øl med høj FG - hvilken gær

Redaktør: Co-Admin

Besvar
Brugeravatar
Tryfuss
Indlæg: 989
Tilmeldt: 8. jan 2011, 12:22
Geografisk sted: 9870 Sindal
Kontakt:

øl med høj FG - hvilken gær

Indlæg af Tryfuss »

Hej Kære medbryggere - Jeg er af et par venner blevet bedt om at lave en juleøl med høj restsødme og ikke altfor meget alkohol... mit udkast er her

http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... ewersearch

1. Hvilken gær vil være optimal... jeg tænker en der ikke gærer forlangt ned.
2. Mængden af tilsatte krydderier -hvor meget skal man bruge tænker fx appelsinskal - anis - nelikker - kardemomme... har hørt at man skal passe meget på...
3. og hvornår skal de tilsættes, jeg tænker sidst i boil.

Mvh
Tryfuss
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Brugeravatar
Tryfuss
Indlæg: 989
Tilmeldt: 8. jan 2011, 12:22
Geografisk sted: 9870 Sindal
Kontakt:

Re: øl med høj FG - hvilken gær

Indlæg af Tryfuss »

slet ingen bud? jeg har noget S-33 gær til at ligge jeg overvejer at bruge... ellers bestiller jeg WLP002 english ale (mest fordi den så rammer en engelsk brownale)

der må være nogen der ved noget om dossering af krydderier...
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: øl med høj FG - hvilken gær

Indlæg af Truntebryg »

Krydderier generelt:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ELT#p20246" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Tryfuss
Indlæg: 989
Tilmeldt: 8. jan 2011, 12:22
Geografisk sted: 9870 Sindal
Kontakt:

Re: øl med høj FG - hvilken gær

Indlæg af Tryfuss »

præsís sådan noget jeg søgte.
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
dennisdk2000
Indlæg: 20
Tilmeldt: 23. feb 2012, 23:46
Geografisk sted: Manchester, UK

Re: øl med høj FG - hvilken gær

Indlæg af dennisdk2000 »

Med hensyn til gær med høj restsødme, så ville jeg anbefalde en hurtig gennemlæsning af diskussionen om hvidtøl under Opskrifter.

En specialgær, Saccharomyces ludwigii, blev diskuteret, og jeg kontaktede det tyske firma, der producerer den:

http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... 687#p37687" onclick="window.open(this.href);return false;

Som du kan se, er den ikke billig!

Jeg har også netop læst en tråd på et engelsk bryggeforum angående en øl med frisk ingefær og høj restsødme:

http://www.thehomebrewforum.co.uk/viewt ... 33#p231458" onclick="window.open(this.href);return false;

Desværre nævnte indlæget ikke noget om valg af gær.

Dennis
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: øl med høj FG - hvilken gær

Indlæg af Truntebryg »

Nu er det jo juleøl og ikke nisseøl - vi taler om ?

Altså en høj mæske temperatur og valg af de rigtige malte (og den korrekte behandling af dem) så kan du sagtens få en sødme i øllen.

Godt med Cara malt og høj mæske temperatur - så skulle den være der.

Tænk også over balancen mellem fedme/ sødme og bitterheden. Begrænser du bitterhumlen, så fremstår øllen også mere sødmefuld. Nu skal den jo heller ikke være kvalm, så kryderierne skal nok afstemme det færdige resultat.
dennisdk2000
Indlæg: 20
Tilmeldt: 23. feb 2012, 23:46
Geografisk sted: Manchester, UK

Re: øl med høj FG - hvilken gær

Indlæg af dennisdk2000 »

Jo, det er ganske rigtig juleøl vi snakker om, ikke nisseøl, men måske der var noget at hente alligevel?

Jeg har ihvertfald lært noget: høj mæsketemperatur og godt med Cara malt giver høj restsødme! Den er noteret, for jeg har selv planer om noget i den retning! Tak for hjælpen!

Dennis
Brugeravatar
Tryfuss
Indlæg: 989
Tilmeldt: 8. jan 2011, 12:22
Geografisk sted: 9870 Sindal
Kontakt:

Re: øl med høj FG - hvilken gær

Indlæg af Tryfuss »

mit udkast til en opskrift er foroven... der mæskes ved 68-72 grader - og kun i 45 min, jeg har 22% karamel malte - og desuden har jeg besluttet efter at have læst en artikel i BYO magazine at den bliver lavet som no-sparge.
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: øl med høj FG - hvilken gær

Indlæg af Truntebryg »

Tryfuss skrev:mit udkast til en opskrift er foroven....
Du har ret meget Munch malt - nogen speciel grund til det ?
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"