Invert sukker

Redaktør: Co-Admin

Besvar
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Invert sukker

Indlæg af admin »

Så nu har jeg lavet 2 liter invert sukker til min nyeste øl, som skal flaskes i morgen.
fremgangsmåden var følgende :
750 ml vand varmes op i en 4 liters gryde, der tilsættes 2 tsk. strøget citronsyre (plastik måle ske) vandet varmes op til kogepunktet ~ køkken sukkeret tilsættes løbende, indtil 2kg posen er tømt under omrøring.
opløsningen varmes op til kogepunktet (120°C) hvorefter varmen slukkes
herefter skal min. temp. mindst 80°C i over 20 minuter, for at reaktionen kan ske. dette er ikke noget problem med låg på gryden.

Mvh.
Jens
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Invert sukker :?:

Det må du forklare nærmere.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

forklaring

Indlæg af admin »

taget fra

http://www.haandbryggeriet.dk/default.a ... 69&id2=136
Husholdningssukker (Sucrose: hvid sukker, melis m.v.) er ikke som mange tror, direkte fermenterbar! Først er gæren nødt til at producere enzymet 'invertase', for at bryde husholdningsukkeret om til 'glukose' og 'fructose'.

Netop derfor anvender bryggerier 'invert sukker', der allerede er brudt ned til 'glukose' og 'fructose'. Bruges der 'invert sukker' i en opskrift,kan du selvfølgelige anvende hvid husholdningsukker istedet, men et bedre alternativ ville være lys sirup (golden sirup) som er 'invert sukker' i flydende form.

Behøver man så at nævne, at husholdningssukker derfor ej heller er en god idé i en gærstarter?
lidt mere :
http://www.biosite.dk/leksikon/sucrose.htm

Mvh.
Jens
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Bruger du det for at opnå en hurtigere karbonering?

Glæder mig til at høre om resultatet :idea:
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

flaskning

Indlæg af admin »

Når man bruger invert sukker til priming på flasker eller kegs
får man en mere "ren" gæring, gæring af invert sukker giver ingen farve eller duft ~ ligesom brunfarin eller alm. sukker giver frugtige, cider agtige dufte.

Mvh.
Jens
Senest rettet af admin 26. feb 2006, 18:00, rettet i alt 1 gang.
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Måske man skulle prøve det i en kommende gærstarter :!:

Jeg overvejer også brugen af ren ilt i gærstarteren, og evt. også under fermentering. 8)
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

gærstarter

Indlæg af admin »

Hvis man laver en gærstarter på den måde, at man taget et stort syltetøjsglas (2 til 3 liter) og skolder det i vand, og derefter afvejer 60 gram alm. hvid sukker pr. liter kogende vand.
så vil der også opstå en hydrolyse, pga. den lange nedkølings tid (over 80°C) en syre fungere kun som katalysator, og får processen til at forgå hurtigere. derfor vil der i dether tilfælde nok være begge dele i opløsningen, uden syre tilsat.
men det er ihvertfald nok, til at lave en starter på :-)

Jens
Senest rettet af admin 26. feb 2006, 16:06, rettet i alt 2 gange.
Martin
Indlæg: 40
Tilmeldt: 6. dec 2005, 12:57
Geografisk sted: Fredericia

Indlæg af Martin »

Hmmm

Syntes ikke det giver mening.

Invert sukker kan være op til 5 til 10% mindre forgærbar end sucrose ( pga. de biprodukter der kommer, som følge af syre behandlingen), og kan bidrage med usædvanlige smagsnuancer ( både ønskelige og uønskede).

At man ikke skal bruge sucrose i en gærstarter synes jeg er forkert.
Sucrose er hurtig forgærbar af ølgær, og så findes det jo helt naturligt også i vores malt.
Senest rettet af Martin 26. feb 2006, 16:45, rettet i alt 1 gang.
Mvh
Martin Jørgensen
7000 Fredericia

Relax - Don´t worry
Have a homebrew
Mit udstyr http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=57
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

et link mere

Indlæg af admin »

Martin
Indlæg: 40
Tilmeldt: 6. dec 2005, 12:57
Geografisk sted: Fredericia

Indlæg af Martin »

Linket gennemhuler jo bare det der var skrevet tidliger :?:

At den der cidery flavor = That defect most likely came from poor yeast due to a too low pitch

Therefore the rule of thumb became 'avoid all table sugar' While this is still a good idea when using malt extract, this old-(ale)wives tale is misleading. That defect most likely came from poor yeast due to a too low pitch, insufficient free-available-nitrogen, or a lack of other necessary yeast building materials in the wort.
Mvh
Martin Jørgensen
7000 Fredericia

Relax - Don´t worry
Have a homebrew
Mit udstyr http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=57
Martin
Indlæg: 40
Tilmeldt: 6. dec 2005, 12:57
Geografisk sted: Fredericia

Indlæg af Martin »

Doh ramte forkert knap :roll:

Men der står jo netop, at bord sukker er ok , med mindre man bruger ekstrakt.
Mvh
Martin Jørgensen
7000 Fredericia

Relax - Don´t worry
Have a homebrew
Mit udstyr http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?t=57
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"