Frugt øl (Hindbær)
Redaktør: Co-Admin
Frugt øl (Hindbær)
Søger lidt hjælp til en hindbær øl,har søgt lidt på må og få men kan ikk rigtig finde noget der beskriver hvordan man tilsætter bærrene,har lige pt en hvedeøl 5,5 % til og stå på 1. gæring,havde så tænkt mig og tilsætte hindbær til halvdelen af den,men hvordan gør jeg ?
Re: Frugt øl (Hindbær)
Hej
Jeg har lige brygget er ret vellykket hindbærøl. Min grundøl var en belgisk blond på ca. 7%. Men jeg tror sagtens at du kan bruge en hvedeøl som grundøl.
Jeg tog 15 liter øl, tilsatte 3 kg frosne hindbær og lod øllet stå i 14 dage ved 10c inden jeg omstak og kom øllet på flaske. Jeg tilsatte 7g sukker per liter.
Jeg ville gerne have så ren og klar en hindbærsmag som muligt derfor tilsatte jeg bærerne direkte fra frost. Jeg købte nogle fine økologisk bær i håb om at de var renere end de almindelige. Om det er tilfælder ved jeg ikke, men jeg har ihvertfald fået en rigtig dejlig øl ud af det.
Til omstikning inden flaskning brugte jeg en grov grydesvamp som filter på min hævert. Det virker perfekt og der kommer intet hindbærsnask med over i flaskerne.
/Thomas
Jeg har lige brygget er ret vellykket hindbærøl. Min grundøl var en belgisk blond på ca. 7%. Men jeg tror sagtens at du kan bruge en hvedeøl som grundøl.
Jeg tog 15 liter øl, tilsatte 3 kg frosne hindbær og lod øllet stå i 14 dage ved 10c inden jeg omstak og kom øllet på flaske. Jeg tilsatte 7g sukker per liter.
Jeg ville gerne have så ren og klar en hindbærsmag som muligt derfor tilsatte jeg bærerne direkte fra frost. Jeg købte nogle fine økologisk bær i håb om at de var renere end de almindelige. Om det er tilfælder ved jeg ikke, men jeg har ihvertfald fået en rigtig dejlig øl ud af det.
Til omstikning inden flaskning brugte jeg en grov grydesvamp som filter på min hævert. Det virker perfekt og der kommer intet hindbærsnask med over i flaskerne.
/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Re: Frugt øl (Hindbær)
Lod du ikke sukkeret fra hindbærrene gære ud inden du sænkede til 10c ?
Re: Frugt øl (Hindbær)
JakobVels skrev:Lod du ikke sukkeret fra hindbærrene gære ud inden du sænkede til 10c ?
Nej, jeg vurderede at der er så relativt lidt sukker i hindbær at det ikke var et problem. De tilfører jo også noget væske så det går lige op med sukkeret.
Og flaskerne har nu stået i 2 måneder og er karboneret perfekt. Så jeg regner med at jeg har vurderet rigtigt. Ellers burde de være overkarboneret nu.
/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Re: Frugt øl (Hindbær)
morfmir skrev:Hej
Jeg har lige brygget er ret vellykket hindbærøl. Min grundøl var en belgisk blond på ca. 7%. Men jeg tror sagtens at du kan bruge en hvedeøl som grundøl.
Jeg tog 15 liter øl, tilsatte 3 kg frosne hindbær og lod øllet stå i 14 dage ved 10c inden jeg omstak og kom øllet på flaske. Jeg tilsatte 7g sukker per liter.
Jeg ville gerne have så ren og klar en hindbærsmag som muligt derfor tilsatte jeg bærerne direkte fra frost. Jeg købte nogle fine økologisk bær i håb om at de var renere end de almindelige. Om det er tilfælder ved jeg ikke, men jeg har ihvertfald fået en rigtig dejlig øl ud af det.
Til omstikning inden flaskning brugte jeg en grov grydesvamp som filter på min hævert. Det virker perfekt og der kommer intet hindbærsnask med over i flaskerne.
/Thomas
Det er også lidt denne fremgangmåde jeg havde i tankerne,jeg vil dog give bærrene et hurtigt opkog og afkøling for at slå evt bakterier ned inden de tilsættes 2. omstikning.
Men hvordan med alkoholprocenten,steg den ikke pga det ekstra frugtsukker ?
Re: Frugt øl (Hindbær)
Det vil jeg ikke umiddelbart tro men jeg ved det faktisk ikke. Der var lidt aktivitet i gærrørret efter at hindbærene blev tilsat, men om det var en egentlig gæring eller bare noget co2 som blev frigivet af andre årsager ved jeg ikke.Lars K skrev: Men hvordan med alkoholprocenten,steg den ikke pga det ekstra frugtsukker ?
