Si malt fra efter mæskning?

Alm. Nybegynder hjælp.

Si malt fra efter mæskning?

Indlægaf Vejledrengen » 6. nov 2018, 08:34

Hejsa
Jeg er HELT grøn og i må undskylde, hvis termerne ikke bliver anvendt helt korrekt. :)

Jeg har lavet min første bryg i en elgryde og leder efter en lettere måde at si malten fra urten. I det første bryg hældte jeg simpelt hen bryggen om på en gærspand, igennem et klæde, rensede gryden og tilbage igen. Det resulterede selvfølgelig i et stort varmetab med lang ventetid til følge. Jeg spekulerer på om ikke der er en lettere måde at gøre det på? Jeg tænkte først på en lang "pølse" af gaze som en humlesok, men er bange for at malten måske "pakker sig" og ikke gennemstrømmes tilpas meget for fuld udnyttelse? Et bomuldspudevår, men ikke strammet sammen, nærmest som en tepose? :) Der må da være en lettere måde?
Vejledrengen
 
Indlæg: 3
Tilmeldt: 26. aug 2014, 08:44

Re: Si malt fra efter mæskning?

Indlægaf mknudsgaard » 6. nov 2018, 09:06

Hejsa

Jeg startede selv med at bruge en mæskepose, hvor alt malten ligger i under mæskning.

Efter mæskning løftes posen med alt malten op og du er klar til kogning. Mæskeposer kan købes i flere brygforretninger, og de kan vaskes så de kan bruges igen.

Michael
mknudsgaard
 
Indlæg: 134
Tilmeldt: 6. maj 2015, 19:39
Geografisk sted: Holstebro

Re: Si malt fra efter mæskning?

Indlægaf fjorgensen » 6. nov 2018, 09:30

Jeg mæsker i min gryde og når jeg skal si malten fra øser jeg mæsken over i et sikar (spand i spand), tapper urten tilbage i den skyllede gryde og hælder skyllevandet igennem sikarret også. På den måde undgår jeg de tunge løft.

Img_1118.jpg
Sikar

Img_1117.jpg
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 838
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Si malt fra efter mæskning?

Indlægaf Dalmoseosebryg » 6. nov 2018, 10:05

Der er mange måder at gøre det på, prøv at søg på indsatssi, maltpibe, mæskepose, ostelærred, falsk bund eller isoler en gærdspand med eksempelvis en rund flamingotønde
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 1018
Images: 0
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Si malt fra efter mæskning?

Indlægaf morfmir » 6. nov 2018, 11:58

Jeg tror du vil blive glad for den metode som hedder Brew In a Bag (BIAB) eller posebryg som jeg har set et omtalt på dansk.

Prøv at kikke på youtube her
https://www.youtube.com/results?search_query=biab

Når jeg brygger mindre portioner bruger jeg en pose som den her
https://www.maltbazaren.dk/shop/brew-bag-35-5048p.html?
til BIAB. Det er rigtig let at have med at gøre og det lyder til at du allerede har resten af udstyret du skal bruge.
Man kan også bare bruge en vaskepose til sart tøj hvis man er lige glad med fødevare godkendelse.

/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
morfmir
 
Indlæg: 610
Tilmeldt: 16. dec 2008, 22:55
Geografisk sted: Mørkøv

Re: Si malt fra efter mæskning?

Indlægaf Freund » 6. nov 2018, 16:46

Mange veje fører til øl :)
Jeg har syet en pose af 3x stofbleer, det fungerer også.

Velkommen til en skøn (velsmagende) hobby.

Hilsen
Freund
Freund
 
Indlæg: 132
Images: 1
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 12 gæster