Hej
Kan man stadig regne med karbonerings tabellerne når ens bryg f.eks opbevares den sidste uges tid ved 2-5 graders varme, og tappes/sukkerkarboneres ved denne temperatur?
Når øllet at optage mere co2 når der bruges coldcrash?
Har nemlig haft lidt udfordringer med overkarboneret øl.
Sendt fra min SM-G903F med Tapatalk
Karbonering efter coldcrash
Karbonering efter coldcrash
Mvh. Christian Thorup
Re: Karbonering efter coldcrash
Oprindelig mængde co2 samt mængde af tilsat sukker (ikke temperaturafhængig) giver din karbonering i den færdige øl, temperaturen ved servering af din øl bestemmer hvor "eksplosiv" den er ved den valgte karbonering.Thorup skrev:Hej
Kan man stadig regne med karbonerings tabellerne når ens bryg f.eks opbevares den sidste uges tid ved 2-5 graders varme, og tappes/sukkerkarboneres ved denne temperatur?
Når øllet at optage mere co2 når der bruges coldcrash?
Har nemlig haft lidt udfordringer med overkarboneret øl.
Sendt fra min SM-G903F med Tapatalk
En kraftigt karboneret hvedeøl kan skænkes med omhu ved 4 oC hvorimod den samme øl vil være en totalt skumbombe hvis den samme øl skænkes ved 25 oC
TB
Re: Karbonering efter coldcrash
Ja, cold crash ændrer ikke på grundlaget for tabellerne.Thorup skrev:Hej
Kan man stadig regne med karbonerings tabellerne når ens bryg f.eks opbevares den sidste uges tid ved 2-5 graders varme, og tappes/sukkerkarboneres ved denne temperatur?
Når øllet at optage mere co2 når der bruges coldcrash?
Har nemlig haft lidt udfordringer med overkarboneret øl.
Sendt fra min SM-G903F med Tapatalk
Det der er interessant er den højeste temperatur øllet har været opbevaret ved, efter at gæren har stoppet sin aktivitet.
På det tidspunkt produceres der ikke CO2 længere. Og da øllen kan holde på mindst CO2 ved en høj temperatur, ved man, hvor stor en CO2-volumen der er deri.
Når du så køler øllet, er der samme CO2-volumen i øllet stadigvæk. Og da gæren er færdig med sin aktivitet, dannes der ikke mere CO2.
Og din karboneringssukker danner kun den specifikke mængde CO2, som beregningen siger.
Husk dog at sætte flaskerne ved stuetemperatur når de karbonerer, ellers vågner gæren ikke igen.
Og husk at være 100% sikker på, at gæringen er færdig, før du cold crasher.
Så skulle der ikke finde overkarbonering sted.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Karbonering efter coldcrash
Tror jeg skal finde svaret i at gæringen ikke har været 100% færdig. Det ligger nok lidt til begyndere at vi er en smule utålmodige.Borg skrev:Ja, cold crash ændrer ikke på grundlaget for tabellerne.Thorup skrev:Hej
Kan man stadig regne med karbonerings tabellerne når ens bryg f.eks opbevares den sidste uges tid ved 2-5 graders varme, og tappes/sukkerkarboneres ved denne temperatur?
Når øllet at optage mere co2 når der bruges coldcrash?
Har nemlig haft lidt udfordringer med overkarboneret øl.
Sendt fra min SM-G903F med Tapatalk
Det der er interessant er den højeste temperatur øllet har været opbevaret ved, efter at gæren har stoppet sin aktivitet.
På det tidspunkt produceres der ikke CO2 længere. Og da øllen kan holde på mindst CO2 ved en høj temperatur, ved man, hvor stor en CO2-volumen der er deri.
Når du så køler øllet, er der samme CO2-volumen i øllet stadigvæk. Og da gæren er færdig med sin aktivitet, dannes der ikke mere CO2.
Og din karboneringssukker danner kun den specifikke mængde CO2, som beregningen siger.
Husk dog at sætte flaskerne ved stuetemperatur når de karbonerer, ellers vågner gæren ikke igen.
Og husk at være 100% sikker på, at gæringen er færdig, før du cold crasher.
Så skulle der ikke finde overkarbonering sted.
Tak for de gode input
Sendt fra min SM-G903F med Tapatalk
Mvh. Christian Thorup