Begynder spørgsmål
Redaktør: Co-Admin
-
- Indlæg: 5
- Tilmeldt: 18. jan 2012, 17:08
Begynder spørgsmål
Jeg vil gerne prøve at brygge forskellige øltyper og synes at 25 liter nok er rigelig som prøve, så hvis jeg vil brygge en halv portion, deler jeg så bare alle mængder med 2 eller skal der ændres i forholdet .
Næste spørgsmål, er om der måde hvor på man beregner mængden sf spargevand
Hilsen Erling
Næste spørgsmål, er om der måde hvor på man beregner mængden sf spargevand
Hilsen Erling
-
- Co-Admin
- Indlæg: 1878
- Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
- Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)
Re: Begynder spørgsmål
Man kan også vælge og lave 25 l også del inden du koger med humle og prøve forskelige humle typer eller dele når du skal gære og bruge forskelige gær typer til den samme øl også smage forskel.. men kun ændre en ting af gangen så du ved hvad det er der gør forskelden..
Brew Strong
Nikolaj
Nikolaj
Re: Begynder spørgsmål
i bogen "Håndbog i Ølbrygning" af Simon Wrisberg, er der et regne stykke, hvorpå du kan finde frem til mængden af spargevand:Erling Atzen skrev:er om der måde hvor på man beregner mængden sf spargevand
Jeg plejer dog at sætte lidt mere over ;-)Eksempel:
5 kg malt indmæskes med 15l vand. Hvor meget eftergydningsvand skal anvendes for at kunne opsamle 25 liter urt?
Forventet ølmængde = 25 liter
Mæskevand = 15 liter
Tab i mask 5X1 = 5 liter
25-(15-5) = 15 liter
Der skal altså anvendes 15 liter vand til eftergydning.
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Begynder spørgsmål
Spargevand - nok lidt forskelligt fra setup til setup og opskrift.
Jeg bruger 1 kg malt - til 3 L mæskevand og 4,5 L sparge. (altså 1 / 3 / 4,5)
Jeg bruger 1 kg malt - til 3 L mæskevand og 4,5 L sparge. (altså 1 / 3 / 4,5)
-
- Indlæg: 5
- Tilmeldt: 18. jan 2012, 17:08
Re: Begynder spørgsmål
Ok, tak for hjælpen
Hilsen Erling
Hilsen Erling
Re: Begynder spørgsmål
Måske kan mit svar i en anden tråd hjælpe dig med forståelsen: http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... org#p35074" onclick="window.open(this.href);return false;
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Begynder spørgsmål
TIl hvor stor en batchstørrelse? 6 liter? (tab: 1 liter i malten og ½ liter til setup'et)Truntebryg skrev:Spargevand - nok lidt forskelligt fra setup til setup og opskrift.
Jeg bruger 1 kg malt - til 3 L mæskevand og 4,5 L sparge. (altså 1 / 3 / 4,5)
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Begynder spørgsmål
Øhh! Min allerførste investering som hjemmebrygger var en licens til BeerSmith. Ellers ville jeg da stadig sidde med spindelvæv i håret, og spændingshovedpine, af at udregne min første opskrift.
Mvh: René
____________________________
Et forsøg, er bedre end 100 teorier.
____________________________
Et forsøg, er bedre end 100 teorier.
-
- Indlæg: 5
- Tilmeldt: 18. jan 2012, 17:08
Re: Begynder spørgsmål
Det er fint med brygsoftware, men når engelsk ikke er min stærke side er det ikke nemt at finde rundt i, findes programmerne ikke i en dansk version?
Hilsen Erling
Hilsen Erling
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Begynder spørgsmål
Øh – ja det må så være til ca 22 L pt.Borg skrev:TIl hvor stor en batchstørrelse? 6 liter? (tab: 1 liter i malten og ½ liter til setup'et)Truntebryg skrev:Spargevand - nok lidt forskelligt fra setup til setup og opskrift.
Jeg bruger 1 kg malt - til 3 L mæskevand og 4,5 L sparge. (altså 1 / 3 / 4,5)
3½ kg malt – 11 L mæskevand og 19 L spargevand (den sidste L er som regl i gryden til sidst), så jeg taber ca. 8L – 4L til malten og 4 L til humle kog.
