Forslag til en god pilsner opskrift
Forslag til en god pilsner opskrift
Min kone får hue på her til sommer, også snakket vi om at det kunne være sjovt, at alt øl vi serveret var hjemmebrygget i stedet for at købe alm øl.
Jeg har pt. kun lavet stout øl, og har ikke så meget tid pt. til en masse forsøg inden, så kan i anbefale en god opskrift på en god pilsner aka noget Tuborg Classic ligne?
Jeg har pt. kun lavet stout øl, og har ikke så meget tid pt. til en masse forsøg inden, så kan i anbefale en god opskrift på en god pilsner aka noget Tuborg Classic ligne?
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Har du det fornødne til gæringen? Altså temperatur styrede omgivelser? Det er måske det første du skal sikre dig.
Hvis du kun har brygget Stout indtil videre, så skal du også huske at Pilsner øllet jo er noget mere uforgivende. Off flavours smages nemt, så man kan kalde det en noget sværere øl at brygge.
Hvis du kun har brygget Stout indtil videre, så skal du også huske at Pilsner øllet jo er noget mere uforgivende. Off flavours smages nemt, så man kan kalde det en noget sværere øl at brygge.
Mvh.
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
og hvis du ikke har mulighed for at gære ved lager/pilsner temperaturer, så kan cream ale (wlp080) eller k-97 (tysk altbier) også producerer ret rene øl ved mere ale-agtigt temperaturer, har dog ikke lige erfaring med de to endnu, andet end jeg har lavet et nano-splitbatch jeg skal smage om en måneds tid.
Hilsen Frederik Fornitz
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Jeg har en lettere kræsen kone hvis ølsmag ikke har udviklet sig til IPA's og Stouts - hun vil gerne have en Classic. Efter 3 forsøg er jeg endt på den her som familien drak til den årlige julefrokost - 18 liter på halvanden times tid, det tager jeg som ok reviews:
CLASSIC V3:
2,22 kg Pilsner (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 2 42,5 %
1,00 kg Munich Malt Fuglsang (14,3 EBC) Grain 3 19,2 %
1,00 kg Vienna Malt (6,5 EBC) Grain 4 19,2 %
0,70 kg Caramunich II (120,0 EBC) Grain 5 13,4 %
0,30 kg Pale Malt (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 6 5,7 %
Mash 66,0 C 60 min
Mash Out Heat to 75,0 C over 4 min 75,0 C 10 min
%/IBU
15,00 g Magnum [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 16,8 IBUs
0,50 Items Protafloc tablet (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
62,00 g Saaz [3,00 %] - Boil 10,0 min Hop 9 6,2 IBUs
Estimated Post Boil Vol: 25,50 l and Est Post Boil Gravity: 1,052 SG
2,0 pkg SafLager German Lager (DCL/Fermentis #S-189) [23,66 ml] Yeast 10 -
Ender omkring 5,0 - 5,3% afhænging af hvor varmt du vælger at mashe.
CLASSIC V3:
2,22 kg Pilsner (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 2 42,5 %
1,00 kg Munich Malt Fuglsang (14,3 EBC) Grain 3 19,2 %
1,00 kg Vienna Malt (6,5 EBC) Grain 4 19,2 %
0,70 kg Caramunich II (120,0 EBC) Grain 5 13,4 %
0,30 kg Pale Malt (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 6 5,7 %
Mash 66,0 C 60 min
Mash Out Heat to 75,0 C over 4 min 75,0 C 10 min
%/IBU
15,00 g Magnum [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 16,8 IBUs
0,50 Items Protafloc tablet (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
62,00 g Saaz [3,00 %] - Boil 10,0 min Hop 9 6,2 IBUs
Estimated Post Boil Vol: 25,50 l and Est Post Boil Gravity: 1,052 SG
2,0 pkg SafLager German Lager (DCL/Fermentis #S-189) [23,66 ml] Yeast 10 -
Ender omkring 5,0 - 5,3% afhænging af hvor varmt du vælger at mashe.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Jeg er sikker på at en tjekkisk pilsner er sagen for en uøvet gane ;-)
Den runde og ofte sødlige eftersmag går til de fleste clasic ganer.
Men igen, har du mulighed for at gære ved 10-14 C ?
Den runde og ofte sødlige eftersmag går til de fleste clasic ganer.
Men igen, har du mulighed for at gære ved 10-14 C ?
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
kölsh, vi vil ha kölsh
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
delvist enig med opskrift, dog ville jeg fjerne en eller to af ikke pilsner maltene, og så give den en god skud saaz tørhumling i stedet for. men det er jo en smagssag. den opskrift der skal nok blive en fin sommerpils, som man kan drikke mange af. :)jesperth skrev:Jeg har en lettere kræsen kone hvis ølsmag ikke har udviklet sig til IPA's og Stouts - hun vil gerne have en Classic. Efter 3 forsøg er jeg endt på den her som familien drak til den årlige julefrokost - 18 liter på halvanden times tid, det tager jeg som ok reviews:
CLASSIC V3:
2,22 kg Pilsner (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 2 42,5 %
1,00 kg Munich Malt Fuglsang (14,3 EBC) Grain 3 19,2 %
1,00 kg Vienna Malt (6,5 EBC) Grain 4 19,2 %
0,70 kg Caramunich II (120,0 EBC) Grain 5 13,4 %
0,30 kg Pale Malt (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 6 5,7 %
Mash 66,0 C 60 min
Mash Out Heat to 75,0 C over 4 min 75,0 C 10 min
%/IBU
15,00 g Magnum [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 16,8 IBUs
0,50 Items Protafloc tablet (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
62,00 g Saaz [3,00 %] - Boil 10,0 min Hop 9 6,2 IBUs
Estimated Post Boil Vol: 25,50 l and Est Post Boil Gravity: 1,052 SG
2,0 pkg SafLager German Lager (DCL/Fermentis #S-189) [23,66 ml] Yeast 10 -
Ender omkring 5,0 - 5,3% afhænging af hvor varmt du vælger at mashe.
Grainfather
In your face! Brewery
Brewed in a kitchen near you
In your face! Brewery
Brewed in a kitchen near you
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Nu har jeg købt ind til denne opskrift, og det kan godt være et dumt spørgsmål, men vil lige være sikker. :)
Det er 25.5 L vand jeg skal lægge ud med?
Det er 25.5 L vand jeg skal lægge ud med?
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Oktober festbier er hvad går under navnet classic hos Braunstein, men som Fornitz nævner så er Altbier nok nærmere noget for de følsomme ganer.
Med hensyn til vandmængde så skal du nok nærmere de 15 liter
Med hensyn til vandmængde så skal du nok nærmere de 15 liter
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Dig og dit tørhumling! ;)Dntb1985 skrev:delvist enig med opskrift, dog ville jeg fjerne en eller to af ikke pilsner maltene, og så give den en god skud saaz tørhumling i stedet for. men det er jo en smagssag. den opskrift der skal nok blive en fin sommerpils, som man kan drikke mange af. :)jesperth skrev:Jeg har en lettere kræsen kone hvis ølsmag ikke har udviklet sig til IPA's og Stouts - hun vil gerne have en Classic. Efter 3 forsøg er jeg endt på den her som familien drak til den årlige julefrokost - 18 liter på halvanden times tid, det tager jeg som ok reviews:
CLASSIC V3:
2,22 kg Pilsner (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 2 42,5 %
1,00 kg Munich Malt Fuglsang (14,3 EBC) Grain 3 19,2 %
1,00 kg Vienna Malt (6,5 EBC) Grain 4 19,2 %
0,70 kg Caramunich II (120,0 EBC) Grain 5 13,4 %
0,30 kg Pale Malt (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 6 5,7 %
Mash 66,0 C 60 min
Mash Out Heat to 75,0 C over 4 min 75,0 C 10 min
%/IBU
15,00 g Magnum [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 16,8 IBUs
0,50 Items Protafloc tablet (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
62,00 g Saaz [3,00 %] - Boil 10,0 min Hop 9 6,2 IBUs
Estimated Post Boil Vol: 25,50 l and Est Post Boil Gravity: 1,052 SG
2,0 pkg SafLager German Lager (DCL/Fermentis #S-189) [23,66 ml] Yeast 10 -
Ender omkring 5,0 - 5,3% afhænging af hvor varmt du vælger at mashe.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Denne her har jeg haft fin succes med. Man kan skære i bitterhumlen, hvis man ikke vil have en IBU på 40. Det bestemmer man selv. Jeg syntes den var god som den var. :) God fyldig øl.
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 22,00 L
Boil Size: 25,18 L
Estimated OG: 1,048 SG
Estimated Color: 11,3 EBC
Estimated IBU: 40,0 IBU
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
3,00 kg Kling Pilsner (3,5 EBC) Grain 66,67 %
1,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 33,33 %
30,00 gm Northdown [8,45 %] (60 min) Hops 28,5 IBU
25,00 gm Hersbrucker [5,00 %] (15 min) Hops 7,0 IBU
40,00 gm Hersbrucker [5,00 %] (5 min) Hops 4,5 IBU
2 Pkgs SafLager West European Lager (DCL Yeast #SYeast-Lager
Mash Schedule: Single Infusion, Full Body
Total Grain Weight: 4,50 kg
----------------------------
Single Infusion, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
75 min Mash In Add 13,50 L of water at 73,8 C 68,0 C
10 min Mash Out - BatchspaAdd 16,36 L of water at 82,7 C 75,6 C
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 22,00 L
Boil Size: 25,18 L
Estimated OG: 1,048 SG
Estimated Color: 11,3 EBC
Estimated IBU: 40,0 IBU
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
3,00 kg Kling Pilsner (3,5 EBC) Grain 66,67 %
1,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 33,33 %
30,00 gm Northdown [8,45 %] (60 min) Hops 28,5 IBU
25,00 gm Hersbrucker [5,00 %] (15 min) Hops 7,0 IBU
40,00 gm Hersbrucker [5,00 %] (5 min) Hops 4,5 IBU
2 Pkgs SafLager West European Lager (DCL Yeast #SYeast-Lager
Mash Schedule: Single Infusion, Full Body
Total Grain Weight: 4,50 kg
----------------------------
Single Infusion, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
75 min Mash In Add 13,50 L of water at 73,8 C 68,0 C
10 min Mash Out - BatchspaAdd 16,36 L of water at 82,7 C 75,6 C
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Ligner meget godt noget , jeg ville putte i bryggryden.jesperth skrev:
CLASSIC V3:
- 2,22 kg Pilsner (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 2 42,5 %
1,00 kg Munich Malt Fuglsang (14,3 EBC) Grain 3 19,2 %
1,00 kg Vienna Malt (6,5 EBC) Grain 4 19,2 %
0,70 kg Caramunich II (120,0 EBC) Grain 5 13,4 %
0,30 kg Pale Malt (2 Row) Fuglsang (3,9 EBC) Grain 6 5,7 %
Pilsnermalt som base, krydret med münich for at give noget fylde samt Cara for farve og lidt smag. Vienna kunne bringe den lidt over i Oktoberfest / Märzen stilen - som bestemt ikke er negativt som let drikkelig øl. Men hvorfor er der lige Pale Ale malt i den ?
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
15 L.?? Hvordan bliver det så senere til 25.5L som der står i opskriften?? :)Dalmoseosebryg skrev:Oktober festbier er hvad går under navnet classic hos Braunstein, men som Fornitz nævner så er Altbier nok nærmere noget for de følsomme ganer.
Med hensyn til vandmængde så skal du nok nærmere de 15 liter
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Du tilføre jo spragevand efter at have mæsket
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Forslag til en god pilsner opskrift
Hvis jeg skulle brygge denne opskrift
- så har du ca. 5,2 Kg malt.
Dette ganges med 2,75 eller 3,0 L og du får ca. 15L mæskevand. Efter mæske ville jeg sparge med ca. 1,5 x mæskevand = 23L spargevand.
Altså ialt 38L vand - ca 6L bliver i mæsken - 1 L spild i spargegryde/ sparge setup - 4L afkog = alt i alt ville jeg få 27 L øl.
Dette er dog meget setup / udstyrs afhængigt....
- så har du ca. 5,2 Kg malt.
Dette ganges med 2,75 eller 3,0 L og du får ca. 15L mæskevand. Efter mæske ville jeg sparge med ca. 1,5 x mæskevand = 23L spargevand.
Altså ialt 38L vand - ca 6L bliver i mæsken - 1 L spild i spargegryde/ sparge setup - 4L afkog = alt i alt ville jeg få 27 L øl.
Dette er dog meget setup / udstyrs afhængigt....