Carlsberg 47
Redaktør: Co-Admin
Re: Carlsberg 47
Det ser da umiddelbart meget fornuftigt ud.
Jeg ville nok mæske noget lavere 63°C
Nu er det et stykke tid siden jeg har haft fornøjelsen at smage den, men er IBUén ikke lige vel i overkanten?
Kofoed
Jeg ville nok mæske noget lavere 63°C
Nu er det et stykke tid siden jeg har haft fornøjelsen at smage den, men er IBUén ikke lige vel i overkanten?
Kofoed
Re: Carlsberg 47
Jeg regner som sagt med at degasse en og måle fg, så jeg kan tjekke om Ewalds oplysninger er korrekte. Hvis det er lavere sætter jeg nok mæsketemperaturen ned, men hvis den er 1013, som jeg regnede den ud til, tror jeg ikke, jeg skal lavere. Ikke med sukkertilsætning i hvert fald.Kofoed skrev:Det ser da umiddelbart meget fornuftigt ud.
Jeg ville nok mæske noget lavere 63°C
Nu er det et stykke tid siden jeg har haft fornøjelsen at smage den, men er IBUén ikke lige vel i overkanten?
Kofoed
De 35 ibu er også fra Ewalds bog. De sidste par stykker, jeg har fået, har været lagrede, så der har humlen været noget mere væk. Jeg må ud og købe nogle friske og prøvesmage. Jeg husker den som ret humlet.
VH
Søren
Re: Carlsberg 47
Nu er det nok ikke tilfældet med en øl af den styrke her - men med de store bryggeriers pilsnere på f.eks 4,6% er det helt normalt at indbrygningsprocenten er højere, hvorefter de nedbrygger med karboniseret vand til den ønskede ( og ensartede ) alkohol % - I det tilfælde kan vi ikke bruge en FG måling til ret meget.
Kofoed
Kofoed
Re: Carlsberg 47
Nej jeg har selv tænkt tanken, men jeg tror heller ikke den er indbrygget, når den er så stærk. Pointen i det forsvinder vist, når vi kommer op i de højere procenter (så vidt jeg ved)
VH
Søren
VH
Søren
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Carlsberg 47
Kommer vist også til at finde et par 47 i morgen. Carlsberg selv kalder det en Bock og nogle gange en stærk Pilsner. Har også været brygget med råfrugt…
Da jeg netop har en 6,8% Bock på lager, med 40 EBC, 31 IBU og god sødme ja så ligner det jo lidt noget 47 agtig. Det skal da undersøges..
Da jeg netop har en 6,8% Bock på lager, med 40 EBC, 31 IBU og god sødme ja så ligner det jo lidt noget 47 agtig. Det skal da undersøges..
Re: Carlsberg 47
Ja det ville være spændende at høre din sammenligning. Så kan vi nok også få et skud på ibu. Det er noget af det, som jeg tit synes er svært at gætte.
VH
Søren
VH
Søren
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Carlsberg 47
OK – måske jeg har druket lidt for meget af den der 47’er. Men jeg kan bare ikke får dette til at passe.
FAKTA er dog:
MinTB 27 er en smule mørkere end CB 47. (CB er lysere end jeg husker den …)
CB er smagsmæsigt lidt mere humlet. MEN min 27’er virker lidt sødere. (ikke meget) Derfor kan humlen godt snyde lidt.
Min 27’er er mere fyldig og mere maltet og har mere karamelsmag – eller også virker 47’en bare lidt tyndere….
Min 27’er har bedre skum, og det holder meget længere.
Carlsberg 47 er i øvrigt en ganske glimrende øl !!!
Hvis jeg havde smagt dem blindt, så havde det godt nok være svært at gætte hvad der var hvad - HVIS ikke at det var fordi CB har en eller anden smag som der er i alle deres øl ….. specielt i en HOF. Kan ikke rigtig blive klog på hvad det er …. Heldigvis dækker malt, caramel og humle ret godt den der smag, så den er næsten væk.
Så det jeg ikke lige kan hitte ud af, CB 47 måler med refraktometer 1,030 hvor min egen måler 1,031 men omregnes dette med BeerSmith så fås der en FG på blot ca. 1,008 – det passer bare slet ikke på min ”søde” Bock. (har bikset et eget regneark sammen, og det får samme resultat som BeerSmith) Man kan jo ikke lave en sød øl, på 1,008 …….
Nu har jeg kommet til at drikke 47’eren, så jeg kan ikke lige måle med flydevægt.
FAKTA er dog:
MinTB 27 er en smule mørkere end CB 47. (CB er lysere end jeg husker den …)
CB er smagsmæsigt lidt mere humlet. MEN min 27’er virker lidt sødere. (ikke meget) Derfor kan humlen godt snyde lidt.
