Brug af valle i øl?

Redaktør: Co-Admin

Brug af valle i øl?

Indlægaf Glenn H. » 10. apr 2010, 06:33

Jeg har fået tilbudt noget valle fra et ostemejeri.
Kan man på nogen måde bruge det i sine øl?
- mvh. Glenn
Brugeravatar
Glenn H.
 
Indlæg: 182
Tilmeldt: 18. dec 2009, 09:59
Geografisk sted: Kolding

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Morten L » 10. apr 2010, 07:47

Ja, det kan du godt.

Så vidt jeg ved er problemet at finde en gær der kan omdanne laktosen i vallen.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
 
Indlæg: 2428
Tilmeldt: 6. jul 2009, 21:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Ousen » 13. apr 2010, 07:46

Du kan jo prøve at kontakte Gundestrup. De laver øl med valle. Jeg var til en smagning af deres produkter og de var helt ok. Dog var den vi smagte på valle ikke min favorit, men jeg tror ikke det havde noget med vallen at gøre.

http://www.mejeri-bryg.dk/
Brugeravatar
Ousen
Co-Admin
 
Indlæg: 352
Tilmeldt: 7. jun 2009, 07:41
Geografisk sted: Fredericia

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf jakobø » 13. apr 2010, 18:16

det lyder ret intressant, dog vil jeg forebeholde mig retten til at være skeptisk, hvis man læser deres side bruger de en gær der kan forgære laktse, som jo i bryg kredse bliver betragtet som uforgærbart, så det er jo vist ikke en helt almindelig gær.

traditionelt kender jeg kun til brugen af valle i bagning hvor det skulle give gode gærdejs produkter.
Brygger lejlighedsvist.
jakobø
 
Indlæg: 1796
Tilmeldt: 2. sep 2006, 09:43
Geografisk sted: 7000 fredericia

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Ousen » 14. apr 2010, 18:31

De bruger nemlig mere end en gær, men kan da ikke lige huske hvilke.
Brugeravatar
Ousen
Co-Admin
 
Indlæg: 352
Tilmeldt: 7. jun 2009, 07:41
Geografisk sted: Fredericia

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Thomas Riisbjerg » 15. apr 2010, 12:04

Brettanomyces Clausenii er eftersigende i stand til at forgære laktose. Men hvorfor ikke udnytte laktosen til at lave en milk/cream/sweet stout?

http://thebrewingnetwork.com/shows/The- ... w-08-13-07

Jeg vil tro at vallen bare erstatter alt dit vand og at du ikke skal tilsætte ekstra laktose, men der må du jo høre om de har et bud på hvormeget laktose der er i vallen pr. liter.

Mmm, milk stout.
Thomas Riisbjerg
 
Indlæg: 28
Tilmeldt: 13. feb 2008, 08:57
Geografisk sted: København

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Ousen » 15. apr 2010, 14:36

Brettanomyces. Der var den!
Brugeravatar
Ousen
Co-Admin
 
Indlæg: 352
Tilmeldt: 7. jun 2009, 07:41
Geografisk sted: Fredericia

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Veritas » 16. apr 2010, 13:19

Hvis vi snakker om ganske alm. valle fra osteproduktion, altså ikke koncentreret valle, ligger laktose indholdet på ca. 44 gram pr. kg. valle. Derudover indeholder det desuden lidt fedt og protein, samt en lille smule mineraler/salte og citronsyre.
-Jesper
http://www.silkeborg-bryghus.dk
Homer no function beer well without
Veritas
 
Indlæg: 139
Tilmeldt: 9. aug 2006, 17:07
Geografisk sted: Silkeborg/Odense

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Glenn H. » 16. apr 2010, 17:24

okay det lyder ikke helt ment at gå til.... ihvertfald ikke for en nybegynder som mig...
- mvh. Glenn
Brugeravatar
Glenn H.
 
Indlæg: 182
Tilmeldt: 18. dec 2009, 09:59
Geografisk sted: Kolding

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf admin » 20. maj 2010, 19:13

Jeg kender Ditlev, over fra fyn "gundestrup mejeri" de laver da øl på valle, jeg kan da prøve at sørge ham ? hvis det har interesse.
http://www.bryggerkarl.dk/kontakt.html

Jens
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4614
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Glenn H. » 21. maj 2010, 19:54

admin skrev:Jeg kender Ditlev, over fra fyn "gundestrup mejeri" de laver da øl på valle, jeg kan da prøve at sørge ham ? hvis det har interesse.
http://www.bryggerkarl.dk/kontakt.html

Jens


Ja meget gerne
- mvh. Glenn
Brugeravatar
Glenn H.
 
Indlæg: 182
Tilmeldt: 18. dec 2009, 09:59
Geografisk sted: Kolding

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf admin » 31. maj 2010, 18:43

Hej Jens
Valle kan godt bruges i ølbrygning.
1. betingelse er at vallen er helt frisk, den syrner i løbet af nogle timer og kan derefter ikke bruges. Den kan pastroriseres umiddelbart efter aftapning og kan derefter holde sig noget længere.
2. betingelse er at den rigtige gær bruges. Vi (Gundestrup Mejeri og Bryghus) bruger to forskellige kluyveromysis maxianus fra Chr. Hansen. Det skal siges at gærene er ret dyre.
Godt bryg.
Ditlev


Svaret fra den gode ven og brygger Ditlev :-)

Jens
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4614
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Glenn H. » 1. jun 2010, 08:21

Tak for svaret Jens.
- mvh. Glenn
Brugeravatar
Glenn H.
 
Indlæg: 182
Tilmeldt: 18. dec 2009, 09:59
Geografisk sted: Kolding

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf Christian Ernstsen » 1. dec 2011, 16:23

Og her over et år senere nåede nyheden så endelig dagspressen!

http://epn.dk/brancher/foedevarer/article2623795.ece

Det er da humor at navngive sin øl: Valle's Bock-øl

:-)
Med venlig hilsen
Christian
- BV Håndbryg
Brygsetup: 25 liter elgryde, pumpe og modstrømskøler. 23 bryg i alt.
Brugeravatar
Christian Ernstsen
 
Indlæg: 772
Tilmeldt: 28. okt 2009, 12:21
Geografisk sted: Todbjerg (lige nord for Århus)

Re: Brug af valle i øl?

Indlægaf El-hansen.dk » 22. jun 2015, 19:31

Hej Glenn H
Jeg kan se det er en gammel tråd
Har du fået brygget en øl med valle
Eller er der andre der har prøvet det

Henrik
Brugeravatar
El-hansen.dk
 
Indlæg: 106
Tilmeldt: 25. jan 2014, 21:52
Geografisk sted: 6580 Vamdrup


Tilbage til Opskrifter

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster