kælder, og derfor bliver det svært at gære noget meget koldere end stuetemperatur.
Min tanke var derfor at jeg måske skulle prøve en Kölsch. Ifølge wikipedia er det netop en pilsnertype, der er brygget med overgær og gæret ved 16-20 grader. Perfekt til formålet.

Er der nogen der har erfaringer ud i sådan noget? Jeg kan se at der er en del forskellige i BeerCalc, men da ingen af dem er premierede er det svært at vurdere om de var noget værd.

: 3. jul 2008, 10:05
af admin
Billede

: 3. jul 2008, 16:03
af Listende-elg
Super, det er jo lige ud ad landevejen, bortset fra at der står at den skal lagre ved 5-10 grader...
Hvor meget har lagertemperaturen at sige ift. smagen?

Mvh. Kasper

: 3. jul 2008, 16:19
af Jonas
Hej Elg!

jeg ved ikke om jeg ville komme hvede i, jeg ville nok foretrække den mere ren i smagen!

Og så kan du roligt lade den stå ved 16-20 grader - den skal nok blive bælle-bar!

: 3. jul 2008, 22:54
af maskinmester
Hej Kasper,

Jeg har brygget noget der ligner en kölsch en del for ca 2 måneder siden og resultatet er blevet en meget frisk øl uden at have koldlagret. Jeg gærede den ved ca. 16-17 grader med en wyeast 1007 germal ale i en god uge og allerede efter 14 dage på flaske kunne de første skylles ned med velbehag og yderligere 14 dage efter var øllet klar og mere færdigt i smagen.

Min øl blev dog lidt mere humlet end kölsh, så valgte at kalde den en blonde istedet... Men kloge mennesker siger, at blonde, kölsch og cream ale i bund og grund er den samme øl med lidt regionale forskelligheder.

Bortset fra det, så kan du sagtens smide op til 10% hvede i uden det direkte smages i det færdige øl, men det giver lidt mere fylde til øllet.

Mvh. Kåre

: 4. jul 2008, 07:01
af admin
Bortset fra det, så kan du sagtens smide op til 10% hvede i uden det direkte smages i det færdige øl, men det giver lidt mere fylde til øllet.

Mvh. Kåre
Og en ret god skum med store bobler.

Jens

: 4. jul 2008, 09:34
af Listende-elg
Okay - så vil jeg prøve at tilføje lidt hvede til min opskrift.
Jeg havde tænkt mig at benytte:

5 kg Pilsner malt
1 kg Vienna malt
50 g spalt select humle
1 pakke Wyeast 1007 German ale

til 25 liter kölsch (62% effektivitet :o/), og så evt. tilsætte lidt hvid kandis for at booste procenten en smule. Men jeg kan bare droppe kandis'en og så tilføje en smule hvedemalt.

Tak!

Mvh. Kasper

: 4. jul 2008, 09:40
af Listende-elg
Og så lige et tillægsspørgsmål...
Ifølge "Check Style" funktionen, så skal en Kölsch have en OG på 1042-1046 og ende på 1006-1010. Hvordan får jeg øllen til at gære så langt ned? Gærens "attenuation" er jo som den er - ca. 75%. For at gære den så langt ned, skal jeg jo i realiteten have en gær med 80% att.

Iøvrigt har jeg tilføjet 500g Dry Wheat Extract 44:55, som jeg alligevel har liggende. Og så har jeg ændret den til 75 humle.

Den ligger i BeerCalc som "Formel Klsch" (den kan ikke lave ö) - mit bryggernavn er "Kasper Hansen".

Mvh. Kasper

: 4. jul 2008, 11:57
af admin

Re:

: 5. apr 2015, 08:48
af denner
admin skrev:Billede
Hvilken bog er vi ude i her?