Invert sukker
Redaktør: Co-Admin
Invert sukker
Så nu har jeg lavet 2 liter invert sukker til min nyeste øl, som skal flaskes i morgen.
fremgangsmåden var følgende :
750 ml vand varmes op i en 4 liters gryde, der tilsættes 2 tsk. strøget citronsyre (plastik måle ske) vandet varmes op til kogepunktet ~ køkken sukkeret tilsættes løbende, indtil 2kg posen er tømt under omrøring.
opløsningen varmes op til kogepunktet (120°C) hvorefter varmen slukkes
herefter skal min. temp. mindst 80°C i over 20 minuter, for at reaktionen kan ske. dette er ikke noget problem med låg på gryden.
Mvh.
Jens
fremgangsmåden var følgende :
750 ml vand varmes op i en 4 liters gryde, der tilsættes 2 tsk. strøget citronsyre (plastik måle ske) vandet varmes op til kogepunktet ~ køkken sukkeret tilsættes løbende, indtil 2kg posen er tømt under omrøring.
opløsningen varmes op til kogepunktet (120°C) hvorefter varmen slukkes
herefter skal min. temp. mindst 80°C i over 20 minuter, for at reaktionen kan ske. dette er ikke noget problem med låg på gryden.
Mvh.
Jens
forklaring
taget fra
http://www.haandbryggeriet.dk/default.a ... 69&id2=136
http://www.biosite.dk/leksikon/sucrose.htm
Mvh.
Jens
http://www.haandbryggeriet.dk/default.a ... 69&id2=136
lidt mere :Husholdningssukker (Sucrose: hvid sukker, melis m.v.) er ikke som mange tror, direkte fermenterbar! Først er gæren nødt til at producere enzymet 'invertase', for at bryde husholdningsukkeret om til 'glukose' og 'fructose'.
Netop derfor anvender bryggerier 'invert sukker', der allerede er brudt ned til 'glukose' og 'fructose'. Bruges der 'invert sukker' i en opskrift,kan du selvfølgelige anvende hvid husholdningsukker istedet, men et bedre alternativ ville være lys sirup (golden sirup) som er 'invert sukker' i flydende form.
Behøver man så at nævne, at husholdningssukker derfor ej heller er en god idé i en gærstarter?
http://www.biosite.dk/leksikon/sucrose.htm
Mvh.
Jens
flaskning
Når man bruger invert sukker til priming på flasker eller kegs
får man en mere "ren" gæring, gæring af invert sukker giver ingen farve eller duft ~ ligesom brunfarin eller alm. sukker giver frugtige, cider agtige dufte.
Mvh.
Jens
får man en mere "ren" gæring, gæring af invert sukker giver ingen farve eller duft ~ ligesom brunfarin eller alm. sukker giver frugtige, cider agtige dufte.
Mvh.
Jens
Senest rettet af admin 26. feb 2006, 18:00, rettet i alt 1 gang.
gærstarter
Hvis man laver en gærstarter på den måde, at man taget et stort syltetøjsglas (2 til 3 liter) og skolder det i vand, og derefter afvejer 60 gram alm. hvid sukker pr. liter kogende vand.
så vil der også opstå en hydrolyse, pga. den lange nedkølings tid (over 80°C) en syre fungere kun som katalysator, og får processen til at forgå hurtigere. derfor vil der i dether tilfælde nok være begge dele i opløsningen, uden syre tilsat.
men det er ihvertfald nok, til at lave en starter på :-)
Jens
så vil der også opstå en hydrolyse, pga. den lange nedkølings tid (over 80°C) en syre fungere kun som katalysator, og får processen til at forgå hurtigere. derfor vil der i dether tilfælde nok være begge dele i opløsningen, uden syre tilsat.
men det er ihvertfald nok, til at lave en starter på :-)
Jens
Senest rettet af admin 26. feb 2006, 16:06, rettet i alt 2 gange.
Hmmm
Syntes ikke det giver mening.
Invert sukker kan være op til 5 til 10% mindre forgærbar end sucrose ( pga. de biprodukter der kommer, som følge af syre behandlingen), og kan bidrage med usædvanlige smagsnuancer ( både ønskelige og uønskede).
At man ikke skal bruge sucrose i en gærstarter synes jeg er forkert.
Sucrose er hurtig forgærbar af ølgær, og så findes det jo helt naturligt også i vores malt.
Syntes ikke det giver mening.
Invert sukker kan være op til 5 til 10% mindre forgærbar end sucrose ( pga. de biprodukter der kommer, som følge af syre behandlingen), og kan bidrage med usædvanlige smagsnuancer ( både ønskelige og uønskede).
At man ikke skal bruge sucrose i en gærstarter synes jeg er forkert.
Sucrose er hurtig forgærbar af ølgær, og så findes det jo helt naturligt også i vores malt.
Senest rettet af Martin 26. feb 2006, 16:45, rettet i alt 1 gang.
Mvh
Martin Jørgensen
7000 Fredericia
Relax - Don´t worry
Have a homebrew
Mit udstyr http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=57
Martin Jørgensen
7000 Fredericia
Relax - Don´t worry
Have a homebrew
Mit udstyr http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=57
Linket gennemhuler jo bare det der var skrevet tidliger :?:
At den der cidery flavor = That defect most likely came from poor yeast due to a too low pitch
Therefore the rule of thumb became 'avoid all table sugar' While this is still a good idea when using malt extract, this old-(ale)wives tale is misleading. That defect most likely came from poor yeast due to a too low pitch, insufficient free-available-nitrogen, or a lack of other necessary yeast building materials in the wort.
At den der cidery flavor = That defect most likely came from poor yeast due to a too low pitch
Therefore the rule of thumb became 'avoid all table sugar' While this is still a good idea when using malt extract, this old-(ale)wives tale is misleading. That defect most likely came from poor yeast due to a too low pitch, insufficient free-available-nitrogen, or a lack of other necessary yeast building materials in the wort.
Mvh
Martin Jørgensen
7000 Fredericia
Relax - Don´t worry
Have a homebrew
Mit udstyr http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=57
Martin Jørgensen
7000 Fredericia
Relax - Don´t worry
Have a homebrew
Mit udstyr http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=57
Doh ramte forkert knap :roll:
Men der står jo netop, at bord sukker er ok , med mindre man bruger ekstrakt.
Men der står jo netop, at bord sukker er ok , med mindre man bruger ekstrakt.
Mvh
Martin Jørgensen
7000 Fredericia
Relax - Don´t worry
Have a homebrew
Mit udstyr http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=57
Martin Jørgensen
7000 Fredericia
Relax - Don´t worry
Have a homebrew
Mit udstyr http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=57