Min 27’er er mere fyldig og mere maltet og har mere karamelsmag – eller også virker 47’en bare lidt tyndere….
Min 27’er har bedre skum, og det holder meget længere.
Carlsberg 47 er i øvrigt en ganske glimrende øl !!!
Hvis jeg havde smagt dem blindt, så havde det godt nok være svært at gætte hvad der var hvad - HVIS ikke at det var fordi CB har en eller anden smag som der er i alle deres øl ….. specielt i en HOF. Kan ikke rigtig blive klog på hvad det er …. Heldigvis dækker malt, caramel og humle ret godt den der smag, så den er næsten væk.
Så det jeg ikke lige kan hitte ud af, CB 47 måler med refraktometer 1,030 hvor min egen måler 1,031 men omregnes dette med BeerSmith så fås der en FG på blot ca. 1,008 – det passer bare slet ikke på min ”søde” Bock. (har bikset et eget regneark sammen, og det får samme resultat som BeerSmith) Man kan jo ikke lave en sød øl, på 1,008 …….
Nu har jeg kommet til at drikke 47’eren, så jeg kan ikke lige måle med flydevægt.
Re: Carlsberg 47
Sjovt du siger det! - Det har også hele tiden været min opfattelseTruntebryg skrev: Man kan jo ikke lave en sød øl, på 1,008 …….
Min julebryg (undergæret OG 1.052) havnede på FG 1.008 - Den har en vældig fylde og sødme.
Re: Carlsberg 47
Nu har jeg sat en 47 over og degasse. Jeg gider ikke at stå og ryste den, så jeg tjekker den i morgen.
Umiddelbart tror jeg ikke hverken ibu eller ebc er helt skævt gættet. Jeg er derimod ikke helt sikker på malten i mit forslag. Der er en ret tydelig brødtone i den, synes jeg. Det ved jeg ikke, om min maltsammensætning vil give. Skal der evt noget biscuit malt i?
Jeg skriver igen, når jeg har målt fg i morgen.
VH
Søren
Umiddelbart tror jeg ikke hverken ibu eller ebc er helt skævt gættet. Jeg er derimod ikke helt sikker på malten i mit forslag. Der er en ret tydelig brødtone i den, synes jeg. Det ved jeg ikke, om min maltsammensætning vil give. Skal der evt noget biscuit malt i?
Jeg skriver igen, når jeg har målt fg i morgen.
VH
Søren
Re: Carlsberg 47
Min flydevægt siger præcis 1013. Jeg benyttede mig så lige af lejligheden til at tjekke den i almindeligt vand, og det ser ud til, at den viser rigtig.
Sært, når Truntebryg får 1008.
Sært, når Truntebryg får 1008.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Carlsberg 47
OK - jeg må ofre en 47'er mere imorgen og så prøve flydevægten....
Ang. din mængde cara, så tror jeg den er alt for høj.
Ang. din mængde cara, så tror jeg den er alt for høj.
Re: Carlsberg 47
Ja, det ville være fint, hvis du ville ofre dig. Så må du jo se, om du kan skaffe dig af med de sidste 2/3 også;-)Truntebryg skrev:OK - jeg må ofre en 47'er mere imorgen og så prøve flydevægten....
Ang. din mængde cara, så tror jeg den er alt for høj.
Og med hensyn til maltsammensætningen, så har du nok ret. Det er jo slet ikke crystalmalt, den smager af men mere brød eller korn. Jeg havde mest den høje tilsætning for at nå den rigtige farve, så jeg skal nok bare have noget mørkere i.
Giver munich den rigtige brødsmag. Jeg synes, at wienna gør, og de er vel lidt i familie, men jeg har mest brugt munich i mindre mængder.
VH
Søren
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Carlsberg 47
Ja – det var lidt hårdt at måtte drikke 47 efter en tur i Nyhavn i går aftes … men jeg er kommet over det. ;-)
OK – lidt nye tal, målt efter natten over i køkkenet = ca 20 C.
Flydevægt kalibrerings temperatur = 15 C cal med 0–punktsfejl = 0
Måling viste 1,010
Resultat: 1,010 kompensering med Beersmith for 20 C = 1,011
Flydevægt kalibrerings temperatur 20 C med 0–punktsfejl = 4
Måling viste 1,015
Resultat: 1,015 – 1,004 = 1,011
Da jeg ikke har 47’erns OG så kan jeg ikke rigtig udregne FG med mit refraktometer. Min originale brygrapport for min egen 27’er har ikke noteret et final OG, så jeg tør heller ikke rigtig gætte her. Jeg kan dog se at jeg har justeret den oprindelige udskrifts 1,072 til 1,068. Så den har nok været 1,068.
Tilbage til 47’ern – kendes refraktometer måling og flydevægtmåling, så kan BeerSmith vise dette:
Altså OG på 1,064 og FG på 1,011 og alc. på 6,94% – egentlig ikke så langt væk fra etikettens 7,0 % - det kunne godt ligne noget rigtigt, det her bud.
Da min 27’er er mere ”fed” og fyldig (sikker pga. glycerin produktion af gæren, når det nu ikke er restsukker) ja så kan det godt passe at min OG er 1,068 så et gæt på 1,064 for CB 47 er ikke helt hen i vejret HVIS en del af sukkermassen kommer fra ren sukker eller råfrugt.
Jeg har mæsket ved 66 C og pH 5,67 målt på ”kold” sample – min IBU er for lav til min 27’ers fedme – hvis den skal ligne en 47’er.
Så igen, hvis du skal lave noget der ligner en kommerciel main-stream øl, så lav øllen tynd, tynd og atter tynd - for ellers tjener de jo ikke penge... ;-)
OK – lidt nye tal, målt efter natten over i køkkenet = ca 20 C.
Flydevægt kalibrerings temperatur = 15 C cal med 0–punktsfejl = 0
Måling viste 1,010
Resultat: 1,010 kompensering med Beersmith for 20 C = 1,011
Flydevægt kalibrerings temperatur 20 C med 0–punktsfejl = 4
Måling viste 1,015
Resultat: 1,015 – 1,004 = 1,011
Da jeg ikke har 47’erns OG så kan jeg ikke rigtig udregne FG med mit refraktometer. Min originale brygrapport for min egen 27’er har ikke noteret et final OG, så jeg tør heller ikke rigtig gætte her. Jeg kan dog se at jeg har justeret den oprindelige udskrifts 1,072 til 1,068. Så den har nok været 1,068.
Tilbage til 47’ern – kendes refraktometer måling og flydevægtmåling, så kan BeerSmith vise dette:
Altså OG på 1,064 og FG på 1,011 og alc. på 6,94% – egentlig ikke så langt væk fra etikettens 7,0 % - det kunne godt ligne noget rigtigt, det her bud.
Da min 27’er er mere ”fed” og fyldig (sikker pga. glycerin produktion af gæren, når det nu ikke er restsukker) ja så kan det godt passe at min OG er 1,068 så et gæt på 1,064 for CB 47 er ikke helt hen i vejret HVIS en del af sukkermassen kommer fra ren sukker eller råfrugt.
Jeg har mæsket ved 66 C og pH 5,67 målt på ”kold” sample – min IBU er for lav til min 27’ers fedme – hvis den skal ligne en 47’er.
Så igen, hvis du skal lave noget der ligner en kommerciel main-stream øl, så lav øllen tynd, tynd og atter tynd - for ellers tjener de jo ikke penge... ;-)
Re: Carlsberg 47
Jeg faldt lige over denne tråd, hvor tæt kom I på målet ? Nu da jeg har arbejdet hos carlsberg har jeg lidt viden om deres øl, der er ihvertfald ikke sukker i, humlen magnum er heller ikke langt fra.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Carlsberg 47
Jeg har brygget den et par gange, hvor jeg hver gang har ændret lidt for at komme tættere på. Jeg er dog ikke langt fra den oprindelige opskrift stadig. Jeg har lidt lysere karamelmalt i og lidt melanoidin. Sukkeret har jeg holdt fast i. Oprindeligt var der råfrugt, hvilket gør kroppen lidt tyndere. Det prøver jeg at kopiere ved at bruge sukker.
Mæsketemperaturen har jeg kørt på 67 og det fungerer sådan set fint. Jeg har nogenlunde ramt der, hvor jeg skal i fg.
Humlen har jeg oppet lidt. Tror min udnyttelse er ringere, hvis man skal tro Anders Ewalds 35 ibu. Jeg ligger omkring 45.
Sidste forsøg blev brygget mens jeg udskænkede smagsprøver på øllets dag, så der var en del, der smuttede, så den er et stykke fra originalen. Udemærket øl dog.
VH
Søren
Mæsketemperaturen har jeg kørt på 67 og det fungerer sådan set fint. Jeg har nogenlunde ramt der, hvor jeg skal i fg.
Humlen har jeg oppet lidt. Tror min udnyttelse er ringere, hvis man skal tro Anders Ewalds 35 ibu. Jeg ligger omkring 45.
Sidste forsøg blev brygget mens jeg udskænkede smagsprøver på øllets dag, så der var en del, der smuttede, så den er et stykke fra originalen. Udemærket øl dog.
VH
Søren