Belgisk brown ale (påskebryg)

Redaktør: Co-Admin

Besvar
Brugeravatar
martin_pedersen
Indlæg: 413
Tilmeldt: 6. okt 2011, 14:49
Geografisk sted: 7080 Børkop

Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af martin_pedersen »

Hej Allesammen,

Nu har jeg prøvet at stykke en opskrift sammen på en brown ale ( Min første egen 100% :) )

Ellers pjlejer jeg at låne lidt hist og pist, jeg har vel lavet en 5 bryg nu, så der er stadig lidt vej endnu med rutinerne :)


Hvad siger i til sammensætningen ? godt skidt ?

ca. 20-21 L

2500 gr Pale ale malt
2000 gr Maris otter ( ved godt det er engelsk malt, men havde det i butikken :)
500 gr cara crystal
500 gr cara aroma
250 gr Chocolate malt


cascade 37 gr. 60 min
saaz 10 gr. de sidste 5min


overvejer at bruge en s-33 tørgær


mæske skema har jeg ikke helt styr på endnu,

men 50-52 C i 20min og hæve til 62-65 i 60 min og så slutte med 72 i 15 min


er det helt skævt sat sammen ????
All right, brain, I don't like you and you don't like me - so let's just do this and I'll get back to killing you with beer.

Martin

Ps. Det skal nok blive til øl!
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af admin »

men 50-52 C i 20min og hæve til 62-65 i 60 min og så slutte med 72 i 15 min
Jeg ville "glide" hen over de 50-52°C og stoppe ved 62-65°C i en time, måske holde 72 i bare 5 min eller gå direkte til 78°C
hvis du holder 45 til 55 grader forlænge er jeg bange for du mister skum, hvis du går efter sød øl så hold på 68 :-)

nååå ja det kan vi jo lige snakke om på lørdag :-)

Jens
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af Nimbus39 »

Ifølge 'Brew like a monk' er der en del belgiske bryggerier der gør følgende "underlige" ting når de brygger:
Brygger på en stor andel pilsnermalt.
Undlader mash-out, men blot mæsker varmt for at opnå sødmen.
(efter gængse normer) Underpitcher gæren.
Bruger en stor andel brygsukker (udover belgisk kandis.)

Jeg er blevet meget forsigtig med at bruge chokolademalt da jeg syntes den kan være svær at styre bitterheden med, så jeg ville overveje at ligge i underkanten af stilartens IBU for ikke at risikere at få en øl der er for bitter.
Overvej at bruge T-58'eren i stedet hvis du ikke bruger vådgær, den giver en dejlig krydret smag som falder godt i tråd med en "sæson øl"
S-33 bruges normalt mest til hvede øl, og du har ikke noget hvede i din opskrift ;-)

En af de bedste mørke belgiere jeg har brygget (23L, julebryg, 2009) er den her:

Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 7500 grammes
Biscuit Malt 50 EBC 300 grammes
Amber Malt 600 grammes
Special B 230 EBC 200 grammes
Dark Brown Sugar 435 grammes
Roasted Barley 87 grammes
Cara-hell 25 EBC 500 grammes
Flaked Oats 295 grammes

Mash schedule: 68 degrees for 60 minutes.

Hops
Styrian Golding 4.6% alpha 62 grammes 90 minutes
Styrian Golding 4.6% alpha 37 grammes 15 minutes

OG:1095

Fermentation
Yeast: WLP530 (første gang jeg lavede den brugte jeg T-58)
Fermented at 22 degrees C for 14 days.
Lagered at 10 degrees C for 120 days.
(Jeg fandt et par flasker der havde ligget i 2 år, og de var på højde med Westmalle og Rochefort, så laaang lagring gør underværker)

Comments
10g appelsinskal sød
5g appelsinskal bitter
5g stjerneanis
5g koriander
10g irish moss
2,2g gærnæring
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
mas
Indlæg: 1171
Tilmeldt: 19. mar 2006, 20:34
Geografisk sted: 2640, Hedehusene

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af mas »

S-33 bruges normalt mest til hvede øl, og du har ikke noget hvede i din opskrift ;-)
Jeg har lavet adskillige gode belgiere med S-33, særligt efter jeg fandt ud af den har vundet flere medaljer ved DM i belgiske stilarter.

Mvh

Thomas
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af admin »

Jeg har også brugt den flittigt, jeg syntes faktisk særligt godt om den malt profil gæren fremhæver.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
martin_pedersen
Indlæg: 413
Tilmeldt: 6. okt 2011, 14:49
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af martin_pedersen »

Hej allesammen,

Jeg tror jeg prøver den lidt af, jeg skulle gerne igang i aften nu fruen er ude af huset, og ungerne skal tidligt i seng :)

Jeg prøver at holde de 68 grader i en time, og gæren den bliver den s-33 jeg har på lager :)

Så må du forklare mig lidt på Lørdag Jens :) er det kaffe tid odder was ?? tror Konen er rar og lave kiksekage :) Nam...

Jeg dropper nok Chocolate malt'en og retter farven lidt til med Kandis som nimbus anbefaler, jeg gider ikke bitter øl :) Mit første jeg er sej til det her bryg, og jeg kan sagtens, var nemlig utrolig bitter...

Jeg tænker lidt på om man skulle give lidt koriander, jeg kender ikke rigtig til det men har det på lager listen :)


Nu jeg kommer igang så sent, er der så noget galt i at gemme urten til i morgen og koger den der, skulle der være problemer i det ? om ikke andet gør det på jobbet, så er strømmen gratis :)

Jeg justere lidt og ligger opskriften op
All right, brain, I don't like you and you don't like me - so let's just do this and I'll get back to killing you with beer.

Martin

Ps. Det skal nok blive til øl!
Brugeravatar
martin_pedersen
Indlæg: 413
Tilmeldt: 6. okt 2011, 14:49
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af martin_pedersen »

Hej Igen,



Her er en lettere modificeret udgave :)

Sådan bliver mæskningen ihvertfald den er sat igang :)


Mvh.

Martin "brygmand" :)
All right, brain, I don't like you and you don't like me - so let's just do this and I'll get back to killing you with beer.

Martin

Ps. Det skal nok blive til øl!
Brugeravatar
martin_pedersen
Indlæg: 413
Tilmeldt: 6. okt 2011, 14:49
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af martin_pedersen »

påskebryg v1.bsm
påske v1
(21.37 KiB) Downloadet 683 gange
All right, brain, I don't like you and you don't like me - so let's just do this and I'll get back to killing you with beer.

Martin

Ps. Det skal nok blive til øl!
Brugeravatar
martin_pedersen
Indlæg: 413
Tilmeldt: 6. okt 2011, 14:49
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af martin_pedersen »

Ja så er den i skabet, ryddet pænt op så konen ikke slår mig ihjel... Bryggede i bryggers for 2 anden gang, men første med nye røgalarmer som er tilkoblet alarmen..... tro i familien blev glade for det ??? :)


Nå men den smager fint, glæder mig til at smage ved omstikning :)


Godnat drenge, og tak for hjælpen....
All right, brain, I don't like you and you don't like me - so let's just do this and I'll get back to killing you with beer.

Martin

Ps. Det skal nok blive til øl!
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af Borg »

martin_pedersen skrev:Bryggede i bryggers for 2 anden gang
Lige lidt erfaring herfra som måske kan hjælpe med at sikre den fremtidige husfred:

Jeg bryggede i starten meget i vort bryggers. Dejligt rum, iøvrigt, på godt 30 kvm med husets bar m.m., og med hvidt loft og vægge.
Efter 5-7 bryg opdagede jeg nogle farvede striber ned ad væggene, som om der var løbet lidt vand ned.
Og ganske rigtigt. Ølbrygningen (hér specielt kogningen) giver så meget vanddamp i rummet, at det fortættedes på loft/vægge, og løb ned ad væggene. Farven regner jeg med også kommer fra øldampene. Det var sådan set let at få af, men det gav ikke mange point på kontoen.

Husk derfor, at lufte rigtig godt ud mens du brygger. Der fordamper trods alt 2-4 liter urt under kogningen af til 25 liter...
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
martin_pedersen
Indlæg: 413
Tilmeldt: 6. okt 2011, 14:49
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Belgisk brown ale (påskebryg)

Indlæg af martin_pedersen »

Jep det kan jeg egentlig tænke mig, jeg lufter dog ud, meeeen nok ikke så meget... Vil sige drømmen er nu også bare få et gasblus og gryde, så kan man da stå udenfor.... Jeg vil ikke satse på min el koger kan klare kulden i øjeblikket..

Så gas står på ønskeseddel :)
All right, brain, I don't like you and you don't like me - so let's just do this and I'll get back to killing you with beer.

Martin

Ps. Det skal nok blive til øl!
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"