Re: Begynder spørgsmål
Jeg ved ikke hvor god / dårlig du er til engelsk, så jeg kan ikke bedømme om det bliver et problem. Det kan bruge det metriske system, og der går vel ikke længe før du ved hvad de forskellige ingredienser hedder, det meste kaldes det samme som i butikkerne her i DK. Og det er ikke længere engelske stile der skal læses, men det er selvfølig nemt at sige når man kan engelsk. Så vidt jeg husker, kan man prøve programmet gratis, så kan du jo se om du bliver fortrolig med det.Erling Atzen skrev:Det er fint med brygsoftware, men når engelsk ikke er min stærke side er det ikke nemt at finde rundt i, findes programmerne ikke i en dansk version?
Hilsen Erling
Mvh: René
____________________________
Et forsøg, er bedre end 100 teorier.
____________________________
Et forsøg, er bedre end 100 teorier.
Re: Begynder spørgsmål
sparevand kommer vel også an på ens tab i mæske
regner jeg med 23l øl ender det ca med 80%
ved godt man kan fylde op til de 23 men så bliver det jo en tyndere øl både i smag og på %
regner jeg med 23l øl ender det ca med 80%
ved godt man kan fylde op til de 23 men så bliver det jo en tyndere øl både i smag og på %
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Begynder spørgsmål
Det gør det - men som udgangspunkt er det ikke svært at udvaske sukker ud af en ca. 15 cm høj filterkage.
Det er også bestemt af hvor høj alc. man ønsker. Skal man op på 7-8% ja så kan man ikke vaske det sidste tynde kavant ud, for man bliver jo nød til at stoppe sparge når man har nået Boil volumens max OG.
Stærkere øl kræver mere malt, større malt volumen giver automatisk ringere chance for god udvaskning af sukker pga højere filterkage. (med mindre man bruger en større gryde)
Det er også bestemt af hvor høj alc. man ønsker. Skal man op på 7-8% ja så kan man ikke vaske det sidste tynde kavant ud, for man bliver jo nød til at stoppe sparge når man har nået Boil volumens max OG.
Stærkere øl kræver mere malt, større malt volumen giver automatisk ringere chance for god udvaskning af sukker pga højere filterkage. (med mindre man bruger en større gryde)
Re: Begynder spørgsmål
Mener da ellers lige at have læst i HTB bogen at jo højere filterkage desto bedre.Truntebryg skrev:Det gør det - men som udgangspunkt er det ikke svært at udvaske sukker ud af en ca. 15 cm høj filterkage.
Det er også bestemt af hvor høj alc. man ønsker. Skal man op på 7-8% ja så kan man ikke vaske det sidste tynde kavant ud, for man bliver jo nød til at stoppe sparge når man har nået Boil volumens max OG.
Stærkere øl kræver mere malt, større malt volumen giver automatisk ringere chance for god udvaskning af sukker pga højere filterkage. (med mindre man bruger en større gryde)
Mvh.
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Begynder spørgsmål
Ja det har du godt nok ret i, han anbefaler en filterkage tykkelse på 15 til 30 cm ( 6”-12”)
Og ja, der kan vindes lidt på effektiviteten ca 98,5% ved 15 cm og 99,5% ved 30 cm – hvis dit manifold er udlagt rigtigt.(teoretisk)
Men det forstår jeg så bare ikke – det må da være lettere at gennem skylle et tynd lag frem for et tykt… Det står så også i direkte kontrast med dette Batch sparge diagram:
Rød 1 x sparge, gul 2 x sparge,grøn 3 x sparge (Blå ingen sparge)
Her ses det jo tydeligt at de ca. 7 lb malt jeg bruger, kan give en maksimal ca. 97% efficiency. Bruger du 12 lb ja så dropper efficiency hurtigt til ca 88%. (går ud fra at mere malt = højere filterkage)
Men indrømmet, det er for 3 x batch sparge – ikke sikkert at det er det samme som kontinuert sparge.
Og ja, der kan vindes lidt på effektiviteten ca 98,5% ved 15 cm og 99,5% ved 30 cm – hvis dit manifold er udlagt rigtigt.(teoretisk)
Men det forstår jeg så bare ikke – det må da være lettere at gennem skylle et tynd lag frem for et tykt… Det står så også i direkte kontrast med dette Batch sparge diagram:
Rød 1 x sparge, gul 2 x sparge,grøn 3 x sparge (Blå ingen sparge)
Her ses det jo tydeligt at de ca. 7 lb malt jeg bruger, kan give en maksimal ca. 97% efficiency. Bruger du 12 lb ja så dropper efficiency hurtigt til ca 88%. (går ud fra at mere malt = højere filterkage)
Men indrømmet, det er for 3 x batch sparge – ikke sikkert at det er det samme som kontinuert sparge.