/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Re: Frugt øl (Hindbær)
Jeg prøver det,man kan vel altid tilføre lidt kogt afkølet vand så man er sikker på alkoholprocenten ikke bliver højere end tiltænkt.Takkermorfmir skrev:Det vil jeg ikke umiddelbart tro men jeg ved det faktisk ikke. Der var lidt aktivitet i gærrørret efter at hindbærene blev tilsat, men om det var en egentlig gæring eller bare noget co2 som blev frigivet af andre årsager ved jeg ikke.Lars K skrev: Men hvordan med alkoholprocenten,steg den ikke pga det ekstra frugtsukker ?
/Thomas
Re: Frugt øl (Hindbær)
Så kan du regne dig frem til alkohol forøgelsen: http://lexicon.dansukker.com/print_expl.asp?id=789" onclick="window.open(this.href);return false;
Mvh: René
____________________________
Et forsøg, er bedre end 100 teorier.
____________________________
Et forsøg, er bedre end 100 teorier.
Re: Frugt øl (Hindbær)
Da jeg er forholdsvis ny indenfor det her aner jeg ikk hvordan jeg skal regne det ud,måske en venlig sjæl vil hjælpe mig med at stille regnstykket op,jeg forestiller mig og bruge 3 kg hindbær til 15 liter øl med 5,5 i alkoholprocent.René skrev:Så kan du regne dig frem til alkohol forøgelsen: http://lexicon.dansukker.com/print_expl.asp?id=789" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Frugt øl (Hindbær)
Så er der sat 10 L hvedeøl med 2,5 kg hindbær +1,5 L sukkerfri hindbærsaft,og 10L med 2,5kg kirsebær på 2.omstikning ved 8-10°,så ser vi om 2-4 uger om det er gået godt.
- Vedhæftede filer
-
- 26378et_th.jpg (3.54 KiB) Vist 15745 gange
Senest rettet af Lars K 22. mar 2012, 15:51, rettet i alt 2 gange.
Re: Frugt øl (Hindbær)
Hej Lars
Spændende.. jeg har selv 25L hvedeøl der står og gærer og regnede med at lave samme nummer med 5 - 10 liter.
Lavede du et opkog af hindbærerne først?
Mvh Michael
Spændende.. jeg har selv 25L hvedeøl der står og gærer og regnede med at lave samme nummer med 5 - 10 liter.
Lavede du et opkog af hindbærerne først?
Mvh Michael
Re: Frugt øl (Hindbær)
Det gjorde jeg ikke, selvom der stod på frostposen (Hindbær)at det anbefales og give dem et opkog på 1 min pga de er ubehandlede, men jeg skoldede dem med ca 1,5l kogende vand,derefter en hurtig runde med stavblenderen, så håber jeg det er nok.Mhoe skrev:Hej Lars
Spændende.. jeg har selv 25L hvedeøl der står og gærer og regnede med at lave samme nummer med 5 - 10 liter.
Lavede du et opkog af hindbærerne først?
Mvh Michael
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Frugt øl (Hindbær)
Jeg lavede også en Hindbær øl på et tidspunkt den blev utrolig syrlig, jeg havde ikke lige tænkt over at der er "frugt" sukker i Hindbær så den havde gæret videre i flaskerne og endda så meget at der stortset kun var 10% øl tilbage når man var færdig med at åbne dem :P
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Re: Frugt øl (Hindbær)
Det frygter jeg også lidt :-D ,men nu for de lov og stå en 2-4 uger,mon så ikk de er gæret færdige,og syrligheden har jeg ikk noget imod, Lindemann's (Lambic) øl er også pænt syrlige,og er det helt galt må de justeres med lidt uforgærbar sødemiddel.DanGJensen skrev:Jeg lavede også en Hindbær øl på et tidspunkt den blev utrolig syrlig, jeg havde ikke lige tænkt over at der er "frugt" sukker i Hindbær så den havde gæret videre i flaskerne og endda så meget at der stortset kun var 10% øl tilbage når man var færdig med at åbne dem :P
Re: Frugt øl (Hindbær)
Jeg er spændt på at høre din erfaring med den metode. Jeg har kun brugt ubehandlet bær, både kirsebær, jordbær og hindbær. Jeg har læst at der kan være et problem med at øllet bliver uklart pga. pektin som bliver udløst når man varmebehandler bærerne.Lars K skrev: Det gjorde jeg ikke, selvom der stod på frostposen (Hindbær)at det anbefales og give dem et opkog på 1 min pga de er ubehandlede, men jeg skoldede dem med ca 1,5l kogende vand,derefter en hurtig runde med stavblenderen, så håber jeg det er nok.
Desuden er jeg lidt spændt på om du får problemer med "snuller" fra de blendede bær.
/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Imod tåber kæmper selv guder forgæves