Jule øl

Redaktør: Co-Admin

Besvar
Gajol
Indlæg: 440
Tilmeldt: 16. aug 2011, 23:06
Geografisk sted: Grenaa

Jule øl

Indlæg af Gajol »

Hej

Skal have sat en jule øl over i weekenden selv om det er lidt sent men har lige et par spm

Her er min opskrift
Det er en Mørk stærk belgisk ale
IBU 25
Color 40
25L
ABV 7%(lidt lav men heller at man kan drikke 2)
5,00 kg Bohemian Pilsner (Weyermann)
0,50 kg Carahell (Weyermann)
0,30 kg Amber Malt
0,30 kg Flaked Oat
0,30 kg Roasted Barley
0,20 kg Biscuit Malt
0,10 kg Special B Malt
0,50 kg Brown Sugar, Dark
45,00 g Willamette [5,50 %] - Boil 90,0 min
20,00 g Willamette [5,50 %] - Boil 15,0 min
10,00 g Koriander (Boil 15,0 mins)
10,00 g Stjerneanis (Boil 15,0 mins)
1,00 Items Appelsinskal (Boil 15,0 mins)
10,00 g Klar Urt (Boil 10,0 mins)
1,0 pkg T-58(Har en på lager der skal bruges, defor ikke en vådgær)

Først modtager jeg gerne ændringer til opskriften
Mit spm går ud på mine kryderier
Er det for meget/for lidt skal man vælge andre eller ?
Kom meget gerne med forslag

/Kim
DanGJensen
Indlæg: 381
Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)

Re: Jule øl

Indlæg af DanGJensen »

Lige et hurtigt forslag omkring gær, har du tjekket hvor meget Mr Malty eller Beersmith anbefaler af gær til den?
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Gajol
Indlæg: 440
Tilmeldt: 16. aug 2011, 23:06
Geografisk sted: Grenaa

Re: Jule øl

Indlæg af Gajol »

DanGJensen skrev:Lige et hurtigt forslag omkring gær, har du tjekket hvor meget Mr Malty eller Beersmith anbefaler af gær til den?
Jep

Beersmith siger 2 pakker uden starter og 1 hvis man laver en starter på 1,26l
Mr Malty siger 1.2 pakker så det skulle være ok
Hvis det er helt galt må der laves en stor starter

/Kim
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Jule øl

Indlæg af Truntebryg »

10 g stjerneanis - lyder af meget ... jeg har brygget 20L med kun 2 flige af en stjerne - det kunne lige akkurat smages.
Christian Bonde
Indlæg: 394
Tilmeldt: 31. aug 2010, 22:10
Geografisk sted: Holsted - Sydjylland

Re: Jule øl

Indlæg af Christian Bonde »

En underpitched Belgier kan også let gå, måske endda forbedre tingene lidt at stresse gæren. Den kan dog nok ikke bruges igen :-)

Jeg synes også at stjerne anis ser ud til den hårde side, det er jo tit ret heftigt.
mas
Indlæg: 1171
Tilmeldt: 19. mar 2006, 20:34
Geografisk sted: 2640, Hedehusene

Re: Jule øl

Indlæg af mas »

Hej,

grundlæggende ser opskriften fin ud!

Jeg ville komme mere karamel i (feks cara aroma) og måske også lidt choko malt, for at øge kompleksiteten!

Jeg ville også komme lidt nellike i, det passer perfekt i belgiske øl. En overdosering af stjerneanis kan efter min mening være en katastrofe...

Jeg ville aldrig underpitche T-58, slet ikke i en mørk øl! T-58 har en ret skarp smagsprofil der passer dårligt i en øl der skal være rund, blød og lækker, under-pitching forstærker den skarpe profil.

Mvh

Thomas
Christian Bonde
Indlæg: 394
Tilmeldt: 31. aug 2010, 22:10
Geografisk sted: Holsted - Sydjylland

Re: Jule øl

Indlæg af Christian Bonde »

mas skrev:Hej,

grundlæggende ser opskriften fin ud!

Jeg ville komme mere karamel i (feks cara aroma) og måske også lidt choko malt, for at øge kompleksiteten!

Jeg ville også komme lidt nellike i, det passer perfekt i belgiske øl. En overdosering af stjerneanis kan efter min mening være en katastrofe...

Jeg ville aldrig underpitche T-58, slet ikke i en mørk øl! T-58 har en ret skarp smagsprofil der passer dårligt i en øl der skal være rund, blød og lækker, under-pitching forstærker den skarpe profil.

Mvh

Thomas
Nu står der jo heller ingen steder at den skal være rund, blød og lækker :-)

Er desuden enig med mere cara malt, og personligt ville jeg nok øge special B i stedet for choco. Ja eller bedre, gøre begge dele. Men det er jo en smags sag hvor mørk og brændt den må blive. Alternativ til Choco kunne være Carafa special dehusked, så henter man det samme, blot uden den skarpe bitterhed fra de meget mørke brændte malte.
Gajol
Indlæg: 440
Tilmeldt: 16. aug 2011, 23:06
Geografisk sted: Grenaa

Re: Jule øl

Indlæg af Gajol »

Hej

Tak for de gode indput

Her er hvad jeg har ændret

0,5 kg Caramel Rye <------------------- Måske 1kg ? lige have jeg har på laegr af caramel malt

5,00 g Koriander (Boil 15,0 mins) <--------- for lidt ? for meget ?
5,00 g Stjerneanis (Boil 15,0 mins) <------- evt lakridsrods pulver ? 5g ?
1,00 Items Appelsinskal (Boil 15,0 mins) <----------- Frisk appensin
5,00 Items Nellike (Boil 15,0 mins) <--------- for lidt ? for meget ?

Søger lidt mere indput. hvor meget bruger i andre ?
De tal jeg er kommet frem til er fundet via beercalc

/kim
Brugeravatar
Thor
Indlæg: 271
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: Jule øl

Indlæg af Thor »

Hejsa.
Til 20 l bruger jeg 10 gr let knust koriander,ca 4 gr stjerneanis og ca 15 gr sød appelsinskal.Det giver en fin svagt krydret smag.
Har dog aldrig prøvet nelliker. Cara Rye er fint,men 1 kg lyder af meget. Prøv med 300 -400 gr Speciel B..
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"