Hej Kære medbryggere - Jeg er af et par venner blevet bedt om at lave en juleøl med høj restsødme og ikke altfor meget alkohol... mit udkast er her
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... ewersearch
1. Hvilken gær vil være optimal... jeg tænker en der ikke gærer forlangt ned.
2. Mængden af tilsatte krydderier -hvor meget skal man bruge tænker fx appelsinskal - anis - nelikker - kardemomme... har hørt at man skal passe meget på...
3. og hvornår skal de tilsættes, jeg tænker sidst i boil.
Mvh
Tryfuss
øl med høj FG - hvilken gær
Redaktør: Co-Admin
øl med høj FG - hvilken gær
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Re: øl med høj FG - hvilken gær
slet ingen bud? jeg har noget S-33 gær til at ligge jeg overvejer at bruge... ellers bestiller jeg WLP002 english ale (mest fordi den så rammer en engelsk brownale)
der må være nogen der ved noget om dossering af krydderier...
der må være nogen der ved noget om dossering af krydderier...
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: øl med høj FG - hvilken gær
Krydderier generelt:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ELT#p20246" onclick="window.open(this.href);return false;
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ELT#p20246" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 20
- Tilmeldt: 23. feb 2012, 23:46
- Geografisk sted: Manchester, UK
Re: øl med høj FG - hvilken gær
Med hensyn til gær med høj restsødme, så ville jeg anbefalde en hurtig gennemlæsning af diskussionen om hvidtøl under Opskrifter.
En specialgær, Saccharomyces ludwigii, blev diskuteret, og jeg kontaktede det tyske firma, der producerer den:
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... 687#p37687" onclick="window.open(this.href);return false;
Som du kan se, er den ikke billig!
Jeg har også netop læst en tråd på et engelsk bryggeforum angående en øl med frisk ingefær og høj restsødme:
http://www.thehomebrewforum.co.uk/viewt ... 33#p231458" onclick="window.open(this.href);return false;
Desværre nævnte indlæget ikke noget om valg af gær.
Dennis
En specialgær, Saccharomyces ludwigii, blev diskuteret, og jeg kontaktede det tyske firma, der producerer den:
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... 687#p37687" onclick="window.open(this.href);return false;
Som du kan se, er den ikke billig!
Jeg har også netop læst en tråd på et engelsk bryggeforum angående en øl med frisk ingefær og høj restsødme:
http://www.thehomebrewforum.co.uk/viewt ... 33#p231458" onclick="window.open(this.href);return false;
Desværre nævnte indlæget ikke noget om valg af gær.
Dennis
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: øl med høj FG - hvilken gær
Nu er det jo juleøl og ikke nisseøl - vi taler om ?
Altså en høj mæske temperatur og valg af de rigtige malte (og den korrekte behandling af dem) så kan du sagtens få en sødme i øllen.
Godt med Cara malt og høj mæske temperatur - så skulle den være der.
Tænk også over balancen mellem fedme/ sødme og bitterheden. Begrænser du bitterhumlen, så fremstår øllen også mere sødmefuld. Nu skal den jo heller ikke være kvalm, så kryderierne skal nok afstemme det færdige resultat.
Altså en høj mæske temperatur og valg af de rigtige malte (og den korrekte behandling af dem) så kan du sagtens få en sødme i øllen.
Godt med Cara malt og høj mæske temperatur - så skulle den være der.
Tænk også over balancen mellem fedme/ sødme og bitterheden. Begrænser du bitterhumlen, så fremstår øllen også mere sødmefuld. Nu skal den jo heller ikke være kvalm, så kryderierne skal nok afstemme det færdige resultat.
-
- Indlæg: 20
- Tilmeldt: 23. feb 2012, 23:46
- Geografisk sted: Manchester, UK
Re: øl med høj FG - hvilken gær
Jo, det er ganske rigtig juleøl vi snakker om, ikke nisseøl, men måske der var noget at hente alligevel?
Jeg har ihvertfald lært noget: høj mæsketemperatur og godt med Cara malt giver høj restsødme! Den er noteret, for jeg har selv planer om noget i den retning! Tak for hjælpen!
Dennis
Jeg har ihvertfald lært noget: høj mæsketemperatur og godt med Cara malt giver høj restsødme! Den er noteret, for jeg har selv planer om noget i den retning! Tak for hjælpen!
Dennis
Re: øl med høj FG - hvilken gær
mit udkast til en opskrift er foroven... der mæskes ved 68-72 grader - og kun i 45 min, jeg har 22% karamel malte - og desuden har jeg besluttet efter at have læst en artikel i BYO magazine at den bliver lavet som no-sparge.
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: øl med høj FG - hvilken gær
Du har ret meget Munch malt - nogen speciel grund til det ?Tryfuss skrev:mit udkast til en opskrift er foroven....