Juleøl 2012
Redaktør: Co-Admin
-
- Indlæg: 260
- Tilmeldt: 21. maj 2012, 21:38
- Geografisk sted: Aalborg
Juleøl 2012
Hejsa.
Jeg har prøvet at sammensætte et udkast til en juleøl.
Og vil gerne have kommentar til forslaget.
3500 g munich malt
2500 g pale malt
800 g cara crystal
100 g chokolade malt
500 g mørk sukker
65 grader i 80 min, 77 grader i 10 min
80 g saaz i 60 min
50 g hersbrucker i 15 min
Sammen med humle i de sidste 15 min koges nedenstående med
1 stjerneanis
25 gram appelsinskal
1 kanelstang
5 gram knuste koriander
Gæren bliver safbrew T-58
Jeg forventer at få 22 liter til gærspanden.
På forhånd tak.
Jeg har prøvet at sammensætte et udkast til en juleøl.
Og vil gerne have kommentar til forslaget.
3500 g munich malt
2500 g pale malt
800 g cara crystal
100 g chokolade malt
500 g mørk sukker
65 grader i 80 min, 77 grader i 10 min
80 g saaz i 60 min
50 g hersbrucker i 15 min
Sammen med humle i de sidste 15 min koges nedenstående med
1 stjerneanis
25 gram appelsinskal
1 kanelstang
5 gram knuste koriander
Gæren bliver safbrew T-58
Jeg forventer at få 22 liter til gærspanden.
På forhånd tak.
- toffermand
- Indlæg: 545
- Tilmeldt: 7. jun 2011, 19:07
- Geografisk sted: Rødovre
- Kontakt:
Re: Juleøl 2012
Jeg har brugt T-58 tre gange nu, og jeg synes at min erfaring efterhånden er, at det hele mere eller mindre kommer til at smage af T-58 (tyrkisk peberagtig).
Smag er jo forskelligt, men jeg ville prøve at finde en mere neutral gær.
Smag er jo forskelligt, men jeg ville prøve at finde en mere neutral gær.
Håndbrygning - den intelligente mands hobby ;)
-
- Indlæg: 260
- Tilmeldt: 21. maj 2012, 21:38
- Geografisk sted: Aalborg
Re: Juleøl 2012
Ja, det er jo ikke ligefrem et ønske til en juleøl.toffermand skrev:Jeg har brugt T-58 tre gange nu, og jeg synes at min erfaring efterhånden er, at det hele mere eller mindre kommer til at smage af T-58 (tyrkisk peberagtig).
Smag er jo forskelligt, men jeg ville prøve at finde en mere neutral gær.
Ville en safale S-04 kunne bruges, er den ikke mere neutral ?
Re: Juleøl 2012
Hvilken ølstil vil du sigte efter?
Mæskning ved 65º i 80 minutter vil give en relativ tør øl.
T-58 er god til belgiske, krydrede øl. Men hold den i den lave ende af temperaturskalaen, ellers kan den producere mange "spændende" estre.
Mæskning ved 65º i 80 minutter vil give en relativ tør øl.
T-58 er god til belgiske, krydrede øl. Men hold den i den lave ende af temperaturskalaen, ellers kan den producere mange "spændende" estre.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
-
- Indlæg: 260
- Tilmeldt: 21. maj 2012, 21:38
- Geografisk sted: Aalborg
Re: Juleøl 2012
Jeg ville gerne ramme i nærheden af en stærk belgisk ale, men ved ikke helt om jeg er på rette vej.Morten L skrev:Hvilken ølstil vil du sigte efter?
Mæskning ved 65º i 80 minutter vil give en relativ tør øl.
T-58 er god til belgiske, krydrede øl. Men hold den i den lave ende af temperaturskalaen, ellers kan den producere mange "spændende" estre.
Dette vil være mit tredje bryg. :-)
Første bryg var en klon på NewCastle Brown ale og der mæskede jeg ved 65 grader i 80 min.
Så det er grunden til at jeg valgte samme tid her.
Hvis jeg gerne vil have en blød velsmagende juleøl, hvor krydderierne kan skimtes, hvilken tid og temperatur vil du så foreslå at mæske ved ?
Re: Juleøl 2012
Jeg synes personligt at det er vildt flot med et rødligt skær i juleøl. Så jeg ville foreslå noget cara red malt. :)
-
- Indlæg: 260
- Tilmeldt: 21. maj 2012, 21:38
- Geografisk sted: Aalborg
Re: Juleøl 2012
Jeg kan godt følge dig, men jeg synes også godt om helt mørke øl.Enerneslo skrev:Jeg synes personligt at det er vildt flot med et rødligt skær i juleøl. Så jeg ville foreslå noget cara red malt. :)
Men hvis nu der skulle cara red malt i, er det så som erstatning for andet malt, da cara crystal og chokolade malt er med til at gøre den meget mørk ?
Re: Juleøl 2012
Du mangler et klaringsmiddel evt. irish moss.
Du kunne evt. bruge muskvado istedet for mørk sukker, den giver en lidt mere karamelagtig smag og ikke så tør som almindeligt sukker.
Jeg ville nok hellere mashe ind sådan at temperaturen rammer 69-70 gr. det vil give en sødere øl. Og så synes jeg nok at 80 min er lige lovlig lang tid, 45-50 min burde være fint i den høje ende af beta amalyse. Nu skriver du ikke så meget om hvordan du sparger?
De 65gr vil give en mere tør øl og det er ikke lige juleølstilen :)
Du kunne evt. bruge muskvado istedet for mørk sukker, den giver en lidt mere karamelagtig smag og ikke så tør som almindeligt sukker.
Jeg ville nok hellere mashe ind sådan at temperaturen rammer 69-70 gr. det vil give en sødere øl. Og så synes jeg nok at 80 min er lige lovlig lang tid, 45-50 min burde være fint i den høje ende af beta amalyse. Nu skriver du ikke så meget om hvordan du sparger?
De 65gr vil give en mere tør øl og det er ikke lige juleølstilen :)
-
- Indlæg: 260
- Tilmeldt: 21. maj 2012, 21:38
- Geografisk sted: Aalborg
Re: Juleøl 2012
Tak, hvordan kunne jeg glemme klar urt, det er hermed noteret. :-)janus007 skrev:Du mangler et klaringsmiddel evt. irish moss.
Du kunne evt. bruge muskvado istedet for mørk sukker, den giver en lidt mere karamelagtig smag og ikke så tør som almindeligt sukker.
Jeg ville nok hellere mashe ind sådan at temperaturen rammer 69-70 gr. det vil give en sødere øl. Og så synes jeg nok at 80 min er lige lovlig lang tid, 45 min burde være fint i beta amalyse.
De 65gr vil give en mere tør øl og det er ikke lige juleølstilen :)
Skal det så være en lys muscovado sukker ?
Som tidligere skrevet, så er mæske tid og temp valgt udfra første bryg.
Jeg vil prøve dit forslag, for en juleøl skal da være sød og blød. ;-)
Hvor meget har tiden at sige, længere tid = tør øl eller er det temperaturen der afgør det ?
Tak for kommentar. :-)
Re: Juleøl 2012
Hej
Jeg er selv nybegynder og må indrømme at jeg har meget at lære endnu, jeg har eksperimenteret med sparging, gæring og urtkogningen, men ikke så meget med mashingen så det gør noget.
Så jeg blev nysgerrig efter du stillede de spørgsmål og stødte så på denne: http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... Conversion" onclick="window.open(this.href);return false; , figur 6 viser mashtime og fermentables, altså jo mere fermentables jo mindre sød øl.
Men samtidigt læser jeg det også som at jo lavere temperatur ved længere tid jo bedre efficiency.... hmmm min efficiency har altid ligget i den lave ende, hvilket stemmer godt overens med at jeg masher ved en lidt højere temperatur end 65gr. Mine øl har aldrig været "tøre" om man så må sige :) , hvilket passer mig fint.
Men se også denne "shown in Figure 4 which supports the theory that the fermentability is controlled through the time that the β-amylase and limit dextrinase are allowed to act."
- altså jo længere tid i beta-amylase, jo højere alkohol og dermed mere tør øl, ret interessant studie :)
Kort fortalt er min malt i mere eller mindre konstant temperatur, pånær ved mash-out, i omkring 45 min i gryden og bagefter i sparging i 50-60 min gætter jeg på.
Mht. muscovadoen, så ville jeg vælge en mørk, jeg tænker at en mørk er lidt mere karamel-jule-agtig. Men det er jo netop det fine ved at brygge selv, man kan eksperimentere som man har lyst til :)
Jeg er selv nybegynder og må indrømme at jeg har meget at lære endnu, jeg har eksperimenteret med sparging, gæring og urtkogningen, men ikke så meget med mashingen så det gør noget.
Så jeg blev nysgerrig efter du stillede de spørgsmål og stødte så på denne: http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... Conversion" onclick="window.open(this.href);return false; , figur 6 viser mashtime og fermentables, altså jo mere fermentables jo mindre sød øl.
Men samtidigt læser jeg det også som at jo lavere temperatur ved længere tid jo bedre efficiency.... hmmm min efficiency har altid ligget i den lave ende, hvilket stemmer godt overens med at jeg masher ved en lidt højere temperatur end 65gr. Mine øl har aldrig været "tøre" om man så må sige :) , hvilket passer mig fint.
Men se også denne "shown in Figure 4 which supports the theory that the fermentability is controlled through the time that the β-amylase and limit dextrinase are allowed to act."
- altså jo længere tid i beta-amylase, jo højere alkohol og dermed mere tør øl, ret interessant studie :)
Kort fortalt er min malt i mere eller mindre konstant temperatur, pånær ved mash-out, i omkring 45 min i gryden og bagefter i sparging i 50-60 min gætter jeg på.
Mht. muscovadoen, så ville jeg vælge en mørk, jeg tænker at en mørk er lidt mere karamel-jule-agtig. Men det er jo netop det fine ved at brygge selv, man kan eksperimentere som man har lyst til :)
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Juleøl 2012
Jo jo - det er jo Pilsner opskriftens absolut vigtigste punkt (hvis man ønsker den tør) altså mæske under 65 C.janus007 skrev: - altså jo længere tid i beta-amylase, jo højere alkohol og dermed mere tør øl, ret interessant studie :)
Men husk nu også, at pH er med i billedet .....
-
- Indlæg: 260
- Tilmeldt: 21. maj 2012, 21:38
- Geografisk sted: Aalborg
Re: Juleøl 2012
Jeg kan godt se jeg har rigtig meget at lære.
Men suger alt viden til mig og benytter mig gerne af "learning by doing"
En god undskyldning for at få brygget noget øl. :-)
Men suger alt viden til mig og benytter mig gerne af "learning by doing"
En god undskyldning for at få brygget noget øl. :-)
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Juleøl 2012
Det bliver sjovere jo længere du brygger - for på et tidspunkt så lærer du at dreje smagen derhen hvor du gerne vil have den ...
Bare vent til du skal i gang med at se på dit vand ;-)
Bare vent til du skal i gang med at se på dit vand ;-)
-
- Indlæg: 260
- Tilmeldt: 21. maj 2012, 21:38
- Geografisk sted: Aalborg
Re: Juleøl 2012
Jeg tror nok der går nogle bryg endnu, før jeg kommer dertil.Truntebryg skrev:Det bliver sjovere jo længere du brygger - for på et tidspunkt så lærer du at dreje smagen derhen hvor du gerne vil have den ...
Bare vent til du skal i gang med at se på dit vand ;-)
Nu skal jeg først have fat i grundprincipperne, så kommer vandet bagefter. :-)
Men jeg er i gang med at læse samtlige indlæg på forummet, så har set dine forsøg med vand og viden bag.
Indtil videre har jeg valgt at "glemme" alt om dette. ;-)