Hindbær

Redaktør: Co-Admin

Hindbær

Indlægaf Sidevej » 25. maj 2015, 20:52

Kære alle
Der er godt nok tomt inde på emnet "Frugtøl". Jeg skal hjælpes lidt, så hvilken type øl vil være velegnet og hvor meget hindbær har I erfaring for er passende? Og hvornår skal de tilsættes?

Jeg drømmer om en flot lyserød øl, men en frisk smag af hindbær. :-) Skinner det igennem, at der er tale om en kvindelig hjemmebrygger?? :-)
Sidevej
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: 24. maj 2015, 04:16

Hindbær

Indlægaf kvikky » 25. maj 2015, 21:24

Tradionelt er det en belgisk Lambic der er grundlaget, men nogle er lavet med en Wit som startøl. Der skal bruges ca 4 kg hindbær til 20-25 L. Tilsættes i gærspanden efter den primære gæring er ovre. Det gives evt et opkog for at slå utøj ihjel. Gæres indtil frugten har mistet farven.
Er selv ret vild med frugtøl, selvom jeg er hankøn.
Fersken er forøvrigt også rigtig godt og kokos er heller ikke ringe.
kvikky
 
Indlæg: 279
Tilmeldt: 4. sep 2010, 10:51
Geografisk sted: Ryaa, Aabybro

Re: Hindbær

Indlægaf MonkeyBrew » 25. maj 2015, 21:36

Først og fremmest; Velkommen til verdens bedste forum og den hyggeligste hobby derude. :) Det er altid rart med en ny brygger. Om man er mand eller kvinde er et fedt herinde. Her er vi alle lige. ;) Men det er da et frisk pust under alle omstændigheder. Der er ikke mange af "jer" herinde.
Men for at komme tilbage til dit spørgsmål, så brygges øl med hindbær, jordbær og deslige mest i feks de franske og belgiske sour ales. Krieg, framboise og lignende er nogle af slagsen. Dertil kan også ligges berliner-weisse der er en frisk tysk hvedeøl hvori der kan gæres frugt.
Processen med frugt er ofte at den først tilsættes ved primær gæring. Altså når gæringen startes. Efter en uges tid til 10 dage KAN man vælge at stikke om på en ny beholder eller si frugten forsigtigt fra (hvilket i dette tilfælde kan være en god ide). Det er ikke en streng nødvendighed, men det fjerner risikoen for frugtstykker der ryger med i flaskerne eller en infektion pga frugten flyder ovenpå og kan give anledning til bakteriedannelse på overfladen. Frugten bør i alle tilfælde skylles grundigt inden brug og overhældes med kogende vand inden de tilsættes gærtanken. De kan evt fryses mindst 14 dage inden brug. Det kan fjerne nogle mikrober og bakterier. Håber det hjalp lidt. Ellers er vi mange herinde til at hjælpe. :)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk

Mæsketemperature for stilarterne:

viewtopic.php?f=7&t=9792&p=85351&hilit=m%C3%A6sketemperature#p85351
Brugeravatar
MonkeyBrew
 
Indlæg: 4415
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Hindbær

Indlægaf Nimbus39 » 25. maj 2015, 21:55

Velkommen til!
Jeg havde den her med på Brewcamp for et par år siden og den forsvandt MEGET hurtigt, så du er ikke alene...
http://bryggeri.landly.dk/opskrifter/bryg49.pdf
De 500g hindbær var noget coulis jeg havde til overs fra mit bryllup, den rigtige mængde er nok 2-3 gange mere hvis man bruger friske bær.
Jeg kogte dem med de sidste minutter for at undgå infektioner.

Har du smagt Hoegaarden Rosé ?
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
Nimbus39
 
Indlæg: 3393
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)

Re: Hindbær

Indlægaf Sidevej » 26. maj 2015, 11:26

Tak for jeres svar. Jeg skulle vist have benyttet dette forum for flere år siden :-)
Tænker I at jeg ligeså godt kan koge hindbær, si saften fra og tilsætte denne inden/efter primær gæring? Herved undgår jeg at si øllet. Jeg har læst at man helst skal undgå at ilte øllet når først det har gæret. Jeg har forsøgt mig med at stikke om et par gange, men det har ikke været nemt for mig at undgå lidt plaskeri.
Sidevej
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: 24. maj 2015, 04:16

Re: Hindbær

Indlægaf MonkeyBrew » 26. maj 2015, 15:06

En lille smule plaskeri er relativ harmløst. Jeg har ikke selv oplevet off-flavors når jeg har gjort det.
At koge saften af lyder som en god idé. Ellers ved jeg at dem der laver grenadine (Teisseire) også laver nogen af hindbær. Jeg overvejede at bruge dem til cider.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk

Mæsketemperature for stilarterne:

viewtopic.php?f=7&t=9792&p=85351&hilit=m%C3%A6sketemperature#p85351
Brugeravatar
MonkeyBrew
 
Indlæg: 4415
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Hindbær

Indlægaf JTrustN » 26. maj 2015, 18:14

Jeg har lavet en Wit, 50%(umaltet Hvede) 50% pilsner malt med 3kg. Frosne hindbær kogt op i få minutter og hældt i en bh vaskepose, posen kom i den afkølede urt. Bh vaskeposen gjorde det nemt at omstikke/hælde på flaske efter endt gæring.
Det er ikke sidste gang jeg laver den.
Jeg har også prøvet med ribs og rabarber.
Trust Bryghus
Skønne øl til tørstige sjæle
Brugeravatar
JTrustN
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: 3. nov 2011, 09:00
Geografisk sted: Jyllinge, Sjælland

Re: Hindbær

Indlægaf Sidevej » 27. maj 2015, 20:53

Hvordan undgår du at den bliver sur/syrlig? Jeg tænker på hvor meget sukker der tilsættes grød og saft af fx rabarber og hindbær for at det ikke bliver syrligt.
Hvis jeg koger frugterne og tilsætter sukker, så bliver det bare en "glad" gær, men ikke en sød øl...eller hvad?
Sidevej
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: 24. maj 2015, 04:16

Re: Hindbær

Indlægaf søreno » 27. maj 2015, 21:48

Sidevej skrev:Hvordan undgår du at den bliver sur/syrlig? Jeg tænker på hvor meget sukker der tilsættes grød og saft af fx rabarber og hindbær for at det ikke bliver syrligt.
Hvis jeg koger frugterne og tilsætter sukker, så bliver det bare en "glad" gær, men ikke en sød øl...eller hvad?


Den vil blive sur - eller tør om man vil. Alt sukkeret gæres væk, som du selv siger, så det er kun frugtsmagen, der er tilbage. Den kan være noget anderledes end den sødede udgave. Det er bl.a. derfor, der er nogle frugter, som er mere brugte end andre. Man kan eksperimentere med sødestoffer, men det har jeg ikke selv prøvet. Det kan fx være enten lactose, stevia eller et af de kunstige sødemidler
I Radical brewing står der noget om frugtøl. Det er i det hele taget en god bog.

VH
Søren
søreno
 
Indlæg: 1687
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Hindbær

Indlægaf Robert » 27. maj 2015, 22:05

Hindbær er syrlige, så du skal over i noget uforgærbar sukker hvis dit øl skal være sødt.
Wittekerke laver en "rose" som efter sigende består at belgisk witt og 10% hindbærsaft samt en sjat af deres lagrede ale.
Ganske fin sommer drik, men uden nævneværdig hindbær duft.

Alt fra 1 til 4 kg hindbær (til 20 L urt) giver en fantastisk duft og markant syrlighed i øllet.
Ganske almindelige frosne hindbær fra supermarkedet gives et kort opkog og afkøles.
Hældes i gærspanden med urt og gær. Efter en uge til 14 dage vil jeg omstikke til ny gærspand.
En sulfo fri gryde svamp for enden af hæverten er et virkelig effektivt filter. En humlesok uden om grydesvampen gør at svampen kan bruges igen ;-)
Du kan vælge at søde med lactose, stevia eller kunstigt sødemiddel.
Brugeravatar
Robert
 
Indlæg: 246
Tilmeldt: 27. okt 2007, 18:44
Geografisk sted: Hillerød

Re: Hindbær

Indlægaf JTrustN » 28. maj 2015, 18:26

Sidevej skrev:Hvordan undgår du at den bliver sur/syrlig? Jeg tænker på hvor meget sukker der tilsættes grød og saft af fx rabarber og hindbær for at det ikke bliver syrligt.
Hvis jeg koger frugterne og tilsætter sukker, så bliver det bare en "glad" gær, men ikke en sød øl...eller hvad?

Det er derfor jeg bruger Hvede i min frugtøl, da Hveden gør øllet lidt sødt og frugten den lidt syrlig.
Både maltet og umaltet Hvede kan bruges.

Prøv evt at se på følgende opskrift.
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?pick=TrustBryghus%20Raspberry&mine=&sort=date
Trust Bryghus
Skønne øl til tørstige sjæle
Brugeravatar
JTrustN
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: 3. nov 2011, 09:00
Geografisk sted: Jyllinge, Sjælland


Tilbage til Opskrifter